Mastná a sladká strava môže poškodiť vašu pamäť, pozornosť a náladu. Už za štyri dni

Podľa výskumu zverejneného v Circulation aj The Lancet je jasné, že zdravý vzhľad nemusí nutne znamenať, že máte zdravé telo. Ak ste štíhli, ale stále holdujete nezdravým jedlám a vyhýbate sa cvičeniu, aj u vás je riziko rozvoja cukrovky, rakoviny alebo infarktu.

Podľa nových zistení Americkej akadémie neurológie môže strava s trvalo vysokým obsahom tukov a cukrov viesť k problémom s pamäťou a zníženiu koncentrácie, píše Business Insider.

Pokus uskutočnený na Oxfordskej univerzite publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje,že iba päť dní prijímania stravy s vysokým obsahom tukov stačí na to, aby ste mali pocit zhoršenej pozornosti a pamäťovej funkcie, ako aj výkyvov nálad.

Tento výskum je ďalej podporovaný štúdiou, ktorú uskutočnila Univerzita Macquarie v Sydney, kde účastníci, ktorí jedli tučné a sladké raňajky štyri dni po sebe, vykazovali podobné kognitívne problémy ako tí, ktorí majú nadváhu alebo obezitu.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli vysokokalorické raňajky s vysokým obsahom cukru iba štyri dni, môžu zažiť zásadné zmeny v mozgu, čo môže viesť k podobným nedostatkom učenia a pamäte, ktoré sa vyskytujú u ľudí s nadváhou alebo obezitou.

Ukázala, že aj keď dosť často konzumujete čipsy alebo šumivé nápoje, môžu sa vyskytnúť podobné príznaky. Tuky a cukor zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo zase ovplyvňuje váš metabolizmus glukózy a produkciu inzulínu vo vašom tele.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.