TASR/AP
StoryEditor

Odchod z nemocnice len sedem hodín po pôrode. Je to pre britskú vojvodkyňu bezpečné?

26.04.2018, 00:00
Autor:
sansan
Manželka britského princa Williama vojvodkyňa Kate priviedla v pondelok na svet tretieho potomka a len pár hodín po pôrode už opúšťala pôrodnicu. Je to však pre čerstvú rodičku bezpečné?

 36-ročná Kate trpela najťažšou formou rannej nevoľnosti počas všetkých troch tehotenstiev. Svojho v poradí druhého syna rodila päť hodín prirodzenou cestou, pričom vážil ešte viac ako jej staršie deti - 3,8 kg. Najstarší George sa narodil v júli 2013 po 10 a pol hodinovom pôrode, zatiaľ čo prostredná Charlotte prišla už po dvoch hodinách a 34 minútach v máji 2015.

Pôrodné asistentky hovoria, že odpočinok je nevyhnutný pri príprave na akýkoľvek pôrod a Kate sa ubezpečila, že ho má veľa. Vojvodkyňa sa 22. marca, mesiac a deň pred príchodom nového dieťaťa, vzdala svojich kráľovských povinností.

Príprava je dôležitá

Na narodenie sa približne 34 týždňov pripravovala doma tým, že povzbudzovala dieťa, aby sa dostalo do správnej pozície, píše britský Mirror.

Kate pravdepodobne kľačala na podlahe, pôrodnej lopte alebo na stoličke. Mierne cvičenia spolu s kúpaním môžu zrelaxovať svaly a pripraviť telo na pôrod. Matka už troch detí plávala v bazéne Buckinghamského paláca v čase, keď čakala Charlotte, a zrejme tentokrát urobila to isté. Podľa odborníkov pomalé plávanie, ako napríklad prsia, môže zmierniť bolesti chrbta, zlepšiť krvný obeh a odstrániť svalové napätie.

Mala mať aj súkromné hodiny tehotenskej jogy, ktoré posilňujú svaly okolo panvy a pomáhajú uvoľniť myseľ pri príchode dieťaťa. Ale nejde len o prípravu tela zvonku, ale aj o výživu vo vnútri - jej strava bola plná zdravých jedál.

Princ William vlani povedal, že jedla zázvorové sušienky, keďže je preukázané, že rastlina zmierňuje nevoľnosť. Jej strava zrejme zahŕňala aj avokádo, plné dobrých tukov, čerstvé ovocie, zeleninu a chudé mäso.

Hypnopôrod

Taktiež sa hovorí o metóde známej ako hypnopôrod, ktorá zahŕňa relaxačné a dýchacie techniky. Tie umožňujú matke zvládnuť bolesti pri pôrode. Aj to mohlo dopomôcť vojvodkyni k jej rýchlemu zotaveniu.

Odborníci tvrdia, že táto prax bráni tomu, aby telo vstúpilo do režimu "boja alebo letu" podporovaním uvoľňovania určitých hormónov. Ide o endorfíny a oxytocín, ktorý stimuluje maternicu a povzbudzuje kontrakcie. Tvrdí sa, že táto technika vedie ku kratšiemu pôrodu v menšej agónií, zníženej úzkosti po narodení a kratšiemu pobytu v nemocnici.

Louise Silvertonová, riaditeľka pre pôrodníctvo Royal College of Purses denníku Guardian vysvetlila, prečo Kate opustila nemocnicu tak skoro. "Dĺžka času stráveného v nemocnici líši v závislosti od potrieb rodičiek. Ale za predpokladu, že žena je medicínsky v poriadku, má doma pomoc, ktorú potrebuje a správny plán postnatálnej starostlivosti, potom návrat domov dokonca päť alebo šesť hodín po narodení môže byť úplne v poriadku."

Kráľovská rodina má okrem toho k dispozícii obrovské množstvo personálu pre Kate a jej syna. Tím zahŕňal 20 lekárov vedených pôrodníkom Guy Thorpom-Beestonom a gynekológom Alanom Farthingom. Tím tiež predstavoval odborníkov ako anesteziológovia, pediatri, laboratórni technici a náhradníci v prípade, že by niekto z nich nemohol byť pri pôrode.

01 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla 02 - Modified: 2024-03-25 09:17:20 - Feat.: - Title: Princezná Kate po dlhom mlčaní konečne prehovorila. Z jej slov behá mráz po chrbte 03 - Modified: 2024-03-22 22:32:35 - Feat.: - Title: Britskej princeznej Kate želajú skoré uzdravenie aj Harry a Meghan 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 05:22