Keď sa vyberiete na dovolenku k moru, vedci odporúčajú na ochranu pred slnkom opaľovací krém aspoň s faktorom 30. Skontrolujte si tiež, akú úroveň ochrany poskytuje krém pred UVA lúčmi, ktoré prenikajú do pokožky hlbšie ako UVB lúče. Tie sú najväčším postrachom, keďže spôsobujú spálenie pokožky a rakovinu kože. Britskí výskumníci odporúčajú použiť dve polievkové lyžice opaľovacieho krému každé dve hodiny. Farba vášho oblečenia vás tiež môže ochrániť pred nástrahami slnečného žiarenia. Španielsky výskum zistil, že modrá a červená farba ponúka lepšiu ochranu pred slnkom ako biela alebo žltá.Pixabay
StoryEditor

Niektoré opaľovacie prípravky môžu byť toxické, hovorí dermatologička

12.07.2018, 12:53
Autor:
apeape
Aký faktor používať? Chodiť pred pobytom do solária? Ako chrániť pred slnkom deti?

"Deti by sme mali chrániť pred slnkom najviac, pretože silné spálenie pokožky v detskom veku môže mať aj fatálne následky. Detská koža je nezrelá a nevedia sa UV žiareniu brániť a vzniká veľké riziko kožných nádorov v detskom i dospelom veku," hovorí v rozhovore pre server Lidovky.cz dermatologička Lucia Mansfeldová z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Ako by sa mal človek v lete starať o pleť?
Ak sa opaľujeme alebo pohybujeme na slnku, tak sa samozrejme vždy musíme chrániť vhodnými fotoprotektívnymi prípravkami so SPF nad 20. Pri mori alebo vo vysokej nadmorskej výške je potom ideálne SPF 30-50. A rozhodne by sme nemali zabúdať, že aj pod mrakom sa prepúšťa vyše 50 percent UV žiarenia. A radiácia preniká tiež cez sklo, takže sa chráňte, aj keď idete v aute či sedíte pri okne, kde svieti slniečko. Dôležité je samozrejme pravidelne pleť hydratovať krémom s obsahom panthenolu, antioxidantov, prípadne aloe vera. Na noc je vhodné použitie rehydratačného séra.

Je rozdiel medzi mužskou a ženskou pokožkou čo sa týka ochrany kože?
Mieru ochrany našej kože pred slnečným žiarením podmieňuje fototyp, to znamená množstvo ochranného pigmentu melanínu, ktorý koža obsahuje. Fototyp je podmienený geneticky a je rozličný aj pri jednotlivých rasách, nemá súvislosť s pohlavím. Platí, že čím viac hnedého pigmentu melanínu máme, tým je naša ochrana pred UV žiarením lepšia.

Ako sa pozeráte na ľudí, ktorí chodia pred dovolenkou "chytať základ" do solárka?
Soláriá ako dermatológovia všeobecne neodporúčame. Slnenie v soláriách účinkom vysokej dávky UVA žiarenia urýchľuje starnutie kože a pri opakovanom a nadmernom opaľovaní môže spôsobiť aj vznik kožnej rakoviny. Fototerapia teda liečebné využitie UVA a UVB žiarenia sa v kožnom lekárstve uplatňuje pri liečbe niektorých chronických ochorení ako je ťažký atopický ekzém alebo lupienka, avšak táto ošetrenie prebiehajú na klinikách alebo v špecializovaných centrách, kde sa pravidelne kontrolujú solárne trubice a presne sa meria a zaznamenáva celková dávka ožiarenia. Tiež je dôležité pred ošetrením skontrolovať znamienka a vyhodnotiť fototyp človeka, ktorý túto liečbu podstúpi.

Pomáha branie betakaroténu telu vysporiadať sa s dôsledkami slnenia?
Užívanie betakaroténu sa odporúča najmä na jar a v lete, pretože je súčasťou tzv. systémovej ochrany pred slnečným žiarením a je známy aj jeho antioxidačný účinok. Odporúča sa užívanie už 3-4 týždne pred slnečnou sezónou, počas nej a ešte niekoľko dní potom. Betakarotén je vhodný aj u ľudí, ktorý trpia slnečnou alergiou s vyrážkou.

