Pretože individuálne príznaky sa pri syndróme dráždivého čreva líšia, je dôležité prihliadnuť na to aj pri dodržiavaní jedálnička. Konkrétne odporúčania sa líšia podľa príznakov. Všeobecne sa dá povedať, že prvým krokom je vytipovať a vylúčiť jedlá, ktoré fungujú ako spúšťače vašich problémov (líšia sa podľa typov príznakov). Denný príjem energie by mal byť rozdelený do piatich menších porcií. Dobré je pritom plánovať dopredu a pripraviť si jedlo dopredu, aby sa ráno nestalo prvou stresovou situáciou. Tiež sa vyplatí vyhradiť si na jedlo dostatok času a využiť polhodinku súčasne ako relaxáciu.Pixabay
StoryEditor

Ako sa stravovali naši predkovia? Zbytky stolice odhalili nové informácie

27.04.2018, 12:01
Autor:
ČTKČTK
Holanďania pili víno, Dáni a Litovčania skôr pivo. Celkovo sa jedlo skôr viac surového, zle uvareného mäsa.

Vyplýva to z vedeckej štúdie uverejnenej v časopise Plos One, ktorá zhŕňa výskum stovky rokov starých zvyškov stolice vykopanej na miestach starých latrín. Tím okolo Martina Söa z univerzity v Kodani skúmal predovšetkým genóm vajíčok parazitov, ktoré sa našli v pozostatkoch starých ľudských exkrementov.

Odhaliť tak mohol nielen spôsob, akým sa ľudia v čase medzi rokmi 500 pred naším letopočtom a 1700 nášho letopočtu v severnej Európe a na Blízkom východe stravovali, ale tiež to, aké chovali domáce zvieratá, informovala agentúra DPA.

Takzvaným sekvenovaním DNA je podľa štúdie možné získať oveľa lepšie výsledky ako skúmaním pomocou mikroskopov, ktoré sa doteraz používalo. Tím okolo Martina Söa skúmal staré latríny v Bahrajne, Jordánsku, Dánsku, Holandsku a Litve. V nich našli vedci vajíčka mnohých parazitov, vrátane hlísty detskej a tenkohlavca ľudského, ktorí - ako už mená napovedajú - parazitujú na človeku.

Niektoré z identifikovaných parazitov sa prenášajú z človeka na človeka, iné cez zvieracieho medzihostiteľa, napríklad prasa alebo rybu. Zo štúdia týchto cudzopasníkov vyplynulo okrem iného to, že na jedálničku ľudí v severnej Európe boli kedysi ryby a bravčové mäso, ktoré boli prakticky ešte surové. Analýza vajíčok odhalila aj to, že dávni obyvatelia severnej Európy chovali ako domáce zvieratá ovce, kone, psy a ošípané.

Staré latríny prezradili veľa
Okrem vajíčok parazitov skúmali vedci tiež rastlinnú a živočíšnu DNA nájdenú vo zvyškoch exkrementov na mieste starých latrín. Aj to prinieslo informácie o tom, ako ľudia kedysi lovili a ako sa stravovali. V Dánsku napríklad podľa štúdie v rokoch 1000 až 1400 lovili predovšetkým vráskavce myšoky, srny a zajace. Navyše jedli veľa kapusty a pohánky, ale tiež jačmeň, hrach a ďalšie strukoviny, jahody, slivky, hrušky, rebarboru a lesné plody.

Podobnú štúdiu v minulom roku vykonali tiež britskí vedci, ktorí skúmali parazity vo zvyškoch stolice starej tisícky rokov. Zisťovali vtedy, akými chorobami trpeli starí Gréci.

01 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 03 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 04 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 05 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 21:16