Pixabay
StoryEditor

Nenápadné príznaky, ale hrozivé dôsledky. Neuropatia sa môže skončiť smrťou

Amputácia nohy je nočnou morou všetkých diabetikov. A nie je sa čomu diviť. Diabetická noha je jedným z obávaných dôsledkov takzvanej neuropatie - komplikácie cukrovky, ktorá síce nebolí, ale o to viac je nebezpečná.

Poznamenať môže dokonca aj zrak, píše týždenník 5plus2.

Šesťdesiatosemročného tlmočníka a realitného makléra Pavla Balašu priviedla diabetická neuropatia pred štyrmi rokmi na pokraj smrti, keď druhýkrát v živote upadol do kómy. "Mal som otravu krvi kvôli nečistote, ktorá sa dostala do defektu na nohe. Lekári v Motole mi zachránili život," spomína.

Práve defekty na končatinách, ktoré má neuropatia na svedomí, môžu viesť v krajnom prípade nielen k amputácii, ale podobne ako v prípade Pavla Balašu môžu zaviniť aj smrteľnú otravu.

Že je s nohami niečo v neporiadku, pritom mnoho pacientov vôbec nezistí. Neuropatia totiž postihuje štruktúru a funkciu nervov, a to vplyvom dlhodobo zvýšenej hladiny cukru v krvi. V prípade nôh ide o stratu citlivosti, čo je oriešok aj pre lekárov.

"Diabetická neuropatia je jednou z najzáludnejších komplikácií diabetu. Jej príznaky sú väčšinou nenápadné, dôsledky hrozivé. Skracuje život, je príčinou amputácií a rady ďalších komplikácií. Je strašne ťažké vysvetliť pacientovi, ktorý nič necíti, že nič necíti, a to je problém," opisuje zložitú cestu k správnej a včasnej diagnóze Milan Kvapil, prezident Diabetickej asociácie Českej republiky.

Hoci sa to môže zdať ako extrém, kvôli strate citu v nohách dochádza až k bizarným situáciám, keď pacient aj niekoľko hodín chodí s pripináčikom, kameňom či iným ostrým predmetom zabodnutým do chodidla a ani to netuší.

Častejšie sú závažné otlaky spôsobené zlou obuvou. Pritom kvalitné ortopedické topánky sú pre človeka s neuropatiou neodmysliteľná vec. Ostatne osemdesiat percent diabetických vredov je daných zlou obuvou. Pacienti majú nárok, aby im poisťovňa raz za dva roky prispievala na ortopedickú obuv. Dámy by podľa odborníkov mali rovno zabudnúť na nosenie viac ako trojcentimetrových podpätkov.

Varovať vás môžu studené nohy
Najväčší problém v prípade diabetickej neuropatie je jej včasné odhalenie, a to najmä preto, že polovica pacientov s touto diagnózou nepociťuje žiadne symptómy. Práve preto je dôležité sledovať aj maličkosti. Často opomínaný je napríklad zdanlivo banálny problém, ako je pocit studených nôh. Pritom z pohľadu lekárov ide o závažný príznak.

Určiť, koľko diabetikov končí s poškodenou funkciou nervových vlákien, je veľmi ťažké a oficiálne uvádzaný percentuálny rozptyl 25 až 90 percent je na prvý pohľad hrozivo široký. Medzi rizikové faktory neuropatie patrí vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol v krvi, fajčenie, obezita, ale aj dĺžka trvania diabetu a vek pacienta.

"Aktívne vyšetrovanie na prítomnosť diabetickej neuropatie je kriticky dôležité práve preto, že včasné odhalenie dáva aspoň nejakú možnosť spomalenia alebo zastavenia jej priebehu. V pokročilých štádiách je liečba zložitá, prakticky nemožná," hovorí Kvapil, ktorý zdôrazňuje úlohu prevencie.

Odborné vyšetrenie v ambulancii diabetológa zaberie 15 až 20 minút a rozhodne nie je na škodu, ak si ho pacienti s cukrovkou sami vyžiadajú. Vyšetrenie zahŕňa meranie špeciálnymi prístrojmi aj odpovede na cielený dotazník.

V ohrození je aj zrak
Neuropatia neohrozuje len nohy. Nebezpečenstvo predstavuje aj pre zrak a častým dôsledkom je napríklad znížená adaptácia na svetlo. Ak nastáva situácia, že pacient o svojej komplikácii nevie a napríklad  v noci, vystavuje seba i všetkých v aute značnému nebezpečenstvu. Problémy so zrakom môžu zájsť aj ďalej. Poškodenie oka u diabetikov je stále najčastejšou príčinou slepoty vzniknutej v dospelosti.

Takmer opomínanou skutočnosťou je, že diabetes a jeho komplikácie sa spájajú aj so sexuálnymi dysfunkciami. V neposlednom rade sa u pacientov s neuropatiou prejavujú často tiež ťažkosti so srdcom, čo je všeobecne problém ľudí s cukrovkou. Väčšina pacientov s diabetom totiž umiera na kardiovaskulárne ochorenia. Vzniká u nich päťkrát väčšie riziko srdcového zlyhania.

01 - Modified: 2024-04-22 12:09:28 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky? 02 - Modified: 2024-03-20 17:10:39 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o cukrovke. Hrozí len tým, čo jedia sladké a sú starí 03 - Modified: 2024-03-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 05 - Modified: 2023-12-06 09:03:03 - Feat.: - Title: Neliečená cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 20:49