pexels.com
StoryEditor

Poznáte svoj somatotyp? Lekár radí, čo naštartuje metabolizmus

14.03.2018, 23:00
Autor:
petpet
Nadváhu rieši mnoho ľudí. Väčšina svoj neúspech v chudnutí zvádza na zlé fungovanie metabolizmu. Ako ho ale naštartovať?

"Aby ste správne spaľovali tuky je potrebné zaradiť do jedálnička dostatok zeleniny, obmedziť prílohy, jesť ľahko stráviteľné mäsá, dávať si častejšie malé porcie a dostatočne piť," povedal pre iDNES lekár Vladimír Teplan.

Samozrejmosťou je podľa profesora Teplana aj zaradenie pravidelnej fyzickej aktivity. Vhodné sú hlavne vytrvalostné športy.

Nie každý ale bude chudý ako prútik. "Treba si nájsť reálnu telesnú hmotnosť a postavu úmernú genetickému založeniu," vysvetľuje lekár.

Každý človek je totiž inak geneticky vybavený, čo sa dá spoznať podľa jeho somatotypu, teda morfológie postavy. Prezrádzajú to miesta, na ktorých sa ukladá tuk, a tiež miera "obalenia" tela svalovinou. Práve tieto vonkajšie znaky napovedajú, akú má človek tendenciu k naberaniu a spaľovaniu tukov.

Základnými somatotypmi sú ektomorf, mezomorf a endomorf, pričom každý má svoje špecifiká. Sú to však vyhranené typy a priemerný človek je potom ich kombináciou. Somatotyp je možné zistiť na základe meraní u športového lekára.

"Ektomorf má rýchly metabolizmus, ktorý spáli všetko, tuk aj svalovinu. Zjednodušene povedané nepriberie a zároveň nenaberie svaly bez vhodne koncipovaného tréningu. Jeho metabolizmus spaľuje tak rýchlo, že po dlhodobejšej pauze v cvičení môže svaly opäť rýchlo stratiť. Endomorf naopak dobre naberá svaly, ale zároveň má tendenciu zle odbúravať tuky. Ženám s týmto somatotypom pri cvičení rýchlo rastú svaly na rukách a nohách, čo veľakrát nechcú," vysvetľuje profesor Vladimír Teplan.

Mezomorf potom predstavuje "zlatý stred", ľahko naberie svaly a udrží si ich, pri diétach zase lepšie stráca tukové zásoby. Mezomorfovia preto často bývajú úspešní športovci.

Poznať svoj somatotyp pre vás môže byť užitočné pri zostavení vhodného jedálnička alebo tréningového plánu. Hlavný faktor, ktorý má na svedomí rozdielne spaľovanie tukov, je totiž vo svalovine.

To je aj dôvod, prečo muži chudnú väčšinou ľahšie. Pri rovnakom výkone totiž vydajú viac energie, a to jednoducho z toho dôvodu, že sú väčšinou ťažší. Zároveň majú viac sily, preto môžu podať náročnejší výkon, zdvihnúť väčšiu váhu. Priemerne preto pri fyzických výkonoch spália viac energie.

Keď sa rozhodnete zbaviť sa prebytočných tukov pomocou diéty, je vždy potrebné postupovať s rozvahou, prípadne s odborným dohľadom, ktorý pomôže vyvarovať sa častým chybám. K tým patria napríklad hladovky.

"Pri nárazovom schudnutí je zdravotným rizikom vysoká pravdepodobnosť opätovného nabratia hmotnosti, ktoré ukazuje na zle vyváženú stravu. Ak niekto zhodí a znova naberie tridsať kilogramov, má s vysokou pravdepodobnosťou v strave výrazný energetický prebytok zvyšujúci riziko civilizačných chorôb," dodáva profesor Teplan.

Základné somatotypy

  • Ektomorf - štíhly a chudý, dlhé končatiny a prsty, slabo vyvinuté svalstvo, slabá kostra
  • Mezomorf - svalnatý, silná kostra, široké ramená, úzke boky
  • Endomorf - menší, podsaditý, krátke končatiny a prsty, sklony k ukladaniu tukov
01 - Modified: 2023-11-29 12:25:33 - Feat.: - Title: Týchto päť tipov vám pomôže zrýchliť metabolizmus a trvalo schudnúť 02 - Modified: 2023-07-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Veľký problém pre políciu. Vynašli drogy, ktoré sa aktivujú až vo vnútri tela, muži zákona si s tým nevedia dať rady 03 - Modified: 2022-09-05 16:00:00 - Feat.: - Title: Zdravý metabolizmus a odbúranie tukov: Pomocníkov pri chudnutí nájdete aj v kuchyni 04 - Modified: 2022-12-24 14:00:00 - Feat.: - Title: Nejde len o vodu, ale aj o to, z čoho ju budete piť. Tento ajurvédsky trik vám naštartuje spomalený metabolizmus 05 - Modified: 2022-05-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Vieme, čo má na svedomí vaše nadbytočné kilá po štyridsiatke. A spomalený metabolizmus to nie je!
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:04