Pixabay
StoryEditor

Kozy majú radšej ľudí, ktorí sa usmievajú. Ktoré zvieratá ešte rozoznávajú emócie?

07.09.2018, 11:04
Autor:
ČTKČTK
Kozy majú radšej ľudí so šťastným výrazom na tvári. Preukázala to seriózna vedecká štúdia, ktorú zverejnil časopis Open Science.

Podľa autorov to dokazuje, že orientovať sa podľa nálady ľudí dokáže viac zvieracích druhov, než sa doteraz myslelo.

Odborníci pozorovali správanie kôz v útulku pre kozy Buttercups v Kente. Doktor Alan McElligott z univerzity Kráľovnej Mary v Londýne a jeho kolegovia vyvesili na stojany dve rôzne čiernobiele fotografie tej istej osoby vo vzdialenosti 1,3 metra. Na jednej sa človek usmieval, na druhej mal nahnevaný výraz.

Kozy potom boli pustené na voľno a mohli si všetko dobre prezrieť. Ukázalo sa, že dali prednosť usmievajúcim sa tváram, akonáhle si prezreli aj fotky so zlým výrazom. Tie prvé ich očividne zaujímali viac, pretože ich dlhšie skúmali aj čuchom.

Výsledok bol ale preukazný len v prípade, že boli "šťastné fotografie" umiestnené na pravej strane múru. Akonáhle sa ocitli na ľavej, nerobili kozy rozdiel.

Výskumníci sa domnievajú, že dôvodom je zrejme usporiadanie mozgu. Kozy zrejme využívajú k triedeniu informácie jednu jeho hemisféru. Možné je, že ľavá strana mozgu vníma pozitívne emócie, alebo že pravá strana rozhoduje o tom vyhnúť sa nepriateľsky sa tváriacim ľuďom.

Štúdia má podľa McElligotta dopad v oblasti ľudského správania k chovným aj ďalším zvieratám, pretože "schopnosť zvierat rozlišovať ľudské emócie je zrejme väčšia, než sa myslelo, a nie je vlastná len domácim miláčikom".

Spoluautorka štúdie Natalia Albuquerqueová povedala, že už v iných výskumoch sa ukázalo, že emócie dokážu rozoznávať psy aj kone. "Doteraz ale neexistoval dôkaz, že výrazom ľudskej tváre rozumejú aj zvieratá ako kozy," povedala.

01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Ventilovanie neznižuje hnev, ale niečo iné áno, zistila veľká štúdia 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 05 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 20:42