Objavili sa nejaké dôkazy o tom, že modré svetlo môže poškodiť náš zrak otepľovaním sietnice v priebehu času - aj keď je ešte potrebný ďalší výskum.Pixabay
StoryEditor

Modré svetlo z obrazoviek telefónov urýchľuje slepotu

29.08.2018, 00:00
Autor:
sansan
Svetlo z digitálnych zariadení spúšťa tvorbu toxickej molekuly v sietnici, ktorá môže spôsobiť makulárnu degeneráciu.

Vedci tvrdia, že zistili, ako modré svetlo zo smartfónov, notebookov a iných digitálnych zariadení poškodzuje videnie a môže urýchliť slepotu, píše Guardian.

Výskum univerzity v Toledu v USA ukázal, že dlhodobé vystavenie modrému svetlu spúšťa tvorbu jedovatých molekúl v očných svetlo citlivých bunkách, ktoré môžu spôsobiť makulárnu degeneráciu - nevyliečiteľný stav, ktorý postihuje strednú časť videnia.

Modré svetlo, ktoré má kratšiu vlnovú dĺžku a viac energie v porovnaní s inými farbami, môže postupne spôsobiť poškodenie očí.

Ajith Karunarathne, odborný asistent na oddelení chemickej a biochemickej univerzity, povedal: "Sme stále vystavení modrému svetlu a očná rohovka a šošovky ho nemôžu zablokovať ani odrážať. Nie je žiadnym tajomstvom, že modré svetlo poškodzuje naše videnie poškodením sietnice oka. Naše experimenty vysvetľujú, ako sa to deje, a dúfame, že to povedie k terapiám, ktoré spomaľujú makulárnu degeneráciu, ako napríklad nový druh očných kvapiek."

Znemožní každodenné aktivity

Degenerácia makuly je bežným stavom u 50 - 60-ročných, čo vedie k výraznej strate videnia. Je spôsobená smrťou fotoreceptora, t.j. svetlo citlivých buniek, v sietnici.

Veková makulárna degenerácia je hlavnou príčinou slepoty v USA a zatiaľ čo nespôsobuje celkovú slepotu, môže znemožniť každodenné aktivity, ako je čítanie a rozpoznanie tvárí.

Fotoreceptorové bunky potrebujú molekuly, ktoré sa nazývajú sietnice, aby vnímali svetlo a spustili signalizáciu do mozgu, čo nám umožňuje vidieť.

Výskumníci zistili, že vystavenie sa modrému svetlu spôsobuje, že sietnica odštartuje reťazec reakcií, ktorý vedie k vytvoreniu toxických molekúl vo fotoreceptorových bunkách.

"Ak zasvietite modré svetlo na sietnicu, sietnica zabije fotoreceptorové bunky, pretože signálna molekula na membráne sa rozpúšťa. Fotoreceptorové bunky sa v oku neregenerujú. Keď sú mŕtve, sú mŕtve nadobro," povedal Kasun Ratnayake, doktorand na univerzite v Toledu, ktorý sa podieľal na štúdii.

Ako sa ochrániť

Vedci zistili, že zavedenie sietnicových molekúl do iných bunkových typov v tele, ako sú rakovinové bunky, srdcové bunky a neuróny, spôsobilo, že zomreli, keď boli vystavené modrému svetlu. Všimli si tiež, že samotné modré svetlo alebo sietnica bez modrého svetla nemali na bunky žiadny vplyv.

"Sietnicová toxicita modrým svetlom je univerzálna. Môže zabiť ľubovoľný typ bunky," uviedol Karunarathne.

Vedci zistili, že molekula nazývaná alfa-tokoferol, prirodzený antioxidant nachádzajúci sa v oku a tele, zabraňuje bunkám umierať, ale nedokáže poskytnúť žiadnu ochranu starnúcej populácii alebo tým, ktorých imunitný systém bol potlačený.

Pre tých, ktorí si chcú chrániť oči pred modrým svetlom, odporúča Karunarathne nosiť slnečné okuliare, ktoré dokážu filtrovať aj UV aj modré svetlo a vyhýbať sa prehliadaniu mobilných telefónov alebo tabletov v tme.

01 - Modified: 2017-02-06 08:13:22 - Feat.: 0 - Title: Vedci varujú: Pozor na umelé svetlo. Môže narušiť vaše biologické hodiny
01 - Modified: 2024-02-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Priehľadná obrazovka a AI. Lenovo ukazuje novým konceptom schopnosť inovovať 02 - Modified: 2024-02-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme si Redmi Note 13 Pro. Nič lepšie a kvalitnejšie za túto cenu nezoženieš 03 - Modified: 2024-01-17 16:12:31 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy nefunguje internet a telefóny už šiesty deň, najdlhšie od začiatku bojov 04 - Modified: 2023-10-08 22:03:16 - Feat.: - Title: Keď vám mobil prirastie k ruke. Ako spoznať, že je čas dať si digitálny detox? 05 - Modified: 2023-10-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Našli sme najlacnejšie smartfóny s prémiovými funkciami drahých modelov. Z tohto zoznamu si vyberie úplne každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:42