Pixabay
StoryEditor

Nové dôkazy: Omega-3 nechránia pred infarktom alebo mŕtvicou

24.07.2018, 13:10
Autor:
sansan
Výskumníci dospeli k záveru, že omega-3 doplnky neponúkajú kardiovaskulárne prínosy.

Rozšírené presvedčenie, že užívanie omega-3 kapsúl vás chráni pred infarktom, mozgovou príhodou alebo predčasnou smrťou je podľa rozsiahleho a komplexného preskúmania dôkazov nesprávne. Píše o tom server Guardian.  

Tisíce ľudí pravidelne užívajú omega-3 doplnky. Viera, že chránia srdce, sa rozšírila, pretože výsledky zo skorých štúdií naznačovali, že kapsuly majú kardiovaskulárne výhody.

Malé množstvo omega-3 mastných kyselín je nevyhnutné pre naše zdravie. Omega-3 tuky sa nachádzajú v niektorých potravinách - najznámejšie v mastných rybách, ako je losos a olej z tresčej pečene, ktoré obsahujú tuky s dlhým reťazcom nazývané kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA). Orechy a semená, obzvlášť vlašské orechy a repkový olej, obsahujú iný druh omega-3, nazývanú kyselina alfa-lipoová (ALA).

Skúmali vyše 100-tisíc ľudí

Ale významná revízia rešpektovanej neziskovej organizácie Cochrane všetkých testov vykonaných na medzinárodnej scéne na overenie účinku omega-3 s viac ako 112 000 ľuďmi hovorí, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že doplnky sú prospešné.

"Môžeme si byť istí výsledkami tohto prieskumu, ktoré odporujú všeobecnému presvedčeniu, že doplnky omega-3 s dlhým reťazcom chránia srdce," povedal vedúca autorka Cochrane Lee Hooperová z University of East Anglia. "Táto rozsiahla systematická revízia zahŕňala informácie od mnohých tisícov ľudí po dlhú dobu. Napriek všetkým týmto informáciám nevidíme ochranné efekty. "

Štúdie naverbovali mužov a ženy, niektorých zdravých a iných s existujúcimi chorobami, zo Severnej Ameriky, Európy, Austrálie a Ázie. Niektorí z tých, ktorí sa zúčastnili, boli vyzvaní, aby jedli svoju obvyklú stravu, zatiaľ čo zvyšok ju doplnil o extra-omega-3 tuky po dobu najmenej jedného roka.

Vo väčšine štúdií boli ľudia v skupine s doplnkom požiadaní, aby užívali omega-3 tuky s dlhým reťazcom vo forme denných kapsúl. Len niekoľko štúdií sa zameralo na účinky jedena extra mastných rýb. Ďalšie pokusy požiadali ľudí, aby konzumovali viac ALA - formu odvodenej z rastlín - ktorá bola pridaná k margarínu alebo im bola podaná v orechoch.

Prísady z rybieho oleja nezmenili riziko úmrtia alebo infarktu alebo mŕtvice, zistili vedci spoločnosti Cochrane. Jedenie väčšieho množstva ALA z doplneného margarínu alebo vlašských orechov prinieslo malý prínos, ale zníženie kardiovaskulárnych príhod bolo veľmi malé.

Radšej zelenina

Výskumníci sa pustili do systematického skúmania na žiadosť Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá aktualizuje svoje usmernenia o polynenasýtených tukoch. "Viera, že doplnky omega-3 môžu chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, priniesla niekoľko pozitívnych výsledkov z testov koncom 80. a začiatkom 90. rokov. Všetci sme im dlho verili. Ale žiaden z pokusov odvtedy neukázal tieto výsledky," povedala.

Lee povedala, že nie je dostatok skúšobných dôkazov, ktoré by dokázali, či jesť alebo nie jesť viac mastných rýb, je prospešné - aj keď podľa nej to tak pravdepodobne je. 

Tim Chico, profesor kardiovaskulárnej medicíny na univerzite v Sheffielde, povedal, že je nepravdepodobné, že by niektorý prvok stravy mohol sám zabrániť srdcovému ochoreniu. "Predchádzajúce skúsenosti ukázali, že aj keď niektoré druhy stravy sú spojené s nižším rizikom srdcových ochorení, keď sa snažíme identifikovať prospešný prvok stravy a dodávať ju ako doplnok, má všeobecne malý alebo žiaden prospech," povedal. Stalo sa to s vitamínmi a teraz výskum Cochrane ukázal to isté s omega-3.

"Takéto doplnky prichádzajú s veľkými nákladmi, takže ktokoľvek ich kupuje v nádeji, že znižujú riziko srdcových ochorení, radím im, aby míňali svoje peniaze na zeleninu," uzavrel.

01 - Modified: 2024-02-29 10:24:38 - Feat.: - Title: Zomrel úspešný stand-up komik. S kariérou musel skončiť kvôli chorobe 02 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov? 03 - Modified: 2024-02-14 16:24:02 - Feat.: - Title: Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu 04 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Kontrola po infarkte až po niekoľkých mesiacoch? Aj to je aktuálna realita slovenského zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:52