Asi najrozšírenejším mýtom je všeobecne vžitá predstava alkoholika ako človeka, ktorý môže vstať, až keď si prihne z fľaše vodky schovanej pod posteľou. Má žilnatý nos, z jeho dychu je denne cítiť alkohol, rodina sa mu rozpadla a prepustenie z práce sa neodvratne blíži. "Takto skutočne môže vyzerať terminálne štádium závislosti. Tomuto štádiu však predchádza celý rad rôznych foriem zaobchádzania s alkoholom, ktoré už dávno prekročili hranicu rekreačného a spoločenského pitia," hovorí terapeutka. A dodáva, že slávny americký lekár a otec adiktológie Elvin Morton Jellinek rozlíšil už pred sedemdesiatimi rokmi niekoľko typov alkoholikov. Zjednodušene možno povedať, že rozdelil závislých na dve základné skupiny. Prvú z nich tvoria ľudia, ktorí majú v určitých situáciách úplne porušenú schopnosť sebakontroly, čo sa týka množstva alkoholu, (tzv. "nemajú záklopku"). V medziobdobí však žiadne problémy mať nemusia, sú schopní piť kontrolovane alebo i abstinovať. Okrem nich však existujú aj závislí, ktorí sú schopní kontrolovať pitie čo do množstva a neopíjajú sa "namol". Alkohol sa však už natoľko stal neoddeliteľnou súčasťou ich života, že im abstinencia - hoci aj len niekoľkodňová - činí značné problémy. A k tejto skupine patria aj tí, ktorých denná dávka nie je spočiatku nijako extrémne vysoká. Aj keď v dnešnej dobe skôr rozlišuje typy alkoholizmu podľa okolností, pri ktorých je pitie alkoholu čo do nebezpečenstva vzniku závislosti výrazne rizikové, Jellinekova kategorizácia nestratila dodnes svoju aktuálnu platnosť. Významne totiž prispela k vyvráteniu jedného všeobecne prijímaného mýtu, keď upozornila, že alkoholik nemusí byť nutne človek na okraji spoločnosti, u ktorého to je hneď na prvý pohľad poznať.Pixabay
StoryEditor

Záhadná alkoholová opica. Pre toto o nej vieme tak málo

04.06.2018, 00:00
Bolesť hlavy, závraty, neistý žalúdok, neuhasiteľný smäd, ale aj precitlivenosť na svetlo či hluk. Kto to niekedy prehnal s alkoholom, pozná to. Prakticky. Teoreticky však o opici vie veda celkom málo. Zasahuje totiž celý organizmus a nie je jedna ako druhá.

"Hoci dopady konzumácie alkoholu pokrýva rad vedeckých prác, otázku opice výskumníci poväčšine ignorovali," priznáva pre Observer Joris Verser z Utrechtskej univerzity. Aj preto napokon založil Alcohol Hangover Research Group, teda Skupinu pre výskum alkoholovej opice.

Spoločnosť si totiž o opici podľa neho zaslúžia vedieť viac. "S nepríjemnými následkami opice, ktoré môžu nastať po večeri nadmerného pitia, sa totiž stretol skoro každý. Preto je nedostatok vedeckého záujmu pozoruhodný," usudzuje Verser. Doznáva sa však, že prečo opicu sprevádzajú javy, ako je pocit na vracanie, veda doteraz jednoducho nevie, píše Xman.

Jeho úprimnosti sekunduje toxikológ z Women 'Hospital v Bostone Ed Boyer. "Dobrú liečbu opice nepoznáme preto, že nikto s istotou nevie, čo ju spôsobuje," hovorí bez obalu magazínu Time. Jeho kolega David Aizenberg z Penn Medicine to objasňuje: opica totiž dopadá na celý váš organizmus, má vplyv na činnosť srdca, mozgu, zažívacieho traktu. A žiadny liek nedokáže pokryť všetky jej symptómy.

Server Quartz dodáva, že problémom je práve nepostihnuteľná povaha opice. "Opica je veľmi subjektívna a podmienená," cituje pritom lekárku a autorku relácií Sawbones Sydnee McElroye. Tá sa svojimi kolegami tvrdí, že je takmer nemožné privodiť si rovnakú opicu druhýkrát. Nezáleží totiž len na type vypitého alkoholu ani jeho množstve, záleží na našich génoch, ale i momentálnom fyziologickom nastavení. Preto je podľa nej "takmer nemožné" opicu vedecky skúmať.

