Toto ochorenie je spôsobené baktériami, ktoré bežne postihujú pľúca. V mnohých častiach sveta je endemické a už existujú prípady, ktoré nereagujú na antibiotiká. BCG vakcíny sú až do 80 percent účinné pri prevencii infekcií mozgu. Spôsobuje príznaky ako krvavý kašeľ, dýchavičnosť a stratu hmotnosti.Pixabay
StoryEditor

Ročne zabije milióny ľudí. Ako začína tuberkulóza?

11.04.2018, 00:00
Tuberkulóza je najčastejším smrtiacim infekčným ochorením na svete.

iDNES prináša ďalší diel seriálu Návrat chorôb našich predkov.

Tuberkulóza zabije ročne asi dva milióny ľudí, čo je viac ako AIDS a malária dokopy. 

Odborníci pred touto chorobou varujú. "Rizikom je masová migrácia a výskyt rezistencie mykobaktérií na lieky prvej voľby," potvrdil docent Rastislav Maďar, vedúci Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity a tiež predseda Koalície pre podporu očkovania.

Podľa docenta Maďara je nutné zamerať pozornosť práve na migrantov z rizikových oblastí a zamedziť tomu, aby sa s prípadnou TBC voľne pohybovali. 

Kašeľ, únava aj chudnutie
Tuberkulózu spôsobuje baktéria Mycobacterium tuberculosis, prípadne u menej typických foriem ďalšie druhy mykobaktérií. Pôvodcu tuberkulózy objavil nemecký lekár a mikrobiológ Robert Koch, po ktorom sa označuje ako Kochov bacil.

Do organizmu väčšinou vstupuje cez dýchacie cesty. Za vhodných podmienok sa dostane do pľúc, kde sa rozmnoží, vyvolá zápal a následne sa rozšíri do spádových lymfatických uzlín, prípadne aj do krvi a ďalej.

Príznaky primárnej TBC nie sú príliš rozpoznateľné: únava, nechutenstvo, úbytok hmotnosti, zvýšená telesná teplota, nočné potenie a kašeľ, najskôr suchý, následne vlhký. "Rýchlu akciu s priamym podozrením na TBC niekedy vyvolá až prítomnosť krvi vo vykašľanom obsahu. U pred tým zdravých ľudí môže tuberkulóza prebiehať aj bez príznakov alebo len s prejavmi podobnými chrípke," upozornil Maďar.

Ohrození sú najmä imunitne oslabení ľudia a staršie ročníky. "Je to predovšetkým choroba nižších sociálnych skupín a rozvojových krajín, je úzko spojená s podvýživou a s nízkou úrovňou zdravotnej starostlivosti," pripomína Maďar.

Rozšírenie do ďalších orgánov
Pri závažnejších formách tuberkulózy sa baktérie dostávajú do rôznych orgánov. Okrem pľúc môže byť zasiahnutá pečeň, mozgové obaly alebo slezina. Postihnutie centrálneho nervového systému môže spôsobiť obrny nervov, závraty, epileptické záchvaty, kómu a v krajnom prípade aj smrť.

Liečba tuberkulózy je podľa Maďara dlhodobá a pod priamym dohľadom ošetrujúceho personálu. Používa sa kombinácia najmenej troch špeciálnych liekov, takzvaných antituberkulotík, ktoré sa podávajú denne po dobu až pol roka.

01 - Modified: 2018-03-27 11:59:34 - Feat.: 0 - Title: Mumps môže spôsobiť zápal mozgu aj neplodnosť 02 - Modified: 2018-03-19 13:37:53 - Feat.: 0 - Title: Osýpky sa vracajú. Choroba začína ako viróza, ale môže skončiť smrťou
01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-05 07:23:38 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 03 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete 04 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton? 05 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 04:26