Wikimedia Commons/CDC/NIP/Barbara Rice
StoryEditor

Mumps môže spôsobiť zápal mozgu aj neplodnosť

28.03.2018, 00:00
Zdalo sa, že choroby našich babičiek či rodičov vrátane čierneho kašľa, tuberkulózy či osýpok sú navždy vyhubené. Lenže v poslednej dobe sa znovu objavujú.

Preto český iDNES pripravil nový seriál "Návrat chorôb našich predkov", kde tieto choroby postupne priblíži. Tentoraz sa zameral na mumps.

Pred desiatimi rokmi lekári diagnostikovali asi 400 prípadov mumpsu, o rok neskôr ešte o niečo menej. Lenže v roku 2016 už to bolo takmer 6-tisíc chorých. 

Choroba detských kolektívov

Mumps sa prenáša kvapôčkovou infekciou, vírus vstupuje cez nosohltan, kde sa rozmnoží, a následne putuje do lymfatických uzlín a do krvného riečišťa. Ide o vysoko infekčné ochorenie.

Šíri sa najmä v miestach s vysokou koncentráciou ľudí, typicky v športových a školských kolektívoch, kde napríklad viac osôb pije z jednej fľaše, používajú sa rovnaké príbory, poháre, hračky. Dokonca je možný prenos pri podaní rúk, ktoré sú postriekané sekrétmi dýchacích ciest - keď sa následne dostanú do úst zdravého človeka.

"Dôležité je neposielať deti s príznakmi choroby do školy, krúžkov alebo na tréning," pripomenul docent Rastislav Maďar, vedúci Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity a tiež predseda Koalície pre podporu očkovania. Túto jednoduchú poučku však narušuje skutočnosť, že pacient je infekčný už niekoľko dní pred nástupom prvých prejavov. Izolácia chorého človeka by mala trvať deväť dní od úvodných príznakov.

"Typickým prejavom je horúčka a bolestivé zväčšenie príušnej žľazy, väčšinou na oboch stranách, približne u tretiny pacientov len na jednej strane. Hryzenie a otváranie úst spôsobuje bolesť, odstávajú ušné lalôčiky. Opuch žľazy zvyčajne vymizne v priebehu jedného týždňa až desiatich dní," hovorí docent Maďar.

Zníženie plodnosti
Mumps môže spôsobovať aj nepríjemné komplikácie, u detí je to najčastejšie vírusový zápal mozgových blán. Trvalé následky - napríklad hluchotu - avšak zanecháva len vzácne. "Neurologické následky mumpsu sú častejšie, ak je zápalom postihnutý mozog," dodáva Rastislav Maďar.

Ďalšou možnou komplikáciou je zápal slinivky brušnej. Všeobecne najčastejšou komplikáciou je zápal semenníkov, často spoločne s postihnutím nadsemenníkov, ktorý sa prejavuje opuchom, bolestivosťou a začervenaním kože miešku.

"Objavuje sa až štyri až päť dní po opuchu slinných žliaz za opätovného zhoršenia stavu s prítomnosťou horúčky, zimnice, nevoľnosti až zvracania. Tento stav ustupuje len veľmi pomaly a môže viesť k zníženiu plodnosti, absolútna sterilita je menej častá," hovorí odborník.

Špeciálna liečba proti vírusu mumpsu neexistuje, choroba sa lieči Priessnitzovými obkladmi a liekmi, ktoré potláčajú jednotlivé ťažkosti, teda napríklad horúčku alebo bolesť. Pri ťažších stavoch sa predpisujú kortikoidy, ak sa súčasne objavia bakteriálne infekcie, dostáva pacient antibiotiká.

Príznaky mumpsu

  • horúčka
  • bolestivé zväčšenie príušnej žľazy
  • bolesť pri hryzení a otváraní úst
  • nevoľnosť, vracanie
  • bolesť brucha
01 - Modified: 2018-03-19 13:37:53 - Feat.: 0 - Title: Osýpky sa vracajú. Choroba začína ako viróza, ale môže skončiť smrťou
01 - Modified: 2024-03-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod 02 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 03 - Modified: 2024-01-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite sa na svoje ruky. tieto signály sú predzvesťou zdravotných problémov 04 - Modified: 2024-01-17 10:08:08 - Feat.: - Title: Vracajú sa staré „vyhubené“ choroby 05 - Modified: 2023-10-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bolesť bez jasnej príčiny môže byť silnejšia. Najnovšie metódy, ako ju skrotiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 17:10