Čím starší, tým náročnejšia rana
Hociktoré niekdajšie tajomstvo opice už však odborníci odhalili. Veda tak napríklad tuší, prečo sa opice s pribúdajúcim vekom zhoršujú. Môže za to enzýmový komplex dehydrogenáza, ktorý sa stará o štiepenie alkoholu na acetaldehyd, aby sa ten následne transformoval v acetát, ktorý sa nakoniec vylúči vo forme kysličníka uhličitého a vody z tela von. Problém je, že ako starneme, proces štiepenia alkoholu sa spomaľuje. To znamená, že alkohol robí v našej pečeni neplechu dlhšiu dobu.

Nejde však len o to, starnutie znamená aj vyššiu a častejšiu konzumáciu liekov. A ich kombinácia s alkoholom schopnosti tela vyrovnať sa s pitím nemusia svedčiť. Pribúdajúci vek však so sebou nesie ešte iný dôvod horších opíc. Paradoxný dôvod. S ohľadom na prácu a rodinu totiž pijeme menej - a to je onen "problém". Čím menej vystavujeme telo alkoholu, tým horšie opice máme, poznamenáva Observer.

Kľúčom môžu byť enzýmy
Napriek faktu, akým nezdolným súperom opica je, sa vedci hľadania jej protilátky nevzdávajú. Zatiaľ posledný pokus podnikol odborník na choroby pečene Cheng Li z University of Southern California so svojím kolegom, expertom na chémiu a biomolekulárnu oblasť Yunfeng Lu. Všímali si práve už spomínané dehydrogenázy a ďalšie enzýmy, ktoré podľa nich dokážu búrať alkohol na neškodné molekuly.

Obaja autori priznávajú, že vybrať vhodné enzýmy nebol problém, sú už známe. Výzvou bolo ich bezpečným spôsobom dopraviť do pečene. Nakoniec ich do orgánov pokusných myšiek dostali v nanokapsuliach. S ich pomocou dokázali znížiť hladinu alkoholu v krvi o 45 percent počas iba štyroch hodín v porovnaní s hlodavcami, ktorým protilátku nedali. A nielen to, koncentrácia toxického acetaldehydu v krvi, ktorá vedie k vracaniu a bolestiam hlavy, zostávala podľa merania nízka, tvrdia vedci v magazíne The Conversation.

Nie všetci sú však ich experimentom ohromení. "Výskumníci dokázali, že ich liečba môže pomôcť zvrátiť otravu alkoholom, jej dopady na opicu sú však oveľa menej jasné," píše napríklad Peter Hess pre server Inverse. Poznamenáva, že alkohol i acetaldehyd sú síce naozaj toxické látky, ale v čase, keď náš organizmus zasiahne opica, ich už v tele veľa nezostane. Opicu navyše spôsobujú aj iné látky než spomínané toxické chemikálie, podieľa sa na nej napríklad protizápalová reakcia tela alebo dehydratácia.

"Takže len preto, že nová protilátka zrýchli tempo, s ktorou sa telo zbavuje alkoholu a acetaldehydu, nezrýchli nevyhnutne aj rýchlosť, s ktorou zmizne opica, alebo ju snáď dokonca úplne eliminuje," usudzuje autor.

01 - Modified: 2017-12-22 12:34:02 - Feat.: 0 - Title: Závislosť od alkoholu. Sedem znakov, že to už s pitím preháňate 02 - Modified: 2018-01-05 11:20:37 - Feat.: 0 - Title: Pitie alkoholu poškodzuje DNA. Zvyšuje tým riziko smrteľnej choroby 03 - Modified: 2018-03-01 11:30:28 - Feat.: 0 - Title: Veda už vie, prečo alkohol vedie k násiliu 04 - Modified: 2018-06-01 10:57:27 - Feat.: 0 - Title: Mladí dávajú prednosť počítaču pred alkoholom. Ide o zdravšiu závislosť?
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 22:57