Ako má vyzerať v lete ochrana detí?
Deti by sme mali chrániť pred slnkom najviac, pretože silné spálenie pokožky v detskom veku môže mať aj fatálne následky. Detská koža je nezrelá a nevie sa UV žiareniu brániť a vzniká veľké riziko kožných nádorov v detskom i dospelom veku. Jedno spálenie ešte nemusí spôsobiť vznik kožného nádoru, ale pri častom spáleniu pokožky sa fatálne zahrávame so zdravím.

Ako je to s novorodencami v lete? A ich ochranou pokožky?
Do 1 roka by sa deti vôbec nemali zdržiavať na priamom slnku. Ideálna ochrana je SPF 50.

Z akej časti má slnečné žiarenie vplyv na vznik rakoviny?
Výskyt rakoviny kože v súčasnej dobe stúpa. Až 2/3 zhubných nádorov kože majú priamu súvislosť s nechráneným pobytom kože na slnku. Z hľadiska vzniku melanómu je najnebezpečnejšie spálenie kože v detskom veku. Vďaka intenzívnej osvete o potrebe ochrany pred UV žiarením sa ale zachytávajú v prípade melanómu stále skoršie štádiá ochorenia, keď je dobrá prognóza. Platí, že čím skôr sa rizikový prejav odstráni, tým je väčšia šanca na uzdravenie.

 Sú nejaké zložky v opaľovacích krémoch, na ktoré by sme si mali dať pozor?
Na trhu sú chemické a minerálne prípravky. A u niektorých chemických látok sa naozaj predpokladajú možné toxické riziká pre organizmus. Ide o to, že ochranné prípravky s minerálnymi látkami napríklad oxidom zinku či titánu zanechávali po aplikácii kozmeticky nežiadúci belavý povlak, a výrobcovia sa snažili efekt zmierniť zmenšovaním častíc minerálnych látok. Veľmi malé nanočastice môžu ale prenikať kožnou bariérou a pôsobiť toxicky. Preto na opaľovacích prípravkoch musí byť uvedený obsah týchto častíc (veľkosti pod 100 nm) označením "nano". Samozrejme existujú aj bezpečné chemické fotoprotektívne preparáty, napr. s obsahom látok Mexoryl SX, XL alebo Tinosorb S, M. Mnoho sunscreenov je kombináciou fyzikálnych i chemických látok. Je dobré všímať si zloženie jednotlivých prípravkov, ktoré je uvedené na obale. U alergikov a malých detí sa uprednostňuje použitie minerálnych ochranných prostriedkov a samozrejme tienenie.

Ako najlepšie chrániť čerstvé jazvy?
Ak máte čerstvé jazvy je dôležité predtým, než idete na slnko voliť vždy čo najvyšší fotoprotektívny faktor, najčastejšie SPF 50. Veľmi vhodné sú tie s obsahom minerálnych filtrov, ktoré účinkujú hneď po aplikácii. Tým, že väčšinou zanechávajú biely film, môžeme kontrolovať ich prítomnosť na jazve. Ale pozor. Pri pobyte vo vode a plávaní sú nevyhnutné vysoko vodeodolné filtre, pretože UV žiarenie čiastočne vodou prestupuje. S čerstvou jazvou je dôležité pracovať hneď od začiatku. Staršie, nepravidelné a vystúpené jazvy môžeme po 3-6 mesiacoch vybrúsiť frakčným CO2 alebo erbiovým laserom. Je pravda, že čím staršia jazva je, o to horšie sa s ňou pracuje, avšak laserom sa dá aspoň čiastočne zlepšiť.

01 - Modified: 2018-07-13 11:53:56 - Feat.: 0 - Title: Jedovaté slnko. Aké sú riziká opaľovania a čo všetko si koža pamätá? 02 - Modified: 2018-07-04 19:27:35 - Feat.: 0 - Title: Rýchla pomoc na spálenú pokožku: Toto treba vyskúšať, keď to preženiete so slnkom
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 04 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:27