StoryEditor

Osvojenie si stredomorskej stravy v starobe môže predĺžiť život, zistila štúdia

05.09.2018, 12:10
Autor:
sansan
Ľudia vo veku 65 rokov alebo starší, ktorí dodržiavajú stravu bohatú na ryby, orechy a čerstvú zeleninu, majú o 25 percent nižšie riziko smrti, zistila štúdia.

Bola popísaná ako recept na zdravý život, ktorý zabraňuje všetkým chorobám. Výskumníci teraz podľa The Guardian hovoria, že stredomorská strava ponúka výhody aj v staršom veku a mohla by znížiť riziko smrti.

Stredomorská strava je zvyčajne bohatá na ryby, orechy, čerstvú zeleninu, olivový olej a ovocie. "Pretože čelíme procesu starnutia na celom svete, najmä v Európe, je obzvlášť dôležité vidieť, aké nástroje máme dnes na to, aby sme mu čelili," povedala autorka štúdie Marialaura Bonaccio, epidemiologička Stredomorského neurologického inštitútu.

"Všetci vieme, že stredomorská strava je zdravá, ale existuje len málo štúdií zameraných na starších ľudí," dodala. Predchádzajúce štúdie poukázali na prínosy spojené s ochorením srdca a rakovinou.

Štúdia sa zameriavala na zdravie a výživu 5 200 jedincov vo veku 65 rokov a viac z regiónu Molise v Taliansku, ktorí boli súčasťou väčšej štúdie v rokoch 2005 až 2010 a pokračovali až do roku 2015, počas ktorých sa vyskytlo 900 úmrtí.

Účastníci dokončili potravinový dotazník odrážajúci ich stravu v roku pred registráciou a každý dostal skóre o tom, ako blízko je ich strava k stredomorskej strave v rozsahu 0-9.

Výsledky ukazujú, že tí, ktorí sa viac držia stredomorskej stravy, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú vo svojom voľnom čase vykonávať viac fyzickej aktivity.

Zníženie rizika smrti

Keď boli zohľadnené faktory vrátane veku, pohlavia, úrovne aktivity, sociálno-ekonomického stavu, fajčenia a BMI, pacienti s vysokým dodržiavaním výživy (skóre 7-9 na stupnici) mali o 25 percent nižšie riziko akejkoľvek príčiny úmrtia, ako tí, ktorí dosiahli len 0-3. Jednoročné zvýšenie dodržiavania diéty bolo spojené s približne 6 percentným poklesom rizika smrti z akejkoľvek príčiny.

Nevyskytli sa žiadne jasné väzby na špecifické príčiny smrti, ako je rakovina alebo kardiovaskulárna mortalita, aj keď existovali určité príznaky zníženia rizika ochorenia koronárnej tepny alebo cerebrovaskulárnej úmrtnosti a úmrtnosti z "iných príčin".

Tím sa tiež zaoberal otázkou, či jednotlivé zložky stredomorskej stravy boli silnejšie spojené so znížením úmrtnosti ako ostatné, a to pri pohľade na zmeny v znížení rizika smrti spojené s dvojbodovým nárastom dodržiavania diéty.

Výsledky ukazujú, že aj keď sú jednotlivé položky odstránené, diéta takmer vždy zostáva prospešná, ale zdá sa, že nárast nasýtených tukov alebo pokles rýb, pokles mierneho množstva alkoholu alebo menej obilnín má niektoré z najväčších účinkov pri znižovaní veľkosti jej úžitku.

Tím poznamenal, že štúdia nemôže preukázať, že stredomorská strava je za týmto účinkom, odhaľuje len prepojenie. Účastníkov sa tiež len raz pýtali na stravu a iné oblasti ich života.

V mladosti je účinok vyšší 

Napriek tomu tím uviedol, že zistenia naznačujú, že stredomorské cestovné by mohlo pomôcť starším ľuďom zvýšiť ich vyhliadky na dlhší život.

"Ak začnete so zdravým životným štýlom, keď ste mladý, pravdepodobne bude účinok ešte vyšší. Ale aj keď ste starý a začnete so zdravým životným štýlom vrátane stravy, môžete žiť dlhšie," povedala Bonaccio.

Naveed Sattar, profesor metabolickej medicíny na univerzite v Glasgowe, ktorý nebol zapojený do štúdie, je však opatrný. "Štúdia len naznačuje, že stredomorská strava môže byť prospešná v staršom veku, ale nepreukazuje to, pretože všetky údaje v tomto článku sú z pozorovaní a nie z pokusov. Povedal by som, že rozvíjanie a udržiavanie zdravších stravovacích návykov je oveľa dôležitejšie v skoršom veku života."

01 - Modified: 2019-05-03 13:52:09 - Feat.: 0 - Title: Strava, ktorá znižuje riziko rakoviny prsníka o 40 percent. Pozrite sa, čo do nej patrí 02 - Modified: 2017-01-06 11:46:26 - Feat.: 0 - Title: Vedci prišli na to, ktorá strava môže zachrániť váš mozog
01 - Modified: 2017-04-14 12:02:08 - Feat.: - Title: Dávajte si pozor na to, čo jete: Strava môže mať na vašu náladu väčší vplyv, ako si myslíte 02 - Modified: 2017-01-06 11:46:26 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ktorá strava môže zachrániť váš mozog
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:49