REUTERS/Danny Moloshok
StoryEditor

Samovraždy slávnych odhalili nedostatky vo vývoji liekov. Kde sa stala chyba?

15.06.2018, 11:40
Vývoj antidepresív je podľa odborníkov beh na dlhé trate. Psychiatria je pre investície neobľúbená, tvrdia ohlasy.

Samovraždy známeho amerického šéfkuchára Anthonyho Bourdain a módnej návrhárky Kate Spadeovej, ktoré pred časom otriasli verejnosťou ukázali, ako veľmi je potrebné nájsť efektívnejšiu liečbu klinickej depresie. To je oblasť, o ktorú sa teraz veľké farmaceutické firmy takmer nezaujímajú, píšu Lidovky. 

Správy o smrti týchto dvoch celebrít šokovali ich fanúšikov a prišli vo chvíli, keď zdravotnícke orgány v USA hlásia obrovský nárast počtu samovrážd a vyzývajú, aby sa depresiám a ich liečbe venovala oveľa väčšia pozornosť.

S tým, ako rastie dostupnosť lacných generických antidepresív, z ktorých mnohé majú len veľmi slabý účinok, je vývoj nových liekov na depresiu obchodne veľmi nevýhodný.

Výrobcovia liekov majú vo vývoji asi 140 prípravkov na liečbu duševných ochorení, vrátane 39 liekov na depresiu, vyplýva z dát americkej asociácie inovatívnych farmaceutických firiem (PhRMA).

Súčasne sa skúma viac ako 1100 experimentálnych liečiv proti rakovine, ktoré sľubujú aj vysoké zisky, uviedla agentúra Reuters. "Psychiatria sa stala neobľúbenou oblasťou pre investície. Poisťovne hovoria, prečo by sme mali platiť viac za novú liečbu?" - približuje dôvody nepomerov Harry Tracy, vydavateľ periodika NeuroPerspective, v ktorom sleduje novinky na poli nových psychiatrických liekov.

Vývoj nových antidepresív je riskantný. Pacienti pri klinických skúškach často dobre reagujú na placebo, čo zhoršuje možnosť kriticky posúdiť skutočný účinok skúmaného lieku.

V prípade, že je nový liek schválený, musia vyvinúť obchodní zástupcovia značné úsilie, aby o jeho výhodách presvedčili samotných psychiatrov a poskytovateľov starostlivosti.

Ďalšou prekážkou je obtiažnosť testov liekov na zvieratách, lieky musia predchádzať testom na ľudských pacientoch. "Posunúť výskum na klinické skúšky na ľuďoch je veľká výzva," tvrdí Caroline Koová, ktorá vedie projekt s názvom NewCures.

Na Severozápadnej univerzite sa snažia prísť na spôsoby, ako znižovať riziká pre investorov do nových liekov na bolesť, depresiu či Parkinsonovu chorobu. Jedinou veľkou farmaceutickou spoločnosťou v USA, ktorá teraz do vývoja nového antidepresíva investuje, je Johnson & Johnson.

Potom sú tu ešte menší hráči ako Sage Therapeutics, čo je spoločnosť, ktorá chce tento rok registrovať svoj liek na popôrodnú depresiu. Johnson & Johnson chce uviesť na trh látku nazvanú esketamin, ktorá je derivátom známejšieho ketamínu, užívaného ako anestetikum. Ten sa na ulici predáva aj ako rekreačná droga.

Esketamin by mal zlepšovať depresívne stavy, ktoré nereagujú na inú liečbu. Firma chce o schválenie lieku na americkom Úrade pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) požiadať ešte tento rok.

Manji: "Proti depresiám je potrebné nájsť nové účinné látky"

Doktor Husseini Manji, ktorý vedie sekciu neurovied vo firemnej divízii Janssen si myslí, že v boji proti depresiám je potrebné nájsť nové účinné látky, pretože až polovica pacientov na liečbu súčasnými liekmi nereaguje alebo dlho čaká na nástup ich účinku.

Esketamin vo forme rýchlo účinkujúceho nosového spreja by podľa neho mohol pre pacientov znamenať kratšie čakanie na to, až liek začne skutočne fungovať.

"Pri štandardných antidepresívach môže trvať aj niekoľko týždňov, než začnú účinkovať," tvrdí Carla Canusová, ktorá v Johnson & Johnson tím testujúci nový liek vedie.

Esketamin by preto mal byť určený najmä pre pacientov, u ktorých je riziko samovraždy. Na vývoj rýchlo účinkujúceho vnútrožilovo aplikovaného antidepresíva sa zamerala aj spoločnosť Allergan, ktorá liek repastinel kúpila v roku 2015.

Výsledky klinických testov bude mať v roku 2019. Tá istá firma minulý mesiac kúpila ďalšie antidepresívum od spolupracujúcej spoločnosti Aptinyx. Doktorka Julie Goldsteinová Grumetová z amerického centra pre prevenciu samovrážd uvádza, že okrem Bourdaina a Spadeovej si počas každého dňa v tomto týždni vzalo v USA život 122 ľudí. Mnohí z nich sa na duševnú poruchu nikdy neliečili. "Chýba nám možnosť, ako vykonávať screening rizika samovraždy," hovorí.

01 - Modified: 2018-06-13 12:37:11 - Feat.: 0 - Title: Muži a ženy prežívajú depresiu inak. U tohto pohlavia končí častejšie samovraždou
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:47