Ak zvyknete klamať o svojom veku alebo príjme, aby ste vyzerali lepšie, nerobte to. Výskum naznačuje, že nečestnosť je pre mužov aj ženy rovnako nepríťažlivá. Účastníkom v prieskume ukázali reklamy o mužoch a ženách, ktoré ich vyobrazili buď ako inteligentných a neinteligentných, samostatných alebo nesamostatných a čestných alebo nečestných. Potom respondentov požiadali, aby ich zhodnotili na základe rôznych kritérií, vrátane toho, ako veľmi sa im páčili. Poctivosť mala nato podstatný vplyv.Pixabay
StoryEditor

Bez lží by sme neprežili. Prečo sa vyvinulo klamstvo?

06.05.2018, 00:00
Moralisti to majú jasné: lož je zlá. Podľa Biblie však klamal dokonca aj Ježiš Kristus a podľa odborníkov sa aj tí najpoctivejší z nás dopúšťajú lži na dennej báze. Ako k nej mozog počas evolúcie vôbec prišiel a kedy sa pre nás stáva naozaj zhubnou? A dá sa spoľahlivo odhaliť?

Neviem ako vy, ale ja sa na svoje prvé veľké klamstvo pamätám veľmi dobre. Ako tretiačka či štvrtáčka na základnej škole som svojej spolužiačke, majiteľke andulky, nahovorila, že aj ja mám doma andulku. A nie hocijakú – ale „Nadávačku“. Extrémne inteligentného vtáka, ktorý pozná pomaly viac slov ako moji rodičia.

Dodnes sa pamätám, ako som sa tejto svojej spontánnej lži začudovala, ale i na radosť, ktorú vo mne vyvolala. Geniálny operenec a jeho kúsky sa pre mňa vďaka pravidelným reportom kamarátke stali realitou. Konečne som aj ja mala domáce zviera! Všetko sa zlomilo v momente, kedy priateľka zatúžila moju andulku vidieť.

Deň čo deň som sa plazila do triedy s novou výhovorkou a zachránilo ma len to, že som si Nadávačkinu existenciu vymyslela dakedy v júni, takže čoskoro nás so spolužiačkou rozdelili prázdniny. Či som sa z týchto ponižujúcich chvíľ nejako poučila? Nuž, nie veľmi. O to zaujímavejšie pre mňa bolo pozrieť sa takto po rokoch na anatómiu lži zblízka.

Klamstvo na každý deň
Na úvod treba povedať jedno. Nech si úzkoprsí moralisti hovoria, čo chcú, klamstvo nie je zlom zo svojej podstaty. Alebo si naozaj myslíte, že by vás Ježiš, najvyššia inštancia morálky v západnom svete, nabádal na otázku gestapa – ukrývate v dome Žida? – odpovedať kladne? Veď dokonca aj v Biblii možno nájsť pasáž, kedy on sám z užitočných dôvodov oklame svojich učeníkov.

Tým, samozrejme, nechceme tvrdiť, že klamstvo je za každých okolností eticky relatívne. Nie je. Existujú lži, často aj zdanlivo malé a banálne, ktoré dokážu človeka doslova obrať o dôstojnosť aj identitu. Nehovoriac o dôsledkoch na tých druhých.

Americký profesor Timothy Levine, ktorý sa viac ako dvadsať rokov venuje výskumu klamania, zistil, že ľudia povedia priemerne každý deň dve lži. A podľa amerického výskumníka Roberta Feldmana, keď sa stretnú dvaja cudzí ľudia, sú schopní povedať tri nevinné lži v priebehu prvých desiatich minút. Lebo klamstvom je v úzkom zmysle slova aj to, keď vo chvíli, keď nám je pod psa, s úsmevom referujeme, ako dobre sa máme.

„Nevinné lži sa obvykle hovoria kvôli nadviazaniu či udržaniu kontaktu,“ hovorí britská klinická psychoterapeutka Jerilee Claydonová. „Základnou ľudskou vlastnosťou je udržiavanie vzťahov, a pokiaľ sa zdá, že pravda nefun...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Nechávajú sa podviesť či využiť: Tieto znamenia zverokruhu sa dajú oklamať veľmi ľahko 02 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 03 - Modified: 2023-06-15 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena podviedla desiatky zúfalých párov. Ponúkala im svoje deti na adopciu, tehotná však nebola 04 - Modified: 2023-05-05 11:44:11 - Feat.: - Title: Alžbeta Ferencová po MISS mame hanebne klamala do očí. Toto bol dôvod! 05 - Modified: 2023-04-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Už sa nám to vymyká spod kontroly? Chat-GPT predstieral, že je slepý a oklamal pracovníka
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:19