Hrejivé slnečné lúče sú veľmi lákavé a mnoho ľudí sa im v lete zámerne vystavuje, aby svoju pokožku sfarbili do atraktívneho bronzového odtieňa. A to aj napriek tomu, že sú si vedomí faktu, že opaľovanie, predovšetkým bez ochranného opaľovacieho krému, stavu ich pokožky vôbec neprospieva a je jedným z hlavných vinníkov predčasného a nadmerného výskytu vrások. Opaľovanie navyše zvyšuje riziko vzniku melanómu, teda rakoviny kože. "Prvý a najčastejší typ zvrásnenia kože pochádza z chronického poškodenia od slnka," tvrdí dermatológ Jerome R. Potozkin z Kalifornie. Ten vysvetlil, že vystavenie sa slnečným lúčom vedie k strate kolagénu a elastínu, čo má za následok zvrásnenie pokožky. Doktor Potozkin preto odporúča používať krém na opaľovanie s ochranným faktorom najmenej SPF 30 zakaždým, keď vyjdete na slnko. Niektorí odborníci radia, aby ste sa mazali opaľovacím krémom, aj keď vonku prší, alebo je zamračené. To platí predovšetkým pre jedincov s citlivou a svetlou pokožkou.Pixabay
StoryEditor

Slnko môže predĺžiť život o dva roky. Musíte sa však riadiť týmito pravidlami

01.05.2018, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Podľa rozsiahlej švédskej štúdie môže slnenie predĺžiť život až o dva roky vďaka väčšej produkcii vitamínu D.

Musíme sa však riadiť niektorými pravidlami, aby sme sa vyhli kožným nádorom. Zvlášť dôležitá je opatrnosť u detí, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Je slnenie pre naše telo dobré, alebo zlé? Podľa švédskej štúdie publikovanej na stránkach Journal of Internal Medicine je správna odpoveď tá prvá. "Štúdia bola zahájená v roku 1990 a zahŕňala približne 30 000 švédskych žien vo veku od dvadsaťpäť do šesťdesiatštyri rokov," hovorí Giampiero Girolomoni, prezident Talianskej dermatologickej spoločnosti. "Jasne preukázala, že ak sa vyhýbame slnku, nerobíme dobre. Ženy, ktoré sa vystavujú slnku, majú menšie riziko kardiovaskulárnych chorôb a žijú dlhšie, o 0,6 až 2,1 roka," dodáva.

Vyhnite sa hodinám s najsilnejším žiarením

Koža produkuje väčšie množstvo vitamínu D a beta-endorfínov, ktoré vyvolávajú pocit radosti a uspokojenia. Vylučuje navyše oxid dusičitý, ktorý je schopný znižovať krvný tlak. Vitamín D okrem toho, že pomáha predchádzať osteoporóze, reguluje imunitné reakcie, chráni pred infekciami a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Druhou stranou mince je to, že prehnané slnenie prispieva k starnutiu kože a ku vzniku kožných nádorov. Ako sa teda máme zachovať? "Všetko závisí na vlastnostiach kože," vysvetľuje Girolomoni. "Jedinci s tmavou pokožkou, ktorí sa na slnku nespália, sa mu môžu pokojne vystavovať. Naopak jedinci so svetlou pokožkou, ktorí sa ľahko spália, musia byť opatrnejší," hovorí.

Talianska dermatologická spoločnosť k tomu vydala niekoľko odporúčaní. Po prvé je potrebné sa vyhnúť hodinám s najsilnejším žiarením (od 11 do 14 hodín) a opaľovať sa postupne. Tým dávame pokožke možnosť, aby sa bránila žiareniu opálením.

Používajte krémy s vyšším ochranným faktorom
Najmä u detí musíme dbať na to, aby sa nespálili, pretože to je hlavný rizikový faktor vzniku melanómu.

Používajte krémy s ochranným faktorom vyšším ako 30, najlepšie 50, a nanášajte ich po dvoch hodinách či ešte skôr, ak sa kúpete. Krému je potrebné používať dostatočné množstvo a je potrebné si uvedomiť, že aj tie, ktoré sľubujú plnú ochranu, v skutočnosti chránia len čiastočne.

Napokon je potrebné si uvedomiť, že krémy neslúžia na to, aby sme zostávali na slnku dlhšie, ale k tomu, aby sme sa lepšie slnili. Vynikajúcim filtrom môžu byť aj farebné tričká.

01 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 03 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 05 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:07