Pixabay
StoryEditor

Škodlivé ako fajčenie. Viac ako päť pív za týždeň skracuje život

19.04.2018, 00:00
Autor:
sansan
Pitie je rovnako škodlivé ako fajčenie a viac ako päť nápojov za týždeň znižuje očakávanú dĺžku života, hovoria výskumníci.

Štúdia naznačuje, že každý pohár vína alebo piva nad odporúčanou dennou hranicou zníži o polhodinu z očakávanej dĺžky života 40-ročného človeka.

Tí, ktorí si každý večer dopriali pohár červeného vína v snahe udržať si zdravé srdce, budú zdesení. Štúdia, publikovaná v medicínskom časopise The Lancet, tvrdí, že päť štandardných 175 mililitrov vína alebo päť pohárov piva týždenne je horným bezpečnostným limitom, čo je asi 100 gramov alkoholu. Viac alkoholu zvyšuje riziko mozgovej príhody, fatálnej aneuryzmy, zlyhania srdca a smrti.

Rovnako ako fajčenie

Riziká pre štyridsiatnikov nad odporúčaným denným limitom boli porovnateľné s fajčením. "Viac ako 20 mililitrami denne sa úmrtnosť stále zvyšuje," povedal David Spiegelhalter, profesor na univerzite v Cambridge.

V článku sa odhaduje, že 40-roční, ktorí vypijú 40 mililitrov denne nad rámec lekárskych smerníc majú približne o dva roky nižšiu predpokladanú dĺžku života. To znamená asi hodinu denne. Takže je to, akoby každých 10 mililitrov nad smernicami bolo v priemere asi 15 minút života, približne rovnako ako cigareta.

Stále je tu malý prínos pitia, na ktorý sa v minulosti veľmi upozorňovalo. Znižuje možnosť nefatálneho srdcového infarktu. "Ale toto musí byť vyvážené v porovnaní s vyšším rizikom spojeným s inými vážnymi a potenciálne smrteľnými kardiovaskulárnymi ochoreniami," vysvetlila vedúca autorka štúdie, doktorka Angela Woodová z Cambridgskej univerzity.

Veľká medzinárodná štúdia podporuje nové odporúčané limity pre Veľkú Britániu vo výške maximálne 14 jednotiek týždenne pre mužov aj ženy, ktoré boli v roku 2016 veľmi spochybňované. Týkajú sa aj Talianska, Portugalska a Španielska, ako aj USA, kde je pre mužov odporúčaný limit takmer dvojnásobný.

Polovica pije nad limit 

Štúdia zahŕňala údaje od takmer 600-tisíc ľudí zahrnutých do 83 štúdií vykonaných v 19 krajinách. Asi polovica účastníkov uviedla, že konzumuje viac ako 100 gramov alkoholu týždenne a 8,4 percenta vypilo viac ako 350 gramov za týždeň. Predčasné úmrtia vzrástli, keď sa vypilo viac ako 100 gramov týždenne, čo je päť až šesť pohárov vína alebo piva.

Štyridsiatníci, ktorí vypili až dvojnásobnú hodnotu (100 až 200 gramov), znížili svoju životnosť o šesť mesiacov. Medzi 200 a 350 gramami týždenne stratili jeden až dva roky života a tí, ktorí vypili viac ako 350 gramov týždenne, si skrátili život o štyri až päť rokov.

Tim Chico, profesor kardiovaskulárnej medicíny na univerzite v Sheffielde, uviedol, že fajčiari stratili v priemere 10 rokov života. "Z predchádzajúcich dôkazov však vyplýva, že je pravdepodobné, že ľudia, ktorí pijú oveľa viac ako 43 jednotiek, pravdepodobne stratia ešte väčšiu dĺžku života a nebol by som prekvapený, keby tí najväčší požívatelia alkoholu stratili toľko rokov ako fajčiari.

Podľa Spiegelhaltera ide o masívnu a veľmi pôsobivú štúdiu. "Odhaduje, že v porovnaní s tými, ktorí pijú len málo, ľudia, ktorí pijú podľa súčasných smerníc Veľkej Británie, netrpia celkovým poškodením, pokiaľ ide o mieru úmrtí, a majú o 20 percent menej infarktov."

Potreba verejnej diskusie

Jeremy Pearson, lekár zo spoločnosti British Heart Foundation, ktorá čiastočne financovala štúdiu, ju označil za vážnu výzvu na prebudenie mnohých krajín.

Tony Rao, hosťujúci lektor psychiatrie na King's College v Londýne, uviedol, že štúdia zdôrazňuje potrebu znížiť škody súvisiace s požívaním alkoholu u detí. Nebrala do úvahy možnosť duševných porúch, ako je napríklad demencia, ktorá by mohla sprevádzať ďalšie zdravotné problémy spôsobené pitím.

"Úrovne hladiny vypitého alkoholu odporúčané v tejto štúdii budú nepochybne popísané ako nepravdepodobné a nepraktické zo strany alkoholového priemyslu a iných odporcov varovaní o alkohole. Napriek tomu by mali byť zistenia široko rozšírené a mali by vyvolať verejnú a odbornú diskusiu," myslia si profesori Jason Connor a Wayne Hall z Queenslandskej univerzity v Austrálii. 

01 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 03 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 22:26