Pixabay
StoryEditor

Psychológ: Zabíjať sa vlastnou rukou nepatrí do života

23.04.2018, 00:00
Ukrajinský psychológ Rostislav Prokopjuk, ktorý pôsobí v Prahe, pomáha od závislosti na nikotíne. Aj keď je jeho metóda alternatívna, dôležitý je výsledok: fajčiari prestanú fajčiť. Pomohol už tisícom ľudí.

Ako došlo k tomu, že ľuďom pomáhate od závislosti na cigaretách?
Od roku 1991 pracujem v Českej republike ako psychológ. Asi po šiestich rokoch som sa tu začal zaoberať psychológiou závislostí. Bolo to prvýkrát v Českom Krumlove, kde som vtedy pôsobil. Pacient prišiel s nejakým problémom a ja som sa ho opýtal, či fajčí. Vtedy mi napadol postup, ktorému dnes hovorím biokódovánie či metóda spiatočnej reality.

Čo to znamená?
Princíp spiatočnej reality je založený na spomienke: Pamätáte si okamih, kedy ste si zapálili prvú cigaretu? Za školou, alebo za stodolou? Trvalo to pár minút a tá cigareta bola hnusná. Nadväzujem na to a fixuje v podvedomí klienta pocit, že cigarety sú odporné, a vraciam ho späť. Preto si vyfajčí ešte dve cigarety. Tá prvá je akoby za školou, tá druhá je kontrolná, aby sa človek presvedčil, že nevie fajčiť a nepotrebuje cigaretu k životu. Klientovi sa v podvedomí formuje program, vďaka ktorému býva táto cigareta posledná.

Je dôležité, ako dlho človek fajčí?
Na tom nezáleží. Dôležité je, či je rozhodnutý požiadať o pomoc a prestať.

Čo hovoríte na postupné ukončenie fajčenia pomocou napríklad e-cigarety?
Z mnohoročnej skúsenosti viem, že postupné prestávanie fajčenia nefunguje. Skončiť sa musí raz a navždy. Použitie náhradky odporúčam maximálne u osôb, ktoré dlhodobo prežívajú stresové situácie.

Ako má takýto človek riešiť abstinenčné príznaky, ak nejaké má?
Neodporúčam bojovať sám a vyčítať si potom, že som niečo nedokázal alebo nezvládol. Podmienkou je volať o pomoc. Takže nebojovať, zavolať mi, pokojne si pri tom zapáliť, druhýkrát už to zvládneme.

Čo hovoríte na e-cigarety alebo novinku IQOS, vodnú fajku, marihuanu ...?
E-cigarety predstavujú pre spotrebiteľov aj nikotín a vytvorenie závislosti rovnako ako cigarety. Vodná fajka má na zdravie ešte horšie následky než cigareta, potiahnutím do seba fajčiar dostáva viac škodlivín než pri fajčení tradičnej cigarety, pretože spaľovanie prebieha za nízkej teploty a dym je veľmi koncentrovaný. Je tiež potrebné veľmi silno poťahovať, aby vodná fajka nevyhasla. Dechtu a oxidu uhoľnatého teda fajčiar inhaluje množstvo zodpovedajúce niekoľkých cigaretám naraz. Môj názor je jasný: Žiadny zo spôsobov zabíjania vlastnou rukou nepatrí do života.

01 - Modified: 2018-04-13 11:26:05 - Feat.: 0 - Title: Menej škodlivé fajčenie. Je lepšia klasika alebo e-cigareta?
01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 22:50