Pixabay
StoryEditor

Chodenie naboso sa hodí len pre 15 percent ľudí. Ste medzi nimi?

28.04.2018, 00:00
V poslednej dobe je v móde vracať sa k prírode v mnohých oblastiach - a nevyhlo sa to ani obúvaniu. Rad ľudí prisahá na benefity takzvaných barefoot topánok, ktoré vraj majú ozdraviť nohy i telesný postoj a umožniť telu, aby vnímalo podklad, po ktorom chodia.

Ďalší ľudia potom propagujú aj chôdzu úplne bez obuvi. Odborníci však nie sú v názore na prospešnosť tohto trendu jednotní, a podľa niektorých so sebou dokonca nesie aj nemalá riziká. A možno vás prekvapí, že najväčším z nich nie je to, že si o niečo môžete rozrezať nohu, píše iDNES.

Spôsob, akým človek bez topánok alebo v barefoot obuvi drží rovnováhu alebo sa pohybuje, je totiž iný ako ten, ktorý sme si vyvinuli za roky strávené v bežnej obuvi. A ako každá zmena, aj iný spôsob pohybu môže byť pre telo šokom, ktorý spôsobí problémy.

"Ľudia chodili mnoho tisíc rokov naboso, dokonca aj môj starý otec chodil do školy v lete bosý. Mnoho Indov či Afričanov alebo aj Tibeťanov chodí doteraz bez topánok. Ich noha je na túto aktivitu adaptovaná,  je svalnatá a stabilná," uvádza neurológ a podiater Miroslav Havrda svoj výklad o bosom chodení.

Pozor na únavové zlomeniny i zápaly
Oproti tomu u nás v Európe je noha odmala obúvaná do pomerne pevnej obuvi na bežné chodenie aj na šport. "Ak sa chceme dostať časom 100 rokov naspäť, je potreba chôdzu naboso alebo lepšie v minimalistických topánkach veľmi pozvoľna dávkovať a počúvať odozvu vlastného tela. V prípade už malých bolestí chodidla je potrebné prestať, "radí podiater.

Ak to totiž človek s "novým" štýlom chôdze alebo behu preženie, môže to mať veľmi nepríjemné následky. "Pri razantnejšom používaní minimalistických topánok alebo pri behaní naboso sú aj u trénovaných jedincov bežné únavové zlomeniny dolnej končatiny a tiež je veľké riziko zápalu mäkkých tkanív chodidla (plantárna fascitída) či zápalov obalov Achillovej šľachy (peritendinitída)," varuje doktor Havrda.

Problémy hrozia predovšetkým ľuďom, ktorí majú nejakú vadu dolných končatín. "Mnoho ľudí má biomechanickú vadu či asymetriu lokomócie, ale nevedia o tom, a chôdza či beh naboso tu akceleruje problémy, ktoré by sa inak vôbec nemuseli prejaviť. Tiež veľa ľudí trpí napr. plochonožím, má chybné postavenie členkov, klinicky nemé pätové ostrohy, začínajúce artrózy nosných kĺbov dolných končatín, prediabetes alebo mnoho ďalších ochorení, ktoré zatiaľ nie sú zistené," vysvetľuje lekár a dodáva, že ťažkosti môžu mať aj mnohí ľudia s obezitou.

Všeobecne by sa "bosovanie" (ako sa chôdzi naboso niekedy hovorí) mal vyhnúť každý, kto má ortopedickú vadu alebo neurologickú vadu dolných končatín (vyskytuje sa často napríklad u diabetikov). Chôdzu naboso alebo v barefoot topánkach tiež odborníci neodporúčajú ľuďom, ktorí sa väčšinu času pohybujú po pevných povrchoch, ako je asfalt, betón alebo dlažba: celodenné pobehovanie po meste je pre nohy veľká záťaž a stimulácia nohy prírodným povrchom tu úplne chýba.

Skúšajte opatrne
Ak máte chuť si behanie naboso alebo trvalé nosenie bosotopánok vyskúšať, držíme vám palce. Myslite pritom na odporúčanie podiatra doktora Havrdu: "Úplne zdravý a trénovaný človek by v zásade mohol vyskúšať chôdzu naboso. Takto zdravých ľudí je podľa skúseností amerických podiatrov len asi 15 percent. Patríme medzi nich? "

Ak chcete začať chodiť proste len boso, teda nezaobstarať si barefoot obuv, máte celú škálu možností - môžete bez topánok chodiť doma, na záhrade alebo napríklad aj na nejakú prechádzku po prírodnom povrchu (teda nie po asfalte). Možno zistíte, že je to príjemné a osviežujúce. Nezabúdajte ale dbať na stav svojich nôh: keď popraská zrohovatená koža, je to nielen neestetické, ale môže to byť aj bolestivé a hrozí tiež infekcia.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-03-19 08:30:11 - Feat.: - Title: Silné nohy vás „vystrelia“ na vrchol 03 - Modified: 2024-03-15 08:46:44 - Feat.: - Title: V Dudinciach opäť svetová aj slovenská chodecká špička, prvý raz v histórii bude hlavnou disciplínou 20 km 04 - Modified: 2024-04-03 11:15:29 - Feat.: - Title: Nesprávny výber tenisiek aj na bežný deň môže poriadne uškodiť. Odborník na beh nám vysvetlil prečo! 05 - Modified: 2024-03-11 10:28:26 - Feat.: - Title: Veda zistila, koľko krokov prospieva. Aj keď veľa sedíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 16:15