Reuters
StoryEditor

Čoho sa bojí Kim? Exkrementy prezradia rakovinu aj ďalšie choroby

21.06.2018, 00:00
Cukrovka, ochorenia obličiek, zhubný nádor, ale tiež napríklad DNA. Ľudská stolica a moč sú významným zdrojom nielen zdravotníckych informácií.

Čoho sa bojí severokórejský vodca Kim Čong-un, keď si na historický summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom priviezol do Singapuru prenosnú toaletu?

Diktátorova prenosná toaleta pricestovala do Singapuru na palube dopravného lietadla, ktoré priviezlo i jeho nepriestrelnú limuzínu a špeciálne potraviny. Podľa juhokórejského denníka Čoson ilbo tak chcel Kim Čong-un zabrániť tomu, aby cudzie rozviedky mohli zistiť podrobnosti o jeho zdravotnom stave. Noviny napísali, že prenosný záchod "zamedzí potápačom v kanáloch v skúmaní stolice najvyššieho vodcu".

Súčasť diagnostiky

Gastroenterológ Martin Bortlík z Klinického centra ISCAR potvrdil, že sa z exkrementov skutočne dajú zistiť informácie o zdravotnom stave pacienta. "Samozrejme to možné je. Zmeny charakteru a zloženia stolice a moču sprevádza rad ochorení a vyšetrení týchto exkrementov je bežnou súčasťou diagnostického procesu," povedal iDNES.cz Bortlík.

Uviedol, že v prípade stolice ide o infekčné ochorenie, predovšetkým bakteriálne, ale aj o infekcie spôsobené črevnými parazitmi. "Je možné zistiť aj prítomnosť iného, ​​neinfekčného zápalu v stolici vyšetrením takzvaného fekálneho kalprotektinu a stanovenie mikroskopického množstva krvi je používané k diagnostike črevných nádorov," vysvetlil doktor.

Vyšetrenie moču zase slúži napríklad na preukázanie cukrovky alebo ochorenie obličiek. Špeciálne vyšetrenia potom môžu zistiť tiež to, aké lieky dotyčný aktuálne užíva.

Odhalená DNA
Ale to nie je všetko. Okrem aktuálnych ochorení možno podľa gastroenterológa Bortlíka získať zo stolice i moču dostatočné množstvo buniek na vyšetrenie genetického materiálu človeka, teda DNA. Pomocou DNA je potom možné odhaliť príbuzenské vzťahy (rodičovstvo) alebo taký materiál slúži pri vyšetrovaní kriminálnych činov.

"Z medicínskeho hľadiska je vyšetrenie DNA využívané na hodnotenie rizika geneticky podmienených ochorení," povedal iDNES.cz Martin Bortlík z Klinického centra ISCAR.

Cukrovka? Hypertenzia? Dna?
O zdravotnom stave severokórejského vodcu Kim Čong-una sa špekuluje dlhé roky. Napríklad profesor juhokórejskej univerzity v Čunčchonu Čo Don-uka pred časom z analýzy reči pri novoročnom posolstve diktátora dospel k záveru, že Kim má problémy s obličkami. "Skôr to bude niečo s obličkami než s pľúcami alebo srdcom," uviedol profesor.

Podľa dlhodobých špekulácií trpí severokórejský vodca diabetom a hypertenziou. Z analýzy juhokórejských lekárov tiež vyplýva, že Kim vo svojej funkcii hlavy štátu značne pribral. Za štyri roky o 40 kilogramov - z 90 na 130 kilogramov.

Môže tu byť aj iný zdravotný problém. "Z jeho chôdze možno usudzovať, že ho trápi dna. K tomuto ochoreniu má predpoklady vzhľadom k svojmu jedálničku a tiež vzhľadom na to, že táto choroba postihla aj ďalších členov jeho rodiny," uviedol pre agentúru Reuters expert na severokórejskú vládnucu dynastiu Michael Madden.

Dna, ľudovo tiež choroba kráľov, je porucha metabolického systému organizmu, ktorá sa prejavuje extrémne bolestivým zápalovým ochorením kĺbov.

Bolesť spôsobuje navrstvenie kryštálikov kyseliny močovej, ktoré sú ostré ako ihličky a vznikajú pri spracovaní purínov. Táto bolestivá choroba vyžaduje dôkladnú zmenu jedálnička. Choroba totiž úzko súvisí so stravovaním a významne k nej prispieva nadmerná konzumácia mäsa a alkoholu a ďalších potravín s vysokým obsahom purínov.

Ďalšími rizikovými faktormi sú obezita, nedostatok pohybu, dedičnosť, stres a užívanie niektorých liekov.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 00:07