Reuters
StoryEditor

Ktorým nádorom sa dá predísť životným štýlom a ktoré sú skôr dedičné?

21.04.2018, 12:10
Výsledky liečby nádorových ochorení sa zlepšujú, chorých napriek tomu pribúda. Ako to? Okrem iného aj preto, že ľudia žijú dlhšie. Ktorým nádorom možno predísť životným štýlom a ktoré sú skôr dedičné?

Vyššia dĺžka života je jedným z najvýznamnejších faktorov, ktoré stoja za stúpajúcim počtom chorých - ľudia jednoducho žijú dostatočne dlho, aby sa "svojho" nádoru dočkali, píšu Lidovky.

Najčastejšia príčina úmrtia medzi nádormi? Rakovina pľúc, ktorá ročne zabije cez päťtisíc ľudí. Rakovina prsníka stojí za necelými dvoma tisíckami úmrtí, rakovina prostaty potom za vyše tisíckou.

Hoci karcinóm prsníka počuje roka na rok vyšší počet žien, počet úmrtí sa znižuje. Odráža sa tak skutočnosť, že vo väčšine prípadov toto ochorenie už lekári vedia vyliečiť. Rovnako ako u všetkých zhubných diagnóz to však platí jedine v prípade, keď človek príde k lekárovi včas.

Pacienti s nádorom dnes do lekárskej ordinácie skutočne častejšie mieria už v ranom štádiu ochorenia, sú už v tomto smere poučenejší.

Novinkou je zvyšujúci sa počet ľudí, ktorí ochorejú viac zhubnými nádormi po sebe alebo dokonca naraz, čo tiež súvisí s predlžujúcou sa dĺžkou života.

Znepokojujúce trendy

Za znepokojujúci trend považujú onkológovia okrem pribúdajúcich prípadov nádorov obličiek tiež naprí klad trvalý vzostup počtu chorých s rakovinou pankreasu. Tá síce zďaleka nepatrí medzi nejčastejšie vyskytujúce nádory, ale jej liečba je mimoriadne obtiažna a nádej na vyliečenie malá. Príčina? Zásadnú úlohu tu zohráva fajčenie, niekedy pravdepodobne v kombinácii s alkoholom.

Za pozornosť by podľa niektorých onkológov stál tiež výskyt leukémie u detí, ktoré žijú v fajčiarskych rodinách. Podľa zahraničných štúdií je u detí - pasívnych fajčiarov - výskyt tohto ochorenia dvakrát až trikrát častejšie ako u detí, ktorých rodičia pred nimi nefajčia.

Aké sú príčiny

Do akej miery sa vznik nádorov dá ovplyvniť? Za ich vznikom stojí niekoľko rizikových faktorov, väčšina z nich súvisí so životným štýlom. Nepochybným karcinogénom je fajčenie, ktoré rozhodne nestojí len za rakovinou pľúc či pankreasu. Ďalej potom obezita, nedostatok pohybu, užívanie toxických látok vrátane alkoholu.

Nemenej dôležitou je genetická výbava, na ktorú tieto nepriaznivé vplyvy pôsobia. Naviac je potrebné si uvedomiť, že nádorov je v skutočnosti veľké množstvo. Napríklad rakovina prsníka je v podstate laický termín, ktorý zahŕňa viac druhov zhubného bujnenia, niektoré sú dedičné, niektoré vznikajú v dôsledku životného štýlu - rizikom je tu napríklad nočná práca. Akonáhle človek ochorie, je potreba presná diagnostika, aby bolo možné nasadiť čo najcielenejšiu liečbu.

Desať varovných príznakov

  • Zmeny telesnej hmotnosti, a to nielen chudnutie, aj keď to je pri ochorení častejšie.
  • Trvalé problémy so stolicou, či už ide o hnačku, alebo naopak o zápchu.
  • Problémy s močením či trebárs fakt, že človek začne trvalo chodiť na WC oveľa častejšie.
  • Hrčky na prsiach.
  • Zmeny na semenníkoch.
  • Hrčky kdekoľvek na tele.
  • Pigmentované kožné névy (materské znamienka), ktoré menia tvar, krvácajú, vystupujú nad povrch.
  • Pretrvávajúci kašeľ bez iných príznakov prechladnutia, trvalá bolesť v krku.
  • Krvácanie.
  • Nevysvetliteľná pretrvávajúca bolesť.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 03 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 04 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 04:29