Pixabay
StoryEditor

Máte cukrovku alebo choré srdce? Na toto nesmiete zabudnuť pri cestovaní do zahraničia

27.06.2018, 12:55
Na dovolenku do zahraničia cestujú napríklad aj pacienti s diabetom alebo kardiaci. Ako sa na cesty pripraviť?

Črevné infekcie patria k najčastejším problémom, ktoré postihujú turistov na cestách do zahraničia. "Zdravý jedinec bude však hnačku zvládať lepšie ako kardiak, ktorý napríklad pri vracaní prestane užívať lieky, rýchlejšie sa dehydratuje a má menšiu funkčnú zdatnosť," upozorňuje pre Lidovky Vladimír Tuka z Centra kardiovaskulárnej rehabilitácie 3. internej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej.

Nepriaznivo ovplyvniť môžu črevné infekcie napríklad zdravotný stav pacientov s cukrovkou. "Tiež extrémne klimatické podmienky a vyššie či nepravidelná fyzická aktivita pri dovolenke môžu zhoršovať zvládanie diabetu," hovorí docent Martin Prázný z diabetologického centra tej istej kliniky.

Teplá a cestovanie v letných mesiacoch horšie znášajú aj kardiaci. "Najmä pri dlhších cestách u nich môže dôjsť k stagnácii krvi v žilách dolných končatín," uvádza doktor Tuka. "V takomto prípade bývajú ohrození rozvojom hlbokej žilovej trombózy a jej komplikácií - pľúcnou embóliou." Kardiaci užívajú navyše často preparáty na odvodnenie, ktoré ešte zhoršujú adaptáciu na teplo a zvyšujú riziko dehydratácie, u starších jedincov potom aj riziko zlyhania obličiek.

Prekontrolujte lieky v batožine
Väčšina kardiakov užíva tiež pravidelne lieky na srdce, preto by sa mali pred cestou presvedčiť o tom, či majú v batožine dostatočný počet balení, ktorý im vystačí na celú dobu pobytu mimo domova. Pri ceste do zahraničia by nemali zabudnúť tiež na kartičku poistenca a najlepšie aj nejaké komerčné pripoistenie.

Pacientom s vážnejším ochorením srdca doktor Tuka odporúča vziať si so sebou lístok so zoznamom liekov, ktoré užívajú, a zaznamenať si aj pomenovanie ich účinné látky, takzvaný generický názov. Generikum väčšinou poznajú lekári po celom svete, zatiaľ čo komerčný názov lieku sa štát od štátu môže aj u rovnakého výrobcu líšiť. Vhodné je tiež vziať si so sebou lekársku správu, ideálne anglicky písanú, pre prípad, že by sa kardiakovi v cudzine niečo stalo.

Na dostatok liekov potrebných po celú dĺžku pobytu v cudzine by mali myslieť aj pacienti s diabetom. Pribaliť by mali aj glukometer a dostatočné množstvo testovacích prúžkov. Pacienti liečení inzulínom nesmú zabudnúť na inzulínové perá či inzulínovú pumpu s príslušným vybavením a samozrejme ani na dostatočné množstvo inzulínu.

"Opakovane sa totiž stáva, že pacienti zabúdajú najmä na testovacie prúžky do glukometra alebo príslušenstvo k pumpám," hovorí docent Prázný. "Dôsledné plánovanie je nevyhnutné, pretože v niektorých krajinách nie sú všetky pomôcky pre pacientov s diabetom dostupné."

Počas leteckej prepravy je najvhodnejšie dať inzulín do príručnej batožiny. V oblastiach s vyššími teplotami by nemal byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu, preto je vhodné ho pri cestách autom umiestniť do chladiacej tašky či v hoteli do chladničky - najlepšie do jej dvierok, aby nezmrzol.

Ešte než začnú ľudia s chronickými chorobami plánovať zahraničnú dovolenku, mali by starostlivo zvážiť predovšetkým výber destinácie.

Ani trópy nie sú tabu
Náročnejšie pre kardiakov sú napríklad cesty do tropických alebo vysokohorských oblastí. V nadmorských výškach okolo 1500 metrov sa môžu príznaky vysokohorskej choroby objaviť aj u citlivejších zdravých jedincov, tým viac potom u kardiakov.

Svoje riziká má i letecká preprava, už preto, že tlak vzduchu v kabíne lietadla zodpovedá zhruba nadmorskej výške vo vysokých horách. "Ideálne pre týchto pacientov nie sú ani u nás tak obľúbené dlhé cesty autom do Chorvátska," myslí si doktor Tuka. "Ale sú kardiaci, ktorí ich pravidelne zvládajú, pretože si trasu rozdelia na kratšie úseky a absolvujú ju nie za deň, ale počas dvoch troch dní."

Cestovať pomaly sa určite oplatí tiež pacientom s diabetom. "Za volantom by mali predovšetkým myslieť na riziko hypoglykémie, teda poklesu hladiny krvného cukru," pripomína docent Prázný. "Pred jazdou by si preto mali pomocou glukometra zmerať hladinu cukru v krvi a v priebehu dlhšej cesty meranie ešte zopakovať."

Pre prípad hypoglykémie sa oplatí mať pri ruke hroznový cukor alebo sladký gél, ktorý je k dispozícii v lekárňach. Prípadne sladený nápoj či iný zdroj sacharidov - pečivo, sušienky alebo banán.

Odborníci sa zhodujú, že neexistujú destinácie, ktoré by boli pre všetkých pacientov s chronickými chorobami tabu. Vždy záleží na konkrétnom ochorení. Pred zahraničnou cestou by sa preto títo ľudia mali poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 18:41