StoryEditor

Odborníčka na výživu: Paleo je nezmysel, goji strata peňazí

28.10.2018, 12:01
Dôležitý je zdravý sedliacky rozum a miera. Tvrdí profesorka Jana Jurkovičová, ktorá sa venuje na Lekárskej fakulte UK otázkam výživy a prevencii chronických ochorení. Podľa nej žiadne superpotraviny neexistujú a ak predajcovia deklarujú zázračné účinky, netreba im veriť. Slovenské jablká či čučoriedky sú rozhodne nášmu telu prospešnejšie ako exotické goji či acai.

Čítate v médiách články o zdravej výžive a potravinách?
Občas áno a väčšinou sa nahnevám. Najhoršie je to na internete, ten je zdrojom ohromných bludov. Často mám pocit beznádeje, je to nezastaviteľný prúd hlúpostí od ľudí, ktorí nemajú príslušné vzdelanie a akýkoľvek nezmysel im je dobrý a propagujú ho.

Pozrite si aj rozhovor s výživovou poradkyňou z apríla 2018:

Čo vás v poslednom čase nahnevalo?
Nájsť favorita je ťažké. Ale moja obľúbená téma je jarná detoxikácia. Len čo vypukne jar, všetky médiá sa idú zblázniť a píšu o rôznych metódach, ako sa očistiť. Neviem, prečo na jar, asi si to mýlime s jarným upratovaním. Ďalšia veľmi často opakovaná hlúposť je prekyslenie organizmu a návody, ako odkysliť telo, čo máme a čo nemáme jesť. Opäť, je to hlboká neznalosť o fungovaní ľudského tela. V ďalších článkoch píšu, ako si čistiť hrubé črevo, lebo je plné výkalov. A čoho by asi malo byť plné, keď je určené práve na to, aby odstraňovalo z tela látky vo forme výkalov? V čreve vraj máme sto parazitov. Kto na toto číslo prišiel? Ak by sme mali už iba jeden parazit, museli by sme vyhľadať lekára a liečiť sa. A ešte som sa dočítala, že sa musíme detoxikovať, lebo v tele sa nám hromadia odpady a máme ich až desať kilogramov. Neviem, či sa niekto nad tým zamyslel, kde asi by sme mali mať tieto odpady a naozaj by stačilo vypiť nejaký nápoj? To by sme okamžite schudli desať kíl. Nedávno sa šírila fáma, že sa nesmie piť káva s mliekom. No potom prišla ďalšia, že treba piť kávu s tukom. No, hlúposť, kto by už len pil maslo roztopené v káve?

Niektoré potraviny sa dokonca označujú za superpotraviny. Čo to vlastne je? Ako sa potravina stane superpotravinou?
Odborný termín superpotraviny neexistuje. Je to výmysel a ani neviem koho. Viem však, že v prvom rade ide o marketingový ťah. Ak totiž vyhlásim niečo za superpotravinu, tak môžem zdvihnúť cenu, lepšie zarobiť a zoznam superpotravín podlieha módnym trendom. Bavím sa na tom, ako niekto napíše, že na nasledujúcu jar budú superpotravinami tieto konkrétne produkty. Pripadá mi to rovnaké, ako keď niekto propaguje kabelku či topánky na nasledujúcu sezónu. Donedávna boli moderné superpotraviny v zelenej farbe.

Napríklad zelený jačmeň?
Áno. Hovorí sa, že je to superpotravina a bez nej ani nemôžeme existovať. Ľudstvo vraj už od nepamäti konzumovalo jačmeň. No je tu malá chybička krásy, lebo ľudia nikdy nejedli zelený jačmeň, lebo to je tráva. Vždy sa jedli jačmenné zrná a využívali ich na výrobu múky. Pri zelenom jačmeni podľa mňa ide hlavne o to, že je drahý. Ľudia totiž nemajú tendenciu veriť niečomu, čo je lacné, no ak je výrobok drahší a čím viac zázračných účinkov pri ňom deklarujú, tým lepšie. Ale éra zelených superpotravín sa skončila a nastúpila móda tmavofialových. Uvidíme, čo nás čaká na budúcu sezónu....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-10-11 11:31:37 - Feat.: 0 - Title: Zdravie v škrupine. Čo so superpotravinou, ktorú máme takmer každý doma? 02 - Modified: 2018-07-10 11:11:35 - Feat.: 0 - Title: Bez superpotravín o nič neprídeme: Je to len marketingový ťahák 03 - Modified: 2021-06-03 14:47:50 - Feat.: 0 - Title: Pite očistné džúsy, jedzte viac malých porcií, ale nie po šiestej. Týmto mýtom dodnes mylne veríme
01 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 02 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo 03 - Modified: 2023-11-28 13:00:00 - Feat.: - Title: Sedem jednoduchých krokov, vďaka ktorým sa vám podarí schudnúť 04 - Modified: 2023-11-10 16:10:35 - Feat.: - Title: Štíhlu figúru jej mnohé závidia: Sisa Sklovská sa v strave neobmedzuje a dokonca ani necvičí 05 - Modified: 2023-09-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Maroš Molnár: „Cvičiť kvôli kráse je plytký cieľ.“ Vymenoval dôvody ako zmeniť pohľad na fitnes!
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 11:02