Určite sa vám nebude skvelo prebúdzať, ak nemáte za sebou dostatok spánku. Národná nadácia spánku odporúča, aby dospelí vo veku 18 a 64 rokov spali sedem až deväť hodín každú noc. Ak chcete mať kvalitný spánok, obmedzte príjem kofeínu vo večerných hodinách a vyhnite sa sledovaniu televízie či kontrolovaniu e-mailov.Pixabay
StoryEditor

Nový výskum: Koľko hodín spánku najviac prospieva srdcu?

03.09.2018, 16:11
Autor:
sansan
Nedostatok spánku alebo nadmerné hodiny v posteli podľa výskumu zvyšujú riziko ochorenia koronárnej tepny alebo mozgovej príhody.

Šesť až osem hodín spánku v noci je pre srdce najviac prospešných, zatiaľ čo viac či menej by mohlo zvýšiť riziko ischemickej choroby srdca alebo cievnej mozgovej príhody, informuje Guardian.

Štúdia, predložená na Európskom kongrese kardiologickej spoločnosti v Mníchove, naznačuje, že sa treba vyhýbať nedostatku spánku a nadmernému počtu hodín v posteli kvôli optimálnemu zdraviu srdca.

Autork štúdie Epameinondas Fountas zo strediska srdcovej chirurgie v Aténach povedal: "Naše zistenia naznačujú, že príliš veľa alebo príliš málo spánku môže byť pre srdce zlé. Je potrebný ďalší výskum na objasnenie presne prečo, ale vieme, že spánok ovplyvňuje biologické procesy, ako je metabolizmus glukózy, krvný tlak a zápaly - všetky majú vplyv na kardiovaskulárne ochorenia."

Údaje od viac ako milióna dospelých z 11 štúdií boli analyzované ako súčasť výskumu. V porovnaní s dospelými, ktorí v noci spali šesť až osem hodín, mali "krátki spáči" o 11 percent väčšie riziko, zatiaľ čo "dlhí spáči" mali o 33 percent vyššie riziko počas nasledujúcich deviatich rokov.

"Tento výskum nemusí spúšťať poplašné signály pre tých, ktorí občas zažívajú bezsenné nocí alebo víkendy. Ak však pravidelne bojujete so svojim spánkom, je dôležité o tom hovoriť s vaším lekárom. Okrem negatívneho vplyvu na vašu kvalitu života by nedostatok spánku mohol prispieť aj k problémom so srdcom," doplnila Emily McGrathová, kardiologická sestra v British Heart Foundation.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:16