Najviac infarktov sa prejavuje nepríjemným pocitom, tlakom uprostred hrudníka trvajúcim viac minút, alebo striedavo slabnúcim a opäť silnejúcim tlakom. Ženy pociťujú bolesť alebo nepríjemný tlak v hrudi pri infarkte vo všeobecnosti častejšie ako muži.Pixabay
StoryEditor

Vysoký cholesterol je tichý zabijak. Lekár radí, ako proti nemu bojovať

17.09.2018, 13:30
Prvou obranou v boji proti vysokej hladine cholesterolu v krvi je zmena životného štýlu, pacienti však často trpia, čo je vlastne zdravé.

Pritom väčšina ľudí, ktorí sa kvôli vysokému cholesterolu musí liečiť, mohla svojmu stavu predísť. Prvým a zásadným opatrením, je zmeniť životný štýl - upraviť jedálniček a začať sa viac hýbať, píšu Lidovky.

Záplava protichodných rád
Lenže mnoho ľudí si zložením správneho jedálnička istých nie je a pátrajú práve na internete. Nakoniec sú niektorí úplne zmätení, čo vlastne jesť a čomu sa vyhnúť.

"Médiá sú zaplavené často marketingovo zameranými, a teda účelovými návodmi zdravého životného štýlu, prípadne radami nekritických nadšencov, ktorým zdanlivo pomohla nejaká bizarná diéta alebo iný postup v oblasti životosprávy," je si problému vedomý vedúci výskumu pre aterosklerózu v IKEM Jan Piťha. Tí, ktorí si príliš nevedia rady, sa môžu obrátiť na výživových poradcov, prípadne čerpať z dôveryhodných zdrojov.

Stačí zdravý rozum
Pri nákupe potravín sa tiež stačí riadiť sedliackym rozumom a vyškrtnúť zo zoznamu veci, ktoré nie sú k životu nevyhnutné. Práve v údeninách, tučnom mäse, sladkostiach a polevách je najviac toho, čo telu škodí - nasýtené mastné kyseliny, transmastné kyseliny a jednoduché sacharidy. Na pozore by sme sa mali mať aj pred palmovým a predovšetkým kokosovým olejom, neprinášajú organizmu nič dobré.

Jeden čas boli démonizované tiež vajíčka, pretože žĺtok obsahuje cholesterol vo vysokej koncentrácii. Vtedy sa odporúčalo jesť iba dve vajcia týždenne, teraz sa uvádza, že nie je problém jesť jedno vajce denne, avšak neplatí to pre každého.

"Už pred štvrťstoročím publikoval holandský profesor Martijn Katan štúdiu, ktorá ukázala, že veľká spotreba vajec zvýši hladinu cholesterolu v krvi len u každého štvrtého. Stále však existujú rizikové skupiny, napríklad diabetici, ktorým by nadmerný príjem vajec mohol uškodiť. Vzhľadom k tomu, že diabetikov je u nás približne milión, nejedná sa o okrajovú záležitosť," podotýka kardiológ Piťha. Čím teda tieto potraviny nahradiť? Oveľa viac telu prospejú ryby, strukoviny, celozrnné pečivo. Z olejov by sme mali používať olivový či repkový. Práve repkový a napríklad ryžový olej sú z tukov najvhodnejšie pri tepelnej úprave pokrmov.

Plameňometom proti odpadkom
A čím prebytočný cholesterol tak škodí? Problém nastáva, keď sa "zlý" LDL cholesterol začne hromadiť v stenách tepien. "Odtiaľ môžu cholesterol vyhnať iné častice - takzvaný dobrý cholesterol HDL. Vie prepraviť nežiaduci cholesterol do pečene, ktorá sa ho zbaví vylúčením do žlče. Toto opatrenie však nie je dostatočne účinné," pripomína docent Piťha.

"Postupne sa LDL častíc nahromadí toľko, že telo využije imunitný systém, pôvodne určený na zneškodnenie vírusov a baktérií. Bunky imunitného systému nazývané makrofágy začnú likvidovať prebytky cholesterolu v stene tepny veľmi agresívne, čo vedie k jej závažnému postihnutiu a vzniku takzvaného aterómového plátu.

Tento plát, bohatý na tukové látky a agresívne bunky, môže tepnu zúžiť, alebo dokonca veľmi rýchlo uzavrieť s následným vznikom napríklad srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice. Ide o podobnú situáciu, ako keby ste poslali do mestskej ulice naplnené odpadky namiesto upratovacej čaty oddiel tankov s plameňometmi. Časť odpadkov je síce odstránená, ale ulica po takomto opakovanom, upratovaní 'príliš zachovalo nevyzerá a časom sa domy v okolí zrútia a ulicu uzavrú úplne a často náhle," opisuje priebeh aterosklerózy kardiológ Piťha. Vhodný životný štýl pritom môže udržať naše "ulice" čisté úplne po dobrom.

01 - Modified: 2018-09-11 16:42:53 - Feat.: 0 - Title: Podceňovaný tichý zabijak. Pacientom s vysokým cholesterolom svitla nádej 02 - Modified: 2018-08-03 14:23:40 - Feat.: 0 - Title: Bezbolestný zabijak. Kedy je cholesterol dedičný?
01 - Modified: 2024-02-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo nám najviac ničí obehový systém 02 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako znížiť vysoký cholesterol prírodnou cestou 03 - Modified: 2024-01-31 12:21:13 - Feat.: - Title: Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému 04 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý zabijak cholesterol. Rady odborníčky, ako ho udržať pod kontrolou 05 - Modified: 2023-10-18 07:30:30 - Feat.: - Title: Cholesterol: Je naozaj strašiak pre naše telo alebo práve naopak? Zásady ako problému predchádzať
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:58