StoryEditor

Mäso, ktoré skutočne jeme. Odborník prezradil, prečo nekupuje hydinu v bežnom obchode

01.10.2018, 00:01
Pri mäse platí, že čím je nižšia cena, tým by sme mali viac zbystriť pozornosť. Výrobcovia si totiž pomáhajú zvyšovať svoju produkciu rôznymi nekalými praktikami a dobytok aj hydinu kŕmia antibiotikami aj rastovými hormónmi.

Prečo sú kontrolóri za týmito špekulantmi stále o krok späť? Profesor Peter Šimko o rizikách aj benefitoch mäsa.

Ako často jete mäso?
Každý deň a veľmi rád. Prečo by som si nedoprial dar, ktorý nám dala príroda?

Vegetariáni tvrdia, že mäso by sme mali výrazne obmedziť, pretože človek ho vôbec nepotrebuje. Súhlasíte?
Nie som síce antropológ, ale viem, že naši predkovia sa živili lovom zvierat. A vďaka lovu a mäsu vôbec prežili. Môžeme im byť za to vďační, inak by sme tu totiž neboli.

Okolo mäsa sa šíri stále množstvo mýtov. Jeho neprajníci ho označujú za zabijaka, karcinogén. Pre istú skupinu ľudí je mäso nepriateľom číslo jeden. Prečo je podľa vás voči nemu čoraz viac averzie?
Môže za to internet, ktorý je miestom na šírenie rôznych laických aj extrémistických názorov. Nehovorím, že jedenie nekonečného množstva mäsa je zdraviu prospešné. Nie je to tak, treba sa držať zásady, že všetkého veľa škodí. A platí, že pri neodbornom spracovaní mäsa, údení, solení, pomocou dusitanov a dusičnanov vznikajú nebezpečné látky. Ale aj kyslík, ktorý dýchame a bez ktorého by nebol možný život, vie zabíjať a produkuje v našom tele radikály, ktoré generujú rakovinu. Ale to neznamená, že prestaneme dýchať. Treba sa na veci pozrieť triezvo. Pri dodržaní zásad a na úrovni súčasného vedeckého poznania je isté, že mäso nie je škodlivým ani rizikovým prvkom v našej strave.

Je mäso iné, ako bolo kedysi?
Mäso ako svalovina je stále rovnaké, mnohomiliónový vývoj cicavcov a biochémia nepustia. Sval je rovnaký, akurát dnes sa vo výrobkoch stretávame aj s prídavnými látkami, ba dokonca existujú mäsové výrobky bez mäsa.

Z hľadiska bezpečnosti sme na tom zrejme lepšie ako kedysi.
Aj to je relatívne. Pretože bezpečnosť je otázka štatistiky. Ako frekventovane kontrolujeme kvalitu, tak sa nám to vracia aj v podobe bezpečnosti. Dnes sú pravidlá voľnejšie, ako to bolo v predchádzajúcom režime. Vtedy sa mi zdalo, že kontroly boli adresnejšie, výrobcovia si nedovoľovali až tak, ako to vidíme dnes.

Môže ovplyvniť kvalitu mäsa aj mäsiar?
Samozrejme, buď mäso skladuje správne a dodržiava lehoty minimálnej trvanlivosti či najneskoršej spotreby, alebo sa snaží mäso omladiť. Mäsiari majú svoje taktiky. Pomocou rôznych postupov nás vedia oklamať. Nechcel by som im teraz dávať rady, ako to majú robiť. Ale vieme, že mäso, ktoré je dokázateľné pokazené a ktoré zapácha, sa dá využiť opäť pre ľudskú s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-05-06 18:46:23 - Feat.: 0 - Title: Umelé bravčové, psie, ľudské. Mäso z laboratória prináša etickú výzvu 02 - Modified: 2018-07-18 18:17:21 - Feat.: 0 - Title: Mäso vypestované v laboratóriu môže byť v reštauráciách do troch rokov
01 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 03 - Modified: 2024-03-01 12:47:57 - Feat.: - Title: KVÍZ Rezeň nadovšetko! Otestujte sa, či viete viac ako len, že je v trojobale 04 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 05 - Modified: 2024-02-16 09:02:19 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo vypestovať naozaj prapodivné jedlo. Nechali vyrásť skutočné mäso v zrnkách ryže
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 17:14