Pixabay
StoryEditor

Niektoré liečivé bylinky môžu pri opaľovaní uškodiť

26.07.2018, 16:45
"Ženy, ktoré sa slnia z dôvodu zhnednutia, majú skoršie a hlbšie vrásky, vytvárajú sa im pigmentové škvrny alebo sa znižuje elasticita kože. Opticky zostarnú o niekoľko rokov," varuje dermatologička Monika Arenbergerová.

Dodáva, že podobne je to u mužov, ktorí pracujú v záhradke a na ochranu pred slnkom nehľadia.

Koža začne hrubnúť, vzniknú hlboké vrásky, dôjde k rozšíreniu pórov a vytvárajú sa nevzhľadné pigmentové škvrny, ktoré robia dojem staršej pokožky.

Pozor na ľubovník
Trendom v poslednej dobe je návrat k prírode a vyhýbanie sa chemickým prípravkom, v obľube sú najrôznejšie bylinky. Pri opaľovaní však buďte na pozore. "Vďaka protizápalovým a antioxidačným účinkom sú teraz v kurze čaje z ľubovníka. Lenže táto bylinka zvyšuje citlivosť voči slnečnému žiareniu. Popíjanie čaju a slnenie môže dohromady vyvolať nepríjemnú vyrážku až spálenie kože," varuje pre Lidovky docentka Arenbergerová.

Podobnú reakciu spôsobujú aj niektoré lieky, ako sú antibiotiká, lieky na vysoký tlak alebo depresiu, takže je potrebné pozorne čítať príbalové letáky. "Okrem ľubovníka je treba si dávať pozor na boľševník. Je to rastlina, ktorá vie v lete vplyvom slnečných lúčov kožu pekne potrápiť," upozorňuje dermatologička.

Spozornieť by mal tiež každý, kto používa parfum obsahujúci bergamotový olej. "Z kombinácie tohto oleja a slniečka môže vzniknúť škaredá alergická reakcia, ktorá spôsobí začervenanie a postupne aj nevzhľadné pigmentové škvrny. Tie sa potom ťažko liečia," dodáva docentka Arenbergerová, ktoré sa okrem iného práve estetickej medicíne venuje.

Aloe vera uľaví začervenanej koži
Nezatracujte však v spojení so slnkom všetky bylinky. Predsa len sa nájde na ošetrenie spálenín od slnka vhodná liečivá rastlina, ktorú má doma kvôli jej blahodárnym účinkom stále viac ľudí, a to je aloe vera. Šťavou z jej listov si môžete začervenanú kožu potrieť a uľaviť jej tak.

Čo určite doma nechýba, je mlieko. Zmiešajte ho v pomere jedna ku trom so studenou vodou a do tohto kúpeľa namáčajte obklady. Pokojne pridajte niekoľko kociek ľadu. Z mliečnych výrobkov sa ešte odporúča studený biely jogurt gréckeho typu, ktorým v tenkej vrstve potrite spálené miesta. Kožu dobre schladí a jeho vysoký obsah probiotík urýchľuje regeneráciu kože.

Či už zvolíte lekármi odporúčanú penu s panthenolom, alebo využijete domáce zdroje, nezabudnite po prvotnom ošetrení koži ľahko opláchnuť, opatrne osušiť a nakoniec hydratovať. Pokojne vložte hydratačné mlieko na pár minút do chladničky, nech je chladivý účinok ešte intenzívnejší.

01 - Modified: 2024-03-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Kvíz: Viete, ktoré bylinky sú na obrázkoch? Otestujte sa! 02 - Modified: 2024-03-20 06:30:00 - Feat.: - Title: Pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia rastlinami. Naučte sa, ktoré bylinky môžu byť liekom 04 - Modified: 2023-09-04 11:04:44 - Feat.: - Title: Zabiť vás môže aj malé znamienko, hovorí dermatológ. Na čo rozhodne dávať pozor? 05 - Modified: 2023-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Odborník na liečivé rastliny: V Európe sa liečba depresie začína ľubovníkom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 23:01