StoryEditor

Čas na kontrolu znamienok. Hrozia zhubné nádory kože

01.11.2018, 23:01
Autor:
sansan
Tohtoročné leto bolo mimoriadne dlhé a horúce. A riziko, že sa u niekoho vyvinie zhubný nádor melanóm, výrazne stúplo. Rozumná rada od dermatológov teda znie: Nechajte si v najbližšom období skontrolovať materské znamienka.

Trávili ste tieto letné mesiace pomerne veľa času na slnku? Tak v tom prípade by ste mali zájsť ku kožnému lekárovi, či sa na niektorom z vašich znamienok na tele nerozbehlo zhubné bujnenie. Utekať by ste k nemu mali čo najskôr, len čo začne niektoré znamienko meniť veľkosť, tvar či farbu.

„Ak pozorujeme zmeny či vznik nových výrastkov, je vhodné navštíviť dermatológa, aby skontroloval, či je všetko v poriadku,“ upozornila vedúca lekárka medicínsko-estetického centra Janka Holešovská.

Zmeny na koži podmieňuje UVB a UVA žiarenie. „Spektrum UVB sa podieľa na tvorbe vitamínu D, vplýva na imunitu, pomáha pri hnednutí pokožky, no zároveň spôsobuje jej sčervenanie až spálenie. UVA preniká do hlbších vrstiev kože, podkopáva základy a štruktúru kože, pretože rozrušuje a ničí vlákna kolagénu a elastínu. Je zodpovedné za predčasné starnutie a tvorbu vrások, stratu odolnosti a pružnosti, tvorbu rozšírených cievok a pigmentácií,“ uviedla Holešovská. Oba typy žiarení podľa odborníčky zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože.

„Nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu je jednoznačne hlavnou príčinou melanómu,“ potvrdila pre americký denník Ithaca Journal dermatologička Diana Stephensová. „Len čo sa melanóm formuje, šíri sa rýchlo, preto je natieranie opaľovacím krémom veľmi dôležité na udržanie bezpečného a zdravého tela.“

ABCDE melanómu

Každý človek má vo svojom tele bunky nazývané melanocyty, ktoré vytvárajú pigment. Melanóm je typ rakoviny kože, ktorý sa vyvíja práve z týchto buniek. A hoci nie je najbežnejšou formou rakoviny kože, je jednou z najagresívnejších. Vyzerá to tak, že výskyt melanómov sa za posledných 30 rokov pomaly zvyšuje. Na rozdiel od mnohých iných typov rakoviny má však pacient nad ním veľkú kontrolu, pokiaľ ide o prevenciu a včasné odhalenie ochorenia. Vrátane udržania pokožky v bezpečí pred slnkom a pravidelných návštev dermatológa. Ten môže skontrolovať skoré príznaky melanómu pri každoročnom fyzickom vyšetrení, ale takisto si ľahko môžete urobiť samovyšetrenie aj doma. Ak na tele objavíte znamienka, ktoré sú nové alebo sa menia, mali by ste sa riadiť tzv. ABCDE pravidlami.

„A znamená asymetriu. Znamienka by mali byť okrúhle a symetrické. B zase znamená ohraničenie. Zhubné znamienka majú skôr nepravidelné ohraničenie než dokonale okrúhle okraje pravidelného znamienka. C znamená zmenu farby a škvrnitosť, teda, že v jednom znamienku je viac farieb. D je priemer. Spozornite, ak sa šírka zväčší na viac ako 5 milimetrov. A napokon písmeno E je vyvýšenie, čo značí, že prejavom rastu nádoru môže byť to, keď znamienko rastie do výšky,“ vysvetlila Stephensová pravidlá, podľa ktorých spoznáte melanóm.

Podľa dermatologičky by mali ľudia hľadať medzi znamienkami „škaredé káčatko“. Ak všetky vaše znamienka vyzerajú podobne, pravdepodobne budete v poriadku. Ak však niektoré vyzerá inak, je to znamenie, aby ste navštívili lekára.

Väčšina lekárov odporúča absolvovať samokontrolu najmenej raz za tri mesiace, ale ľudia so svetlou pokožkou, modrými očami a svetlými vlasmi sa musia kontrolovať oveľa častejšie než tí, ktorí majú tmavšiu pleť. Keďže melanóm má u mužov tendenciu rozvíjať sa na chrbte, je dobré mať niekoho, kto im pravidelne skontroluje chrbát. Ak niečo vyzerá podozrivo, treba si urobiť fotku na sledovanie zmien a ukázať ju svojmu dermatológovi.

Nižšia miera prežitia u mužov

Podľa novej austrálskej štúdie majú muži menšiu pravdepodobnosť ako ženy, že prežijú rôzne typy rakoviny. Výskum publikovaný v časopise Cancer Causes & Control ukázal, že muži majú nižšiu päťročnú mieru prežitia ako ženy v prípade 11 z 25 typov rakoviny vrátane melanómu. Výskumníci tiež dospeli k záveru, že táto nerovnosť sa zvyšuje v strednom veku.

Predchádzajúce štúdie potvrdili, že pohlavie je dôležitým faktorom pri prognóze niektorých typov rakoviny, avšak tá je jednou z mála rozsiahlych štúdií, ktoré skúmali, či pohlavie osoby ovplyvňuje jej šance na prežitie rakoviny. Výskumníci tiež dospeli k záveru, že táto nerovnosť sa zvyšuje v strednom veku.

„Identifikácia a pochopenie zložitých mechanizmov rozdielov medzi pohlaviami v oblasti prežitia rakoviny pomôže vytvoriť účinné opatrenia na zníženie nerovností a zlepšenie výsledkov pre mužov i ženy,“ povedala vedúca štúdie Nina Afsharová.

01 - Modified: 2018-10-01 14:00:48 - Feat.: 0 - Title: Aký je typický pacient s melanómom a ktoré profesie sú najohrozenejšie? Odpovedal odborník 02 - Modified: 2018-09-25 13:18:55 - Feat.: 0 - Title: Zhubné melanómy po tomto lete hrozia viac. Kedy by ste mali utekať k dermatológovi?
01 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian 02 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou 03 - Modified: 2024-01-15 14:32:21 - Feat.: - Title: Šupiny na koži nepodceňujte. Môže to byť rakovina, varujú lekári 04 - Modified: 2023-11-12 09:30:00 - Feat.: - Title: 14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože 05 - Modified: 2023-10-24 16:59:19 - Feat.: - Title: Prekvapivé zistenie: Najsmrteľnejšia forma rakoviny kože nie je melanóm
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 17:51