Telo si zvyčajne dokáže s našimi jedálenskými experimentami poradiť, ale keď do seba vo chvíľke pošlete čokoládovú tortu, zapijete ho jahodovým šejkom a ten dokončíte pollitrom sladkej malinovky, hladina cukru v krvi lieta ako na horskej dráhe. To môže mať za následok nielen zmeny nálady, ale tiež aj úzkostné alebo depresívne stavy. Podľa doktora Datis Kharraziana, odborníka na funkčnú medicínu a autora knihy Prečo môj mozog nefunguje?, za tým môže byť nedostatok serotonínu, ktorý nám obvykle po sladkom zdvihne náladu. Ak konzumujeme potravíny obsahujúcich cukor príliš, môžeme vyčerpať naše obmedzené zásoby serotonínu a otvoriť tak dvere symptómom depresie. Na jej vzniku sa môže podieľať aj dlhodobý vysoký tlak, ktorý tiež súvisí s nadmerným príjmom cukru. Ten sa môže podieľať na rozvoji zápalov mozgu, ktoré niektoré štúdie dávajú do súvislosti so vznikom depresie.Pixabay
StoryEditor

Aj muži môžu byť v prechode. Ako sa prejavuje andropauza?

25.05.2018, 11:44
Autor:
sansan
Menopauza je súčasťou života každej ženy, rovnako ako andropauza u muža. Pohlavné hormóny s pribúdajúcim vekom ubúdajú v každom z nás.

V Poprade sa preto spojili viacerí špecialisti, aby pacientom v tomto období poskytli kompletnú starostlivosť.

Hoci si to mnohí muži neuvedomujú, aj v ich prípade dochádza k poklesu tvorby testosterónov. Mužský prechod, andropauza či climacterium virile. Tak je toto obdobie v živote muža označované. Príznaky sú takmer totožné s menopauzou. Chlap je unavenejší, podráždený, bez chuti na sex. Výnimkou nie sú  poruchy erekcie, spomalený metabolizmus, pocity úzkosti, priberanie, úbytok svalovej hmoty i bolesti kĺbov.

Väčšina mužov sa však o svojich pocitoch a o telesných zmenách nechce rozprávať. Navštíviť urológa, sexuológa či psychológa by však mali aj oni. Dôsledným a komplexným vyšetrením sa totiž môžu vylúčiť ďalšie závažnejšie ochorenia.

Ateroskleróza je v tomto období veľkým skrytým nepriateľom muža. Usádzanie tukových látok do poškodenej cievnej steny môže skončiť náhlym infarktom alebo mozgovou porážkou. Ako u žien, tak i mužov je okrem aterosklerózy zvýšené riziko osteoporózy.

"Nie sú ňou ohrozené len ženy, ale aj muži, aj keď o tom málo vie, ale je to fakt. Pokles hladiny mužských pohlavných hormónov jednoznačne vedie k vzniku osteoporózy a samozrejme aj k zlomeninám. Muži sú tá cieľová skupina, na ktorú sa v rámci tohto ochorenia vôbec nemyslí. Zlatý štandart je denzinometrické vyšetrenie hladiny hustoty kosti, na Slovensku máme dostatok takýchto prístrojov, liekov a napriek tomu  stále veľa pacientov nie je diagnostikovaných," vysvetľuje ortopéd MUDr. Ján Marcinko.

„V našej ordinácii sme pripravení pomôcť každému. Je len na nás, ako sa vo svojom tele budeme cítiť. Veď pauza ešte neznamená koniec,“ hovorí MUDr. Janka Holešovská, vedúca lekárka medicínsko-estetického centra Medicor v Poprade.

01 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 02 - Modified: 2024-03-01 12:05:39 - Feat.: - Title: Čoraz viac mužov dostáva od žien zásnubné prstene. Trendu podľahli aj celebrity, klenotníctva zažívajú nový boom 03 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 04 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Vedci odhalili tajomstvo erekcie, pomôcť k nej môže aj najjedovatejší pavúk sveta 05 - Modified: 2024-02-07 16:01:16 - Feat.: - Title: Lekár: Z Veľkej Británie by som do nášho zdravotníctva priniesol asi všetko
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 08:44