Pixabay
StoryEditor

Podráždenie kože či astma. Priveľa chlóru v bazéne škodí

17.06.2018, 14:12
Autor:
sansan
Chlór je nevyhnutným prvkom pre letné radovánky a v skutočnosti by ste sa nechceli ponoriť do bazéna, ak by v ňom nebol.

Táto chemikália nás totiž pomáha udržať v bezpečí pred inak baktériami naplnenej zmesi vody z bazéna a moču. Ak ste to náhodou ešte nevedeli, zápach, ktorý si spájate s chlórom, nie je v skutočnosti chlór. Ide o  zlúčeninu nazývanú trichlóramín, ktorá sa tvorí, keď chlór reaguje s močom a potom.

Je chlór nebezpečný?

„Množstvá, ktoré sa používajú v bazénoch, zvyčajne nie sú dôvodom na obavy. Prechlórovaný bazén však môže spôsobiť podráždenie očí a kože, odstránením prírodných olejov vysušiť vlasy a niekedy spôsobiť zmenu odtieňa ich farby na zelený," vyjadrila sa pre Live Science dermatologička Ana Duarteová. Preto je dôležité mať v bazéne správne hladiny a hodnoty pH a chlóru by sa mali kontrolovať aspoň dvakrát za týždeň.

Prebytočný chlór môže podľa nej niekedy spôsobiť aj malé množstvo pár, čo môže u človeka vyvolať astmu, aj keď si nemyslí, že tento účinok je príliš častý. "Možno by sa to mohlo stať v čerstvo chlórovanom bazéne," povedala. Keďže sú však bazény pre verejnosť zvyčajne zatvorené hneď po tom, ako sa do vody pridáva chlór, niektoré z týchto pár sa môžu rozptýliť.

Vo všeobecnosti sa plavci nemusia chlóru báť. "Vo všeobecnosti je to bezpečné. A ak vám aj spôsobí malé podráždenie, môžete sa hneď po vyjdení z bazéna osprchovať a aplikovať dobrý hydratačný prostriedok na doplnenie niektorých prírodných olejov, ktoré by chlór mohol odstrániť."

Dokonca aj keď sa neopláchnete, následky nebudú hrozné. Môžete skončiť so suchšou kožou alebo krehkými vlasmi. Pre ľudí, ktorí trávia veľa času v bazéne môže byť hydratácia veľmi užitočná. Dermatologička odporúča používať skôr krémy alebo hydratačné masti ako pleťové vody. Vhodné sú tiež zvlhčovače, ktoré obsahujú ceramidy, čo sú prírodné oleje v našej koži.

„Aby ste predišli podráždeniu očí pri plávaní, môžete vždy nosiť okuliare. Ak ich nosiť nechcete, potom môžete použiť niektoré mazacie očné kvapky. A pre citlivé vlasy môže niekedy pomôcť ošetrenie olejom predtým, ako pôjdete do vody, alebo nosenie kúpacej čiapky," povedala Duarteová.

Deti staršie ako niekoľko mesiacov sa nemusíte báť vpustiť do bazénu. Po bezprostrednom období po narodení si koža každého človeka viac či menej rozvíja tie isté ochranné bariéry.

01 - Modified: 2024-03-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Kúpanie počas menštruácie: Je bezpečné alebo si ním naopak môžete uškodiť? 02 - Modified: 2023-12-11 15:11:49 - Feat.: - Title: Efektívny a ekologický spôsob ohrevu bazéna: Solárny ohrev 03 - Modified: 2023-10-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Bazénový zápach na kupku nespôsobuje chlór. Niekto sa do tej vody jednoducho vymočil 04 - Modified: 2023-06-24 16:18:12 - Feat.: - Title: Povolenie na prevádzku dostali zatiaľ štyri prírodné kúpaliská 05 - Modified: 2023-06-23 09:38:45 - Feat.: - Title: Sezóna otvorená. Toto sú všetky prírodné vodné plochy, kde si toto leto môžeš vychutnať bezpečné kúpanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 09:34