pxhere.com
StoryEditor

Nová štúdia: Nosenie okuliarov môže naozaj znamenať, že ste múdrejší

13.06.2018, 00:00
Autor:
sansan
"Nerdi" nosia okuliare - alebo toto nás spoločnosť učí veriť. V televíznych reláciách a filmoch majú múdre postavy takmer vždy zlý zrak. 

Existuje niekoľko teórií o tom, odkiaľ pochádza táto asociácia. Jednou z nich je, že ak máte zlý zrak, je väčšia pravdepodobnosť, že budete sedieť vpredu a ľahko ignorovať ľudí za vami, čo vedie k lepšiemu učeniu.

Ďalšou otázkou je, že nosenie okuliarov spôsobuje, že vyzeráte inak a to z vás robí outsidera - a k takým deťom nie sú tie ostatné vždy milé. Takže namiesto popularity sa deti s okuliarmi obrátia ku knihám a akademickej obci. 

Podľa novej štúdie, publikovanej v časopise Nature Communications, asociácia môže prechádzať hlbšie do genetickej úrovne. Výskum zistil asociáciu s krátkozrakosťou a väčšími kognitívnymi funkciami.

Výskumníci, vedení Gailom Daviesom z Edinburskej univerzity, analyzovali údaje od vyše 300 000 ľudí vo veku 16 až 102 rokov, ktorí sa zúčastnili na predchádzajúcich štúdiách v Európe, Severnej Amerike a Austrálii.

"Táto najväčšia genetická štúdia kognitívnych funkcií identifikovala mnohé genetické rozdiely, ktoré prispievajú k heritabilite myšlienkových schopností. Objav zdieľaných genetických účinkov na zdravotné výsledky a štruktúru mozgu poskytuje základ pre skúmanie mechanizmov, ktorými tieto rozdiely ovplyvňujú myslenie počas celého života."

Nižšie riziko rakoviny a dlhší život

Celkovo bolo 148 oblastí DNA, ktoré boli spojené s lepšou kognitívnou funkciou, z ktorých 58 nebolo nikdy predtým hlásených. Jedným zo špecifík bolo to, že u subjektov s vysokou kognitívnou schopnosťou bola asi o 30 percent vyššia pravdepodobnosť, že majú gény spojené so zlým zrakom.

Zdá sa, že rovnako ako údajne vyššia inteligencia, genetické faktory spojené s vyššou kognitívnou funkciou sú tiež prepojené s lepším kardiovaskulárnym zdravím, zníženým rizikom rakoviny pľúc, lepším duševným zdravím a dlhším životom.

Podľa ďalšieho vedúceho výskumného pracovníka Iana Dearyho je ešte potrebný ďalší výskum, ale zistenia by mohli pomôcť pochopiť choroby mozgu, ako je Alzheimerova choroba. "Musíme tiež pozorne preštudovať svoje výsledky, aby sme videli, čo nám môžu povedať o možnosti porozumieť poklesu kognitívnych funkcií, ku ktorým dochádza pri chorobe a vo vyššom veku," povedal.

Táto štúdia nebola prvou, ktorá našla spojenie medzi zlým zrakom a kognitívnou funkciou. Napríklad jeden výskum, publikovaný v Lancete v roku 1988, zistil, že z 5 943 slabo vidiacich a 9 891 dobre vidiacich 18-ročných mužov mali tí krátkozrakí výrazne vyššie skóre v testoch a vyššiu vzdelanostnú úroveň. Presné dôvody nie sú známe a stojí za zmienku, že inteligencia je veľmi subjektívna a je takmer nemožné ju zmerať. 

Zdá sa však, že táto asociácia v blízkej dobe nevymizne. Existuje dôkaz, že nosenie okuliarov, či ich už potrebujete alebo nie, spôsobuje, že si ľudia myslia, že ste inteligentnejší. Preto advokáti obhajujú odporúčanie, aby ich klienti nosili počas súdneho procesu.

01 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 02 - Modified: 2024-02-28 07:37:31 - Feat.: - Title: Optometristka radí: 5 vecí, ktorými nečistite svoje okuliare 03 - Modified: 2023-11-30 07:00:00 - Feat.: - Title: Geniálne batoľa vytvorilo svetový rekord. Stalo sa najmladšou členkou Mensy 04 - Modified: 2023-10-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Existuje vôbec niečo také ako inteligentné peniaze? 05 - Modified: 2023-10-10 13:37:32 - Feat.: - Title: Sedíte celé hodiny za počítačom? Dbajte na ochranu zraku pred modrým svetlom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:29