Flickr/darwin Bell
StoryEditor

Slamky na pitie môžu výrazne ovplyvniť ľudský organizmus. Ako nám škodia?

06.07.2018, 15:35
Celý svet v posledných mesiacoch zbystril a vyhlásil boj plastom s cieľom záchrany ekologického systému našej planéty.

Veľkú časť všetkého plastového odpadu v prírode tvoria slamky. Tie nielen že ohrozujú životné prostredie, vplyv majú aj na ľudské zdravie, píšu Lidovky.cz.

Organizmus každého človeka v dnešnej dobe čelí náporu množstvu plastov, ktoré každý deň produkujeme a zároveň ich späť do svojho tela dostávame. Vodné živočíchy žijúce vo vodách plných odpadkov do seba vstrebávajú všetky okolité chemikálie uvoľňujúce sa z týchto predmetov, ktoré sa tak ďalej dostávajú do potravinového reťazca.

Do ľudského tela sa však dostanú aj inak - používaním plastových predmetov, najčastejšie bežne dostupných slamiek. Podľa The Washington Post môže ich časté používanie výrazne ovplyvniť ľudský organizmus.

Najväčším rizikom sú materiály, z ktorých sú slamky vyrobené. Často sa jedná o polypropylén, ktorý patrí medzi najbežnejšie plasty a často sa využíva v potravinárskom a textilnom odvetví. Vyznačuje sa výbornou chemickou a mechanickou odolnosťou, čo sú jedny z hlavných vlastností, na ktoré sa vedci pri výrobe plastov zameriavajú.

Hoci sa polypropylén radí medzi materiály, ktoré by potravinám uškodiť nemali, podľa výsledkov testov americkej národnej lekárskej knižnice NLM sa môžu chemikálnie z slamiek dostávať do nápojov, najmä ak sú vystavené veľkému teplu alebo prídu do styku s kyslými nápojmi. V ľudskom tele potom môžu napríklad ovplyvňovať hladiny hormónu estrogénu.

Alternatívou môže byť používanie slamiek vyrobených z ekologických materiálov. V dnešnej dobe sú k zohnaniu napríklad slamky bambusové, papierové, kovové, sklenené alebo vyrobené zo slamy.

Nesprávne pitie zo slamky môže spôsobiť zubný kaz
Okrem na prvý pohľad jasných chemických vplyvov na ľudský organizmus však slamky môžu naše zdravie ovplyvňovať aj keď sú vyrobené z týchto ekologicky neškodných materiálov.

Prevažná väčšina ľudí koniec slamky umiestni doprostred ústnej dutiny, keď sa potom nápoj cez celú dutinu dostáva do krku, alebo slamku smerujú priamo do určitej z častí úst. V prípade pitia sladkých nápojov tento spôsob môže výrazne ovplyvniť stav zubov a zubnej skloviny. Cez koniec slamky tekutina totiž cieli na určité miesto a spôsobuje tak vyššiu koncentráciu cukrov z nápoja v určitej oblasti.

Výsledkom toho tak môže byť zvýšené riziko zubných kazov a poškodenia skloviny. Riešením by bolo umiestnenie slamky v ústach tak, aby tekutina priamo smerovala do hrdla a neprišla tak do kontaktu so zubami. Tento spôsob však väčšina ľudí nepraktizuje, mizne tak možnosť vychutnania si nápoja.

Navyše "ucuciavaním" nápoja cez slamku človek do žalúdka dostáva aj vzduch, ktorý môže spôsobovať nadúvanie a nepríjemné bolesti brucha. Christy Brissetteová, odborníčka na výživu, v článku The Washington Post uvádza, že zaznamenala zlepšenie zdravotného stavu mnohých klientom s podobnými problémami potom, čo im odporučila prestať slamky používať.

Ľudia tiež často strácajú prehľad o tom, koľko tekutiny už vypili a dostávajú tak do seba väčšie množstvo nápoja. Výsledkom je potom zvýšený príjem cukrov a alkoholu, čo môže spôsobovať ďalšie nepríjemné problémy.

Okrem toho sa slamky môžu podpísať aj na ľudskom vzhľade. Ich častým používaním môžu vzniknúť vrásky v oblasti úst, ktoré sa hlavne vyskytujú u fajčiarov.

01 - Modified: 2018-05-28 16:32:21 - Feat.: 0 - Title: Únia chce obmedziť plasty. Zakázané by mali byť taniere aj slamky 02 - Modified: 2018-05-16 09:11:39 - Feat.: 0 - Title: Plasty sú aj v najhlbšom kúte Zeme. V Mariánskej priekope našli igelitku 03 - Modified: 2018-04-18 08:32:03 - Feat.: 0 - Title: Vytvorili mutantný enzým, ktorý požiera plasty. Náhodou 04 - Modified: 2018-02-21 12:34:06 - Feat.: 0 - Title: Hrozba pre ľudské zdravie. V množstve rýb sa našli plasty, oceány su nimi zamorené
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:53