StoryEditor

Choroby skryté v zuboch. Ako môže kaz ovplyvniť srdce či mozog

01.05.2018, 00:00
Zubná vŕtačka či kliešte rozhodne nie sú tým, čo by nás malo najviac desiť pri pokazenom chrupe. Dokonca ani stovky eur, o ktoré nás často oberie. Zlá ústna hygiena si totiž najťažšiu daň vyberá tam, kde to čaká len málokto. Na srdci, mozgu či pľúcach.

Zuby sú paradox. Vyzerajú ako neživé (veď ich sklovinu z 95 percent aj tvoria anorganické látky), no keď bolia, tnú do živého ako máločo. A ich paradox spočíva aj v tom, že hoci sa diagnóz s nimi spätých bojíme ako upír kríža (lebo bolesť, peniaze, štrbavý úsmev), v hĺbke duše pri nich zostávame pokojní. Veď nejde o život...

Nuž, dovoľte nám opraviť vás. Človeka o život v skutočnosti môže pripraviť aj jediný pokazený zub. A keď sa neliečený problém na zube spojí s náchylnosťou na vážne ochorenie, dostávame sa na vskutku rizikový level. Nechceme vás strašiť, no v situácii, keď preventívnu prehliadku u zubného lekára ignoruje polovica dospelých Slovákov, je minimálne vhodné si to pripomenúť.

Buď kazy, alebo zápal
„Ústa sú vstupnou bránou do organizmu a tiež zrkadlom zdravia alebo choroby,“ začína svoje rozprávanie Neda Markovská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo. A práve prostredníctvom úst si môžeme zarobiť na vcelku slušné zdravotné problémy. Dôvod? Mikroorganizmy. „Žije ich tu asi tisíc známych druhov a nikde inde sa nerozmnožujú takým tempom,“ konštatuje pre český magazín Téma Zdeněk Broukal z Ústavu klinickej a experimentálnej stomatológie.

Každý človek by sa mal preto snažiť predovšetkým o jedno: čo najsystematickejšie im to rozmnožovanie komplikovať. Pomáhať si pri tom máme štyrmi piliermi ústneho zdravia: obmedzovaním príjmu sladených nápojov a sladených potravín, dobrou zubnou ústnou hygienou s podporou remineralizácie skloviny, pravidelnými návštevami zubného lekára a na jeho odporúčanie aj dentálneho hygienika.

Tou najdôležitejšou aktivitou je však kvalitné odstraňovanie zubného povlaku z jedla a nápojov, lebo práve on je pre mikroorganizmy ideálnou živnou pôdou. Keď sa premnožia, človek si zarába na dva typy problémov – podľa toho, ktoré baktérie uňho prevládajú.

„U niektorých pacientov prevažujú kazotvorné baktérie, u iných zasa tie, ktoré spôsobujú zápal parodontu,“ komentuje Neda Markovská. Z hľadiska dosahov na celkové zdravie sú nebezpečné obe rovnako, tie druhé však zvykneme častejšie prehliadať. Preberme si ich teda v skratke obe.

Ako hnisajúca rana
Zubný kaz. Komplikácia, ktorá nás obvykle pripraví o menšiu či väčšiu časť zuba. Tým sa to však nemusí skončiť. Vážnejšie ťažkosti nastávajú, ak pokročilý neliečený kaz poškodí zubnú dreň, ktorá nie je liečená a v okolí koreňa zuba vznikne vačok: potenciálna ložisková infekcia.

„Ak je mŕtvy zub včas odhalený, najlepším riešením je starostlivé vyčistenie všetkých priestorov, kde sa často infikovaná zubná dreň pôvodne vyskytovala, a ich hermetické zaplnenie špeciálnymi materiálmi,“ opisuje pre české Lidové noviny Ladislav Korábek zo Stomatologickej kliniky 1. LF UK a VFN v Prahe.

Mŕtve zuby však niekedy nespôsobujú žiadne problémy, a ak ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 02 - Modified: 2024-04-03 21:43:52 - Feat.: - Title: "Nejde o zdravotné dôvody." Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu k osobám s transsexualizmom 03 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 04 - Modified: 2024-03-28 12:37:15 - Feat.: - Title: Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza 05 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 01:17