Pixabay
StoryEditor

Dômyselné skrýše kliešťov. Odborník radí, čo treba na tele sledovať

20.06.2018, 00:01
Ak sa budete chrániť pred kliešťom repelentom na komáre, počítajte s polovičnou dobou účinnosti, hovorí vedec Milan Daniel, spolupracovník českého Štátneho zdravotného ústavu, ktorý sa problematike kliešťov dlhodobo venuje.

Ten poskytol rozhovor serveru Lidovky.cz.

Kde môžeme očakávať kliešte?
Rizikovými miestami zvýšeného výskytu kliešťa obyčajného sú predovšetkým listnaté a zmiešané porasty. Najmä potom ich okraje zarastené krovinami a bujnou bylinnou vegetáciou, vrátane okrajov ciest. Ďalej to sú rôzne zarastené strže a priehlbiny v teréne a brehy vodných tokov a plôch. S výskytom kliešťov je ale treba počítať aj vo väčších parkových komplexoch a záhradách.

V ktorej dobe je potrebné venovať kliešťom zvýšenú pozornosť?
Obdobie rizika je určené sezónnosťou aktivity kliešťov, ktoré podľa miestnych podmienok začína v druhej polovici marca a končí v prvej polovici novembra. Vrchol aktivity je zvyčajne od mája do júla. Ovplyvňuje ju počasie.

Keď sa podobným miestam nemôžem vyhnúť, ako sa obliecť?
Návštevníci kritických miest by mali zvoliť oblečenie, najmä nohavice, z hladkej, svetlej látky, na ktorej kliešťa ľahko uvidia. Mali by použiť repelentný prípravok, ktorý je vhodné naniesť na oblečenie, najmä na spodnú časť nôh, od kolien nižšie, pri zbere lesných plodov tiež na ruky a rukávy. Ak je na prípravku uvedené dávkovanie a doba účinku na komáre, treba počítať s tým, že pre kliešte bude doba účinnosti približne polovičná. V teréne ohrozenom výskytom kliešťov by si ľudia nemali sadať alebo líhať na zem - ani na pokrývku.

Keď pôjdem do lesa na huby, asi mi bude hroziť väčšie riziko...
Iste, pretože sa nebudete pohybovať po cestách a zrejme vstúpite do trávy, bylinnej vegetácie či krovia. Ale aj keby ste popísanú zásadu dodržali, napriek tomu je nutné si pri chôdzi občas prehliadnuť spodnú časť nôh, nohavice, pančuchy a sňať eventuálne zachytené kliešte. Práve preto je výhodná svetlá farba oblečenia. Na miesta ohrozené kliešťami by ste so sebou nemali brať psov. A ak je to potrebné, len na vôdzke, aby bol obmedzený ich pohyb v teréne. Po návrate je potrebné zvieratá prezrieť a prípadne prichytené kliešte odstrániť.

Asi by to mal urobiť aj ich pán.
Mal by si dobre prezrieť celé telo. Miesta najčastejšieho prisatia kliešťov sú podkolenná jamka, triesla, podpazušie a za ušami. Deťom môžeme kliešťa nájsť medzi vlasmi na hlave. Kliešte sa však môžu prichytiť kdekoľvek, vrátane intímnych miest. Prehliadka preto musí byť starostlivá. Odporúčam použitie zrkadla na miesta, kam si nevidíme.

Je pravda, že človeka môžu napadnúť aj nedospelé kliešte?
Môžu nás napadnúť a infikovať aj larvy alebo nymfy kliešťa. Tie sú dokonca najčastejším vývojovým štádiom kliešťov, ktoré napáda ľudí. Nenasatá larva meria v priemere len 0,8 milimetra a nymfa je 1,2 mm veľká.

Nepostačí, keď sa po návšteve lesa osprchujem?
Sprchovanie ani umytie žinkou nestačí! Okrem toho ďalšiu prehliadku tela je potrebné vykonať aj nasledujúce ráno, pretože kliešť sa môže pohybovať aj niekoľko hodín po tele napadnutého, potom sa prichytí. Obe prehliadky sú nutné pre včasné zistenie prichyteného kliešťa, skôr než sa plne rozvinie proces sania krvi. V slinách kliešťa, ktoré vylučuje pri saní do krvi napadnutého, sú okrem iného obsiahnuté látky brzdiace zápalovú reakciu, takže svrbenie vyvolané prisatím a upozorňujúce na kliešťa sa dostavuje až po rade hodín.

Prečo je vlastne skoré odstránenie kliešťa také nutné?
S postupujúcou dobou sania sa u kliešťa zvyšuje sekrécia slín. Vírus obsiahnutý v slinných žľazách sa replikuje a zvyšuje sa dávka patogénu, čo platí aj pre borrelia pôsobiace lymskú chorobu. Tak môže byť ovplyvnený celý ďalší infekčný proces. Skoré odstránenie je nutné aj preto, že v slinách kliešťa je obsiahnutá aj zložka, ktorá vytvorí okolo jeho sacieho ústrojenstva pohrúženého do pokožky napadnutého po niekoľkých hodinách obal z takzvaného cementu. V tejto fáze je uvoľnenie kliešťa ťažšie ako ihneď po prichytení, keď je zakotvené v ranke len mechanicky zúbkami na sacom ústrojenstve.

01 - Modified: 2018-06-11 11:07:39 - Feat.: 0 - Title: Choroby, ktoré šíri kliešť. Čím všetkým vás môže nakaziť?
01 - Modified: 2024-03-07 10:43:22 - Feat.: - Title: S vonkajšími teplotami rastie aktivita kliešťov, s prevenciou začnite ešte pred začiatkom jari 02 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Desivejšie než medvede: Kde sa u nás nachádzajú tie nebepečné kliešte a ako sa im brániť? 03 - Modified: 2023-07-22 07:04:22 - Feat.: - Title: Infektologička: Kliešťová encefalitída má dve fázy, vážnejšiu nemá každý. Aké sú príznaky a ako sa chrániť? 04 - Modified: 2023-02-24 10:06:06 - Feat.: - Title: Prevažne teplé zimy prajú kliešťom, niektoré kliešte sa už zobudili. Čo treba robiť? 05 - Modified: 2023-02-22 06:00:00 - Feat.: - Title: Rastú prípady kliešťovej encefalitídy. Aj toto môže byť príčina
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 06:19