Väčšina žien stráca 50 až 100 vlasov denne. Nadmerné vypadávanie vlasov alebo strata vlasov v dôsledku toho, že folikuly už nerastú, sú však červené vlajky závažného problému. Hoci stres a pôrod sú najčastejšie príčiny straty vlasov vo vašich 30-tych rokoch, môže to byť signál, že vášmu telu chýbajú dôležité živiny. Podľa doktorky Heather Wicklessovej je vypadávanie vlasov v tomto veku zvyčajným znakom nedostatku železa. Pretože menštruácia môže vyčerpať zásobu železa, odporúča sa, aby ženy užívali 18 miligramov železa denne, o 10 miligramov viac ako muži. Vypadávanie vlasov môže byť tiež znakom nedostatku vitamínu D. Odhaduje sa, že až miliarda ľudí na celom svete má nedostatok vitamínu D, ktorý je spojený s diabetesom, srdcovým ochorením, roztrúsenou sklerózou a karcinómom prsníka a hrubého čreva a konečníka. Vitamín D je tiež nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika v tele a udržania pevných kostí. Štúdia zistila, že viac ako 50 percent žien liečených na stratu kostí má nedostatočné hladiny vitamínu D.Flickr
StoryEditor

Príčiny vypadávania vlasov hľadajte 3 mesiace predtým, ako začali padať

21.05.2018, 00:00
Autor:
petpet
Obmena vlasov je u človeka prirodzená a denne ich môže vypadnúť až sto. Ak vám ale začne štice výrazne ubúdať, zrejme trpíte chorobou zvanou alopécia.

"Príčiny padania vlasov hľadajte 3 mesiace predtým, než vám začali padať. Často je na vine stres, operácie alebo napríklad infekcie," povedala pre iDNES lekárka Naděžda Vojáčková.

Pri padaní vlasov odporučila užívanie metionínu, čo je aminokyselina, ktorá sa berie po dobu 3 mesiacov. Ako doplnok sú vhodné i minerály - selén a zinok.

Alopécia sa delí na niekoľko typov. Môže byť napríklad difúzna, kedy vypadávajú vlasy po celej ploche štice.

"Príčiny difúzneho rednutia vlasov sú rôzne, často sa dáva do súvislosti s ochorením štítnej žľazy či inou endokrinnou poruchou. Môže byť podmienené nedostatočnou výživou a metabolickou poruchou či nedostatkom niektorých živín. Medzi známe príčiny patrí podávanie niektorých liekov alebo chemikálií. Ďalším typom difúzneho padania vlasov je telogénne efluvium, u ktorého väčší počet vlasov prejde z anagénnej fázy rastu do telogénnej. K tomuto stavu vedú najrôznejšie formy stresu: vysoké horúčky, pôrod, chirurgická operácia, hladovanie, náhle vynechanie hormonálnej antikoncepcie," vysvetľuje dermatologička Vojáčková.

Ďalšia forma alopécie je ložisková-areátna, keď sa tvoria okrsky vypadaných vlasov. Alopetické ložiská môžu byť rôzne veľké a ložisko môže byť len jedno alebo je ich viac a môžu postupne splývať. Stav, kedy vypadnú všetky vlasy, sa označuje ako totálna alopécia, ktorá môže byť spojená aj so stratou ostatného ochlpenia - riasy, obočie, ochlpenie v podpazuší a v oblasti genitálií, jedná sa potom o univerzálnu alopéciu.

"Príčiny areátnej alopécie nie sú presne známe. Udáva sa súvislosť s inými autoimunitnými ochoreniami ako vitiligo alebo zápal štítnej žľazy a alergiami," uvádza lekárka.

Iný typ vypadávania vlasov je takzvaný mužský typ - androgenetická alopécia. Pri nej postupne dochádza k ústupu vlasovej hranice, tvoria sa "kúty" a nakoniec vyzerajú vlasy v rozsahu temena hlavy. Typická je pre starších mužov, ale môže sa vyskytnúť aj u žien.

"Androgenetická alopécia je geneticky podmienené ochorenie, ktorého podstatou je nadbytok dihydrotestosterónu. Ak sa teda objaví u mladej ženy, je potrebné pomýšľať na endokrinologickú chorobu," opisuje dermatologička Vojáčková.

Ešte je známa zvláštna forma alopécie, ktorá vzniká napríklad z dôvodu poranenia, infekcie alebo nádorového ochorenia v oblasti vlasovej pokožky.

Niekedy dorastú vlasy aj bez liečby
Liečba padania vlasov vždy závisí od príčiny. U niektorých typov alopécia (napríklad telogénne efluvium) dorastú vlasy aj bez zásahu lekára do 6 mesiacov. Liečba areátnej alopécie je obtiažna, odporúčajú sa vitamíny zo skupiny B, minerály-zinok a selén, aminokyseliny obsahujúce síru-metionín, cysteín. Lokálne sa aplikujú kortikoidy v kombinácií s kyselinou salicylovou.

"Pri závažných stavoch alopécie, ktoré bývajú spojené s výrazným psychickým postihnutím, sa zvažuje celková liečba kortikoidmi alebo imunosupresívami. Podávanie týchto liekov vedie k zastaveniu padania a dorastaniu vlasov, ale po vysadení môže dôjsť k recidíve, navyše podávanie týchto liekov je spojené s niekedy nepríjemnými vedľajšími účinkami," dodáva lekárka Naděžda Vojáčková.

01 - Modified: 2022-10-17 12:49:16 - Feat.: - Title: Aromaterapia pre krásne a zdravé vlasy. Esenciálne oleje vám zachránia korunu krásy 02 - Modified: 2021-07-21 17:39:40 - Feat.: - Title: Covid vedie aj k padaniu vlasov, problém majú najmä ženy 03 - Modified: 2017-03-28 12:22:19 - Feat.: - Title: Strácam vlasy. Čo s tým?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 11:50