Pixabay
StoryEditor

Dieťa pod vplyvom drog. Čo môže urobiť rodič?

09.11.2018, 10:00
Autor:
sansan
V predošlej časti nášho seriálu o drogách sme sa pýtali, čo môžu urobiť odborníci, dospelí aj samotná mládež pre to, aby sa u nej predišlo konzumácii návykových látok. V tomto článku sa venujeme tomu, aké kroky môže učiniť konkrétne rodič dieťaťa či dospievajúceho.

Ako majú rodičia pomôcť svojim deťom povedať nie drogám? A čo robiť v prípade, ak už do kontaktu s drogami prišli a majú s nimi reálny problém? Na tieto otázky nám odpovedala psychologička Eva Smiková z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave. Doplnila ich aj radami českého psychiatra a odborníka na závislosti Karla Nešpora.

Prevencia problémov spôsobených alkoholom a drogami má podľa odborníčky zmysel a je dôležitá. „Pri prevencii ide o oslabenie rizikových činiteľov a podporu ochranných činiteľov. Legitímnym cieľom prevencie môže byť oddialiť vek, keď dôjde u dieťaťa ku kontaktu s drogou. Niektoré činitele rodič nemôže ovplyvniť, ako napríklad celospoločenské, biologické. Môže sa však sústrediť na tie faktory, ktoré sa ovplyvniť dajú, ako sú postoje, vedomosti a správanie,“ uvádza Smiková.

Ako teda môžu rodičia ovplyvniť to, či deti budú užívať drogy? V prvom rade dostatočne silnou väzbou dieťaťa na rodinu merateľnou dĺžkou času, ktorý trávi rodič s dieťaťom, jasnými a dôsledne presadzovanými rodinnými pravidlami a schopnosťou konštruktívne riešiť problémy.

Čo je v rámci prevencie potrebné urobiť?

  • Je dôležité tráