Pixabay
StoryEditor

Záver zimy dáva zabrať najväčšiemu ľudskému orgánu. Urobte si test, akú máte pokožku

20.03.2018, 23:00
Pamätáte si, ako vám mamy v zime rozmazávala krém po tvári a vy ste to neznášali, uškŕňali sa a dúfali, že to budete mať čoskoro za sebou? Nerobili to len tak pre nič za nič.

Nepotrebovali čerpať rady z internetu, stačila obyčajná skúsenosť, ktorá sa odovzdávala po generácie.

V zime dostáva naša koža poriadne zabrať. A nemusí ísť ani o teplotné rekordy, ktoré v závere februára tlačili teploty noc čo noc hlboko pod bod mrazu. Teraz už je lepšie a koža sa môže spamätať. Najmä ľudia s ekzémami jej však musí stále venovať starostlivosť, upozorňujú Lidovky.

Väčšina ľudí sa aspoň raz za život stretla s tým, že ich v zime potrápila veľmi suchá koža. Mohol za to hlavne suchý vzduch v prekúrenej miestnosti. Problém rýchlo vyriešil hydratačný krém či masť, pretože ak je koža zdravá, dokáže sa s takými nepriaznivými vplyvmi sama vysporiadať.

V chlade by sa však o kožu mal starať každý, aby vysušeniu predišiel. Ide len o zvyk - rovnako ako sa ľudia naučili starať o pokožku v lete kvôli ochrane pred slnečným žiarením, musí byť prirodzená aj starostlivosť v studenom počasí. Najúčinnejšie pre udržanie prirodzenej vlhkosti v koži sú masti s vazelínou. Dobrým tipom, ako do kože dostať vody čo najviac, je nechať na koži pár kvapiek vody a aj s nimi masť s vazelínou rozmazať.

Pri ťažkostiach s kožou si v drogérii dajte tú prácu s výberom umývacej emulzie, ktorá obsahuje oleje. Vyvarujte sa tiež horúcej a studenej vode. Na kúpanie je vhodná mierne teplá voda. Otužovanie sa síce všeobecne odporúča, pretože je zdravé, musíme si však uvedomiť, že tieto všeobecné pravidlá platia pre zdravých jedincov.

Nekonečný boj a hľadanie
"Väčšine ľudí sa stačí namazať raz za deň, ak vôbec. A keď majú pocit suchej kože, párkrát sa namažú a majú po problémoch. Ja sa musím mazať stále. V každej kabelke alebo batohu mám krém a ruky si mažem každú chvíľu. Ako už s humorom hovorím, ak by som to neurobila, koža by ma zožrala," opisuje každodennú rutinu Aneta Soukupová zo severočeského Litvínova.

Keď má najhoršie obdobie, v ohyboch rúk, podkolenných jamkách a na krku sa jej objavia veľké zliate červené veľmi suché plochy. Preto pomerne dosť času trávi výberom vhodnej kozmetiky a umývacích aj čistiacich prostriedkov. Všetko musí byť čisto prírodné, akákoľvek zlá voľba sa prejaví s oneskorením približne dvoch týždňov. Má ale veľký rozhľad, čo rady využívajú jej kamarátky, ktoré sa smiechom hovoria, že keď to na seba môže namazať ona, môžu tým s pokojným svedomím natrieť i dojčatá.

"A aby som to nemala také jednoduché, hľadám také, ktoré nie sú testované na zvieratách," dodáva Aneta Soukupová.

Táto matka dvoch malých detí je typickým predstaviteľom atopického ekzematika. Prvá vyrážka sa u nej objavila vzápätí po narodení. V tom čase jej mamičke bohužiaľ nevedel takmer nikto poradiť, vrátane obvodnéejlekárky.

"Nikto v rodine sa s tým nestretol. Vyrastala som navyše na Vysočine, takže v zdravom prostredí. Až keď som mala dva roky, dostala som sa k jednému primárovi v Brne, ktorý sa ekzémami zaoberal," opisuje prvé skúsenosti so svrbivou vyrážkou.

