StoryEditor

Znepokojujúci objav vedcov. Môžete byť chudí a zároveň aj obézni

20.10.2018, 00:01
Autor:
sansan
Nedávna štúdia o vplyve priberania na telo mala prekvapujúce výsledky. Vedci zistili, že váha dramaticky narušuje metabolizmus organizmu. Šokujúcou novinkou je, že tradičné označenia typu ako "obézny" nemusia byť veľmi orientačné.

"Moja vlastná práca a práca mojich spolupracovníkov vo Veľkej Británii ukazuje, že obezita je viac ako len trochu viac tuku pod kožou. Je to skutočná zmena nášho metabolizmu. Mení spôsob, akým spracovávame živiny a modifikujeme chemické reakcie, ktoré udržujú našu existenciu," hovorí pre Business Insider Amalio Telenti, profesor genomiky na Scripps Research

Ich najnovšia práca, publikovaná v Cell Metabolism, skúmala dôsledky obezity na metabolizmus. Existuje veľa druhov obezity a každá má rôzne dôsledky pre zdravie každého človeka. 

Tím výskumníkov sledoval približne 2 500 obéznych ľudí s dvoma silnými novými technológiami: sekvenovali celý genóm každého účastníka štúdie a analyzovali viac ako 1 000 chemikálií v krvi alebo inak metabolitov.Táto skupina metabolitov sa nazýva metabolóm a zahŕňa dobre známe zlúčeniny, ako je glukóza a kyselina močová.

Zahŕňali analýzu genómu, aby pochopili, ako gény jednotlivca predisponujú k obezite. Vybrali metabolóm na zachytenie vplyvu nadmernej hmotnosti v reálnom čase. Mnohých účastníkov štúdie sledovali viac ako 10 rokov.

Prekvapujúcou a znepokojujúcou správou je, že hladiny mnohých stoviek jedinečných metabolitov sú ovplyvnené zmenami hmotnosti. Niektoré z týchto zmien sa očakávali: Tuky alebo lipidy, vrátane cholesterolu, rýchlo stúpajú s rastúcou hmotnosťou. Zaznamenali však aj zmeny v iných typoch metabolitov a procesov v tele: metabolizmus bielkovín a uhľohydrátov, produkcia energie a koncentrácie hormónov. Celkový obraz bol, že váha dramaticky narušuje metabolizmus organizmu. Dobrou správou je, že zmeny môžu byť zvrátené s úbytkom hmotnosti.

Zdraví obézni a nezdraví chudí

Druhým a základným poznatkom bolo, že niektorí účastníci mali to, čo vedci označili ako "obézny" metabolóm napriek normálnej hmotnosti. Na druhej strane niektorí obézni jedinci mali dosť normálny metabolóm, ktorý bol podobný tým, ktorí majú zdravý index telesnej hmotnosti.

Nie je jasné, ako obézny človek môže mať normálny metabolóm. Vedci ešte nevedia, či sú za to, že za udržiavania väčšieho zdravia tejto skupiny jednotlivcov zodpovedné tieto gény alebo životné prostredie.

U týchto obéznych jedincov, ktorí utrpeli najväčšiu dereguláciu metabolizmu, sa vyvinula cukrovka, srdcové choroby a hypertenzia. Títo istí účastníci boli aj tí, ktorí si nahromadili tukové tkanivo na "zlých" miestach - vnútri brucha a v pečeni. Takže fyzická obezita bola dôležitá - ale ako nadmerná hmotnosť jednoznačne ovplyvnila vnútorné fungovanie každého jednotlivca bola presnejšou mierou celkového zdravia.

Metabolómová správa môže povedať viac ako BMI
Môže byť lákavé myslieť na obezitu ako dôsledok génov zdedených od našich rodičov. Je to pravda, ale vplyv našich génov sa zmierňuje v porovnaní s ohromným vplyvom vysokého príjmu kalórií a sedavého života.

"Bola tu jedna výnimka. Identifikovali sme niekoľko veľmi obéznych jedincov, ktorí mali zmeny v géne, ktorý kontroluje chuť do jedla, takzvaný receptor melanokortínu-4 (MC4R). Títo pacienti mali genetickú mutáciu, ktorá im permanentne spôsobovala hlad a nútila ich k jedlu viac, než potrebovali," uvádza Telenti.

Podľa neho existuje veľká nádej, že tento konkrétny druh obezity sa bude čoskoro liečiť určitými liekmi. Ako sa očakávalo, táto forma obezity vážne narušila metabolizmus postihnutej osoby.

01 - Modified: 2018-10-14 21:11:54 - Feat.: 0 - Title: Obezita skracuje život o pätnásť rokov, liečba stojí miliardy
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 11:59