StoryEditor

Najväčší organizmus na svete zomiera. Kvôli ľuďom

27.10.2018, 00:01
Autor:
sansan
Chvejúci sa obor. Tak nazývajú 40-hektárovú kolóniu stromov Pando v americkom Utahu.

Topole osikové sú v skutočnosti jediným obrovským organizmom, ktorý je spojený jedným roztrúseným koreňovým systémom. Tento starodávny zázrak prírody má tisíce rokov a vedci presne nevedia, aký je starý. Najväčší živý organizmus na Zemi žiaľ zomiera. A môžu za to byť zodpovední ľudia.

Za príčinu degradácie systému Pando sa považujú jelene, keďže sa živia mladými, výživnými klíčkami, čím zabraňujú rastu nových stromov. Okrem toho, s každým stromom, ktorý uhynie a nie je nahradený, Pando stráca viac listov, ktoré potrebuje na fotosyntézu, a teda aj energiu na vznik nových stromov. „Toto všetko súvisí s ľudskými rozhodnutiami. Ľudia totiž riadia počet a pohyb zvierat,“ uviedol pre CNN profesor Paul Rogers na Utah State University.

Výzva na liečbu systémov, nie druhov

Riešenie spočíva v zlaďovaní úsilia o ochranu rastlín a zvierat tak, aby spolupracovali. „Nemôžeme spravovať divú zver a lesy samostatne. Štátne vlády obyčajne regulujú zvieratá a federálna vláda upravuje lesy alebo vegetáciu.“

Podľa štúdie, ktorá zahŕňala vzorky, fotografie a ďalšie údaje odobraté zo vzorového miesta v rámci Pando, sa les začal zmenšovať asi pred 40 až 50 rokmi. V tom čase začala pribúdať okolo oblasti populácia losov. Pasúci sa hovädzí dobytok a rozmáhajúci sa kemping a výstavba ciest v okolí spôsobili ešte viac hrozieb pre ekosystém Pando.

Jeden organizmus podporujúci ďalšie

Zachovanie kolónie nie je dôležité len z dôvodu jeho veku a veľkosti, les je tiež príkladom toho, ako môže byť celý ekosystém závislý len od niekoľkých druhov. "Aspenské lesy vrátane lesov Pando vo všeobecnosti podporujú vysokú úroveň biodiverzity," hovorí Rogers. V tomto prípade je topoľ osikový považovaný za kľúčový druh, na ktorom závisí všetko ostatné.

 "Má kaskádovitý účinok na iné druhy, rastliny i zvieratá. Ak odstránite jeden druh, iné budú tiež obmedzené." Ale sú tu aj dobré správy. Ide o tvrdé organizmy a so správnymi krokmi môže Pando opäť rozkvitnúť.

01 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 05 - Modified: 2024-03-15 08:51:19 - Feat.: - Title: Je tu jar, vybehnite do prírody
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 11:34