Ani ďalšie spomienky na detstvo z tohto pohľadu nie sú veľmi veselé. Na noc musela dostávať liek Dithiaden, pretože ju koža svrbela tak, že si boľavé miesta rozškriabala do krvi. Pyžamo sa jej na ranu prilepilo, takže každé vyzliekanie pyžama jej prinášalo veľké muky.

"A potom tu bola kopa maličkostí, kvôli ktorým som pre ostatných bola divná. Pre istotu som nesmela jesť žiadne kyslejšie ovocie a čokoládu. Musela som neustále chodiť v dlhom rukáve, keď som brala kortikoidy, nesmela somísť  na slnko, kúpala som sa v ovsených vločkách. Keď sme sa sťahovali do Litvínova, všetci hovorili, že sme sa zbláznili, že na priemyselnom severe sa všetko ešte oveľa zhorší. Všetko sa zlepšilo, keď som začala užívať hormonálnu antikoncepciu. Bohužiaľ pri druhom tehotenstve sa problémy vrátili," opisuje svoj život s ekzémom mladá žena.

Z detstva pochádza aj jej averzia voči kortikoidom, ktoré sa na najhoršie prejavy ekzému používajú. "Bola som typický pokusný králik, vtedy sa ešte presne nevedelo, ako veľmi a ako často sa tým môžem mazať. Až po dvoch rokoch sa sestrička mamy spýtala, či si berie rukavice, keď ma maže," spomína Soukupová. Cez tieto skúsenosti sa kortikoidom nevyhne ani dnes. Ak je zápal kože naozaj silný, iná cesta než lokálny kortikoid pre ňu nie je.

"Moja lekárka si všimla, ako sa na nich tvárim, a predpísala mi nový nesteroidný liek. U väčšiny ľudí je úplne bez vedľajších účinkov. Bohužiaľ patrím medzi tých niekoľko jedincov, ktorí na neho reagovali zle. Koža ma začala úplne neznesiteľne páliť, prestala som sa mazať hneď na druhý deň, ale bolesťou som trpela ešte ďalšie dva," krčí ramenami.

Pôvod doposiaľ neznámy
Atopický ekzém je kožný zápal, nie je infekčný ani prenosný. Názov pochádza z gréčtiny (atopos) a vyjadruje niečo, čo nefunguje správne. U atopického ekzému sú odchýlky - imunitné, kožné aj nervové.

"Presné príčiny doteraz nevieme - v zásade je to odlišná reakcia tela na vonkajšie a vnútorné vplyvy. Imunitné odchýlky spôsobujú vznik vyrážky po vplyvoch, ktoré u normálneho jedinca nič nevyvolajú. Kožné odchýlky sú dané nedostatočnou a odlišnou tvorbou kožných tukov, čo sa prejavuje suchosťou kože, neschopnosťou viazať vodu a znížením ochrannej kožnej bariéry, čo umožňuje prienik alergénov, mikróbov a iných látok. Nervové odchýlky sa prejavujú ako zvýšené svrbenie, citlivosť a dráždivosť kože," opisuje na webe imunologickej a alergologickej ambulancie lekárka Drahomíra Medvecká.

01 - Modified: 2024-04-17 15:37:07 - Feat.: - Title: Vaša pokožka si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť: Takto by malo vyzerať jej správne krémovanie 02 - Modified: 2024-03-11 08:17:08 - Feat.: - Title: Kedysi sci-fi sen, dnes realita. Vedci vytlačili kožu na 3D tlačiarni priamo na ranu, ktorá sa sama obnovila 03 - Modified: 2024-02-19 14:26:03 - Feat.: - Title: Pokožka je zrkadlo vášho zdravia. Pozrite sa, čo vám vie ukázať 04 - Modified: 2024-02-10 12:58:25 - Feat.: - Title: KVÍZ: Viete, ako by mala vyzerať správna skincare? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-01-15 14:32:21 - Feat.: - Title: Šupiny na koži nepodceňujte. Môže to byť rakovina, varujú lekári
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 21:59