StoryEditor

Zuby múdrosti. Treba ich trhať alebo nie?

24.07.2018, 08:40
Každý o nich počul, nie každý ich má a nikto ich nikomu nezávidí. Tretie stoličky rastú, kedy a komu chcú, a vopred neodhadnete, či sa vykľujú bez ťažkostí, alebo naopak.

Aká je odpoveď na otázku, či trhať, či netrhať? pýta sa server iDNES.

Osmičky, odborne tretie moláre, niekedy nie sú v čeľusti ani založené alebo napríklad len niektoré, inokedy pre nich nie je v ústach dosť miesta a ich prerezávanie je problematické. Navyše keď už konečne vylezú, môžu sa kriviť a kaziť susedné zuby, teda musia z úst von.

Faktom je, že komplikácie u zubov múdrosti predstavujú až 98 percent zo všetkých ťažkostí spojených s neprerezanými zubami. Zárodky tretích molárov pritom môžu byť na röntgene vidieť už okolo štrnástich rokov, výnimočne aj skôr. "Mali sme v ordinácii dokonca aj dvanásťročného chlapca s takmer úplne vyvinutými zubami múdrosti pripravenými na prerezanie do ústnej dutiny," hovorí stomatochirurg Vladimír Ščigel z privátnej zubnej ordinácie v pražských Vršoviciach.

To dvadsaťsedemročný Dominik z Prahy vedel o svojich tretích stoličkách od trinástich a aktuálne má za sebou ich trhanie. "Zubárka ma na vytrhnutie zubov múdrosti posielala štyri roky, než som poslúchol. Teraz už mám bohužiaľ sedmičky od osmičiek z jednej strany úplne pokazené a predné zuby trošku pokrivené," vyčíta si.

Pri prerezávaní osmičky a jej tlaku na susednú sedmičku sa priestor veľmi ťažko čistí, často sa tu hromadí zubný plak aj zvyšky jedla. Aby sa zuby nekazili, je nutné im venovať zvýšenú starostlivosť. V okamihu, keď sa objaví aj malý kúsok zubu múdrosti v ústach, navštívte dentálnu hygienu, kde vám pomôžu vybrať zubné pomôcky na mieru a naučia vás správnu starostlivosť.

"Na čistenie takýchto malých a horšie prístupných miest je vhodná takzvaná solo kefka a spôsob čistenia zubov, ktorému hovoríme solo technika," približuje dentálna hygienička Hana Vrbová z pražského Zubného centra Ořechovka. Aj v oblasti zubov múdrosti by malo byť samozrejmosťou používanie medzizubných kefiek.

Prekliate dolné osmičky

Dominik spomína, ako sa v priebehu rastu zubov múdrosti menila frekvencia ich prerezávania a bolesti, zaručene horšie vraj boli tie dolné osmičky. "V puberte som cítil ich prerezávanie každý mesiac, postupne sa interval predlžoval na tri mesiace, kedy som zakaždým štyri dni cítil rezavú bolesť, a potom bol zase tri mesiace pokoj. V posledných rokoch išlo už len o pár dní v roku," spomína.

Hoci sú častejšie neprerezané a zakliesnené zuby múdrosti v hornej čeľusti, v tej dolnej skutočne spôsobujú väčší problém. Je tu totiž oveľa silnejšia kosť a horšie priestorovo anatomické podmienky. Prerezávanie dolných zubov múdrosti tak oveľa častejšie sprevádza bolesť, opuch ďasna i tváre, nahromadenie hnisu, teplota, horšie otváranie úst a tiež prehĺtanie. "Zložitejšie prípady niekedy vedú až k veľmi vážnemu opuchu a zápalu, ktorý sa šíri aj na dýchacie cesty a do medzihrudia a môže dôjsť aj k bezprostrednému ohrozeniu na živote," varuje lekár.

Niekomu sa síce dolné osmičky prerežú v správnom postavení, môžu však zostať čiastočne prekryté sliznicou, a je zamiesené na zápal. Vtedy je možné podstúpiť drobnejší chirurgický zákrok zvaný dekapsulácia, kedy sa v miestnom umŕtvení prebytočná sliznica nad zubom odstráni obrezaním zuba skalpelom či laserovým odparením tkaniva.

"Ošetrenie diódovým laserom je úplne nekrvavé, hojenie je kvalitné a bez komplikácií. Laser navyše vie celú oblasť dokonale vysterilizovať, takže sme ani raz nemuseli predpisovať antibiotiká," uvádza stomatochirurg Ščigel. Rana sa nemusí šiť, iba sa prekrýva špeciálnou pastou s lokálnym anestetikom proti bolesti.

Výnimočné nie sú ani zápaly ďasien okolo sčasti prerezaných zubov múdrosti, ktoré môžu pripomínať angínu, horšie sa otvárajú ústa. A aj keď si myslíte, že v takýchto prípadoch je lepšie na zuby kefkou nesiahať, opak je pravdou. "Je dôležité neprestávať čistiť aj malé kúsky zubov múdrosti a zbavovať ich tak plaku, ktorý sa na nich usadzuje," zdôrazňuje hygienička Vrbová.

Trhať, alebo nie?
Niektorí odborníci razia názor, že je lepšie sa tretích stoličiek zbaviť než si koledovať o neskorší malér. Iní hovoria, že ak vás zuby múdrosti nijako netrápia a dobre vám slúžia, tak netrhať. Možno sa vám budú hodiť na staré kolená. Osmičky totiž môžu až do neskorého veku výborne plniť žuvaciu funkciu. Za predpokladu, že majú svoj náprotivok, s ktorým v správnej pozícii hryzú a rozdrobujú potravu.

"Mám dokonca aj niekoľko pacientov, u ktorých som ako pilier mostíka použil práve zub múdrosti, pretože chýbali zuby pred ním," hovorí vršovický stomatochirurg. Zdravý zub múdrosti, aj ešte nie celkom vyvinutý, možno tiež použiť ako autotransplantát. Osmička sa opatrne vyberie a implantuje napríklad na miesto chýbajúcej šestky, respektíve prvej stoličky. A výsledky ukazujú, že môže fungovať dlho a dobre.

Na druhej strane v staršom seniorskom veku môžu založené neprerezané zuby múdrosti priniesť aj vážne zdravotné komplikácie. Stáva sa to u bezzubých pacientov, ktorí majú roky zubnú náhradu. A keď podstupujú röntgenové vyšetrenie kvôli vylúčeniu infekcie v tele pred operáciou srdca či pred transplantáciou a na röntgene sa objaví neprerezaná osmička, okolo ktorej je cysta s infekciou, musí ísť zub preč. A životne dôležitá operácia sa odkladá.

01 - Modified: 2018-07-17 14:35:13 - Feat.: 0 - Title: Toto ste netušili: 7 vecí, ktoré škodia našim zubom
01 - Modified: 2020-02-13 21:27:24 - Feat.: - Title: Nejedzte mliečne výrobky! Stomatológ odpovedá na najčastejšie otázky po vytrhnutí osmičiek 02 - Modified: 2019-10-15 21:08:45 - Feat.: - Title: Sú vraj úplne nepotrebné. Nechať si zuby múdrosti rásť či vytrhnúť? 03 - Modified: 2017-07-11 14:27:56 - Feat.: - Title: Zuby múdrosti môžu spôsobiť veľké problémy. Ak vás začnú bolieť, zubára neodkladajte 04 - Modified: 2017-02-09 12:40:29 - Feat.: - Title: Zuby múdrosti – zuby plné problémov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 16:38