StoryEditor

Tajomná aminokyselina. Skutočne máme v tele nebezpečnú látku?

14.10.2018, 00:01
Väčšina Slovákov toto slovo nikdy nepočula. Lekári a vedci sa pritom touto aminokyselinou zaoberajú už desaťročia. A výsledky výskumov ich oprávnene znepokojujú. Čo všetko môže mať zvýšená koncentrácia homocysteínu v krvi na svedomí a ako sa jej brániť?

Rok 1932. Nositeľ Nobelovej ceny Vincent du Vigneaud objavuje v krvi úplne novú látku. Nazve ju homocysteínom a označí za toxickú aminokyselinu. Musia však prejsť takmer tri desaťročia, aby svet na ňu naozaj uprel pozornosť.

Deti so stareckými žilami
Pričiní sa o to Kilmer McCully, ktorý si na skupine detí, ktorí zomreli v nízkom veku okolo šiestich-siedmich rokov, všimne jednu zvláštnu črtu. „Všetky mali silnú aterosklerózu, cievy mali zanesené ako starci,“ objasňuje pre HNmagazín Pavel Blažíček, významný biochemik a zakladateľ odboru laboratórna medicína na Slovensku. „Začne teda zisťovať, čo sa za tým skrýva. A príde na to, že všetky majú veľmi vysoký homocysteín.“

Tento americký patológ teda ako prvý poukáže na vzťah zvýšených hladín homocysteínu – takzvanej hyperhomocysteinémie – a srdcovo-cievnych ochorení. Neskôr zistí, že ak je v tele v dvojitom zastúpení gén, zodpovedný za odbúravanie homocysteínu, rozvinie sa dedičná metabolická choroba, takzvaná homozygotná homocystinúria. V jej dôsledku sa objavujú poruchy rastu, videnia, ale predovšetkým krvnej zrážanlivosti a vznikajú trombózy. Ťažšie formy sa končia smrťou. Ako u spomínaných detí.

Aminokyselina, zasahujúca do množstva biochemických procesov, napriek tomuto znepokojivému nálezu druhý raz upadne do zabudnutia. Vynorí sa opäť až v deväťdesiatych rokoch, keď sa ateroskleróza a s ňou spätý cholesterol začnú stávať medicínskou témou číslo jeden. A znovu sa otvorí otázka: naozaj riziko kardiovaskulárnych ochorení okrem obezity či hypertenzie zvyšuje aj táto takmer neznáma aminokyselina?

Odpoveď je dodnes nejasná. Mnohé však nasvedčuje tomu, že na koncentrácii homocysteínu v krvi skutočne záleží. A to na rôznych úrovniach. Preberme si najskôr tú najviac diskutovanú: kardiologickú.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 02 - Modified: 2024-02-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Telo je zo 60 percent voda a z ôsmich vírus. Každý z nás v sebe nesie dlhú históriu pandémií, ktoré sme ako ľudstvo prekonali 03 - Modified: 2024-02-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Túto jednu vec majú všetky mŕtve telá spoločnú. Nové zistenie vedcov ťa nechá v nechutnom nemom úžase 04 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Prebuďte ma o sto rokov. Dočkáme sa doby, kedy sa bude dať zmraziť a opäť bezpečne rozmraziť človek? 05 - Modified: 2024-01-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa deje v tele po vypití energetického nápoja? Prinášame rozbor minútu po minúte, ďalšiu plechovku si možno rozmyslíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 08:47