StoryEditor

Stovky natáčacích dní, extrémne podmienky. Seriál z prírody pripomína Shakespearove drámy

04.11.2018, 16:00
Pozrite si tie najväčšie zaujímavosti z nakrúcania. Seriál “Dynastie” s neskutočnými zábermi sa podaril vďaka dlhému času strávenému s jednotlivými zvieratami. V skutočnosti sa ešte nikdy niečo podobné nepodarilo zachytiť vedcom ani filmárom.

Čím nás môže chytiť za srdce dokumentárny film o šimpanzoch či tigroch? Ich svetu sa už podrobnejšie venovali desiatky dokumentárnych snímok. Ani jedna však do ich sveta nenahliadla tak dôsledne, ako sa to podarilo novému seriálu “Dynastie”, ktoré pripravila britská televízia BBC.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Pointou je, že filmári jednotlivých dielov strávili spolu so zvieratami nepretržite obrovský počet dní. V niektorých prípadoch to bolo i vyše roka.

BBC Earth youtube

​Tento časový úsek poskytol nesmierne zábery a celkom nový pohľad do života jednotlivých zvieracích rodín. Hoci vedci pri pozorovaniach zažili podobné situácie, nikdy pred tým neboli takýmto spôsobom zachytené na kamere.

“Dynastie sú o zvieracích rodinách a unikátnych situáciách, kedy majú rodiny schopnosť vládnuť a dominovať krajine. Ak ste vodca rodiny, dostanete všetko… Je to ekvivalent kráľa. Seriál je teda o sile v rodine, no tiež o útrapách, ktoré vedú k tomu stať sa v nej najmocnejším,” hovorí o seriáli jeho producent Michael Gunton. “Budete sa cítiť, akoby ste boli svedkami ozajstnej Shakespearovskej drámy.”

Nuž a s tým musíme jedine súhlasiť - mali sme totiž možnosť pozrieť si v Londýne prvý diel tohto seriálu v exkluzívnej predpremiére. Vďaka 309 natáčacím dňom so šimpanzami vznikol príbeh jednej zo šimpanzích rodín a garantujeme, že budete so zatajeným dychom sledovať hlavnú postavu Davida, ktorý bojuje o svoje miesto “kráľa” s násilníckym šimpanzom Luthorom.

BBC Earth

​​Pomocou dlhého času stráveného s jednotlivými zvieracími rodinami sa do seriálu podarilo dostať veľmi silnú emóciu. Spoznáte členov “rodiny” a preto vás ešte viac baví sledovať ich osud. Matka bojujúca proti dcére, súrodenci, ktorí sa musia pobiť a získať titul kráľa svorky, pomáhajúce si rodiny... 

Každá epizóda mala svoj vlastný tím, ktorý tvorili aspoň tri osoby - kameraman, režisér a odborník na dané zvieratá. ​Počas nakrúcania štáb nijakým spôsobom nezasahoval do deja a vývoju situácie v jednotlivých zvieracích druhoch.

Na začiatku nakrúcania nedokázal nikto predpovedať, či sa podarí získať použiteľný materiál, či bude hodný spracovania, či vlastne poskytne nejaké nové informácie alebo zábery. Podľa režiséra i producenta išlo o absolútny risk.

Celou sériou sprevádza diváka legendárny sir David Attenborough, ktorý je už vyše 60 rokov tvárou tých najkultovejších prírodopisných dokumentov (druhý zľava):

Alžbeta Harry Gavendová/HN

Kde tento seriál uvidíte? Budete si ho môcť pozrieť medzi prvými na novom kanáli BBC Earth, ktorý spúšťa 15.novembra Slovak Telekom na Magio TV v spolupráci s BBC​Seriál do ponuky kanálu pribudne do konca novembra.

Pozrite si tie najzaujímavejšie fakty o nakrúcaní jednotlivých epizód, i celej série:

01 - Modified: 2018-09-06 09:19:57 - Feat.: 0 - Title: Malajzijský tiger poráža celý región 02 - Modified: 2018-10-03 08:32:24 - Feat.: 0 - Title: Najzelenšie mesto Európy sa čoskoro rozlúči s emisiami 03 - Modified: 2018-10-08 21:09:14 - Feat.: 0 - Title: Planéta B neexistuje, starajme sa o našu 04 - Modified: 2018-08-03 11:06:48 - Feat.: 0 - Title: Naša planéta nám nestíha, do konca roka žijeme na Zemi na „úver“
01 - Modified: 2019-05-04 14:45:20 - Feat.: - Title: V Južnej Afrike kvitne obchod s odstrelom levov, záujemcovia si môžu vybrať konkrétne zviera 02 - Modified: 2018-11-15 08:43:07 - Feat.: - Title: Nové kanály v Magio televízii: BBC Earth HD a ďalšie novinky 03 - Modified: 2018-10-22 12:53:11 - Feat.: - Title: Telekom pridáva do ponuky ďalšiu stanicu 04 - Modified: 2016-05-22 10:44:05 - Feat.: - Title: Čiľan sa chcel nechať roztrhať levmi, chovatelia ich museli zastreliť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 16:27