Flickr
StoryEditor

Zdravé stravovanie? Občas hladovka, dovolené je aj prejedanie, tvrdia vedci

17.03.2018, 11:36
Autor:
jupjup
Sem tam hladovka a dva dni v týždni jesť bez obmedzenia je podľa aktuálneho výskumu britských vedcov cesta nielen k úspešnému chudnutiu, ale aj spôsob, ako o 30 percent zvýšiť výkon a výdrž pri športe.

Rastúci počet dôkazov podľa štúdie naznačuje, že občasné hladovky môžu zlepšiť celkové zdravie a znížiť riziko cukrovky a chorôb obehovej sústavy u človeka, píše iDNES.

"Naše výskumy poskytujú dôkazy, že občasné hladovky môžu zvýšiť účinky aeróbneho cvičenia a výkonnosť," tvrdí doktor Mark Mattson z britského Národného inštitútu zdravia.

Výživová poradkyňa Hana Málková dopĺňa, že občasné hladovky môžu viesť aj k redukcii hmotnosti u obéznych pacientov alebo diabetikov 2. typu. "K zníženiu príjmu kalórií možno ako doplnok hladovku výnimočne použiť u jedincov, ktorí majú problém s neustálym ujedaním, pretože do ich režimu pomôžu nastaviť určitý poriadok," vysvetľuje Málková, ale dôrazne varuje, že určite nemožno hladovky pre redukciu hmotnosti odporučiť každému.

Môžu podľa nej viesť naopak k následnému prejedaniu a ich efekt spočívajúci v znížení kalorického príjmu sa teda nedostaví.

"Dlhodobé hladovky môžu mať za následok úbytok svalovej hmoty a zníženie bazálneho metabolizmu," varuje výživová poradkyňa Stobe.

Britskí vedci argumentujú, že pri občasnej hladovke sa telo prepína do metabolicky vyššej aktivity, začína spaľovať tuky. A v tej chvíli pracuje lepšie tiež mozog. Pribúdaju podľa nich dôkazy, že občasné hladovky a zmena metabolizmu môžu podporiť výkon pri športe, zvyšujú citlivosť tkanív voči inzulínu, zlepšujú reakcie hladiny krvného cukru a celkovú metabolickú bilanciu.

Málková však opäť oponuje. "Hladovky určite nepomôžu zlepšiť výkon pri športe, pretože pri športe ide najmä o dostatočné doplňovanie živín pred výkonom, počas výkonu aj po ňom, aby sa podporila svalová sila, rast svalov i regenerácia. Nebolo preukázané, že by akékoľvek hladovky vykazovali pre športovcov určité benefity," hovorí výživová poradkyňa.

Ako lovci a zberači
Autori štúdie tvrdia, že kaloricky obmedzená strava päť dní v týždni a dva dni bez akéhokoľvek obmedzenia a k tomu občasné hladovky vychádzajú z metabolizmu lovcov zberačov.

"Práve ako lovci zberači sme v histórii nášho druhu zotrvávali zatiaľ najdlhšie obdobie a telo odvtedy neprešlo evolučnou zmenou. Aj v modernej spoločnosti tak fyziológii človeka najviac vyhovuje práve tento spôsob príjmu potravy," hovoria odborníci z Británie.

Česká odborníčka na výživu ani v tomto bode nesúhlasí. "Lovci a zberači určite nemali naplánovaný jedálniček podľa dní v týždni. Navyše doba sa zmenila a s ňou aj životný štýl ľudí. Nemožno preto porovnávať jedincov, ktorí žili pred dávnou dobou v úplne odlišných podmienkach a trpeli inými chorobami, s dnešnými ľuďmi, ktorí sa dožívajú oveľa vyššieho veku a ich životný štýl má svoje špecifiká," hovorí Hana Málková, keď vysvetľuje, že dnes už netrpíme nedostatkom potravy, a preto je predovšetkým dôležité naučiť sa pracovať s dostatkom: jesť pravidelne a vyhýbať sa prejedaniu, k čomu by práve hladovky u mnohých ľudí mohli viesť.

01 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 02 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo 03 - Modified: 2024-01-10 12:30:05 - Feat.: - Title: Bývalý poľský minister vnútra drží vo väzení hladovku, svoje odsúdenie považuje za akt politickej pomsty 04 - Modified: 2023-11-28 13:00:00 - Feat.: - Title: Sedem jednoduchých krokov, vďaka ktorým sa vám podarí schudnúť 05 - Modified: 2023-11-10 16:10:35 - Feat.: - Title: Štíhlu figúru jej mnohé závidia: Sisa Sklovská sa v strave neobmedzuje a dokonca ani necvičí
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 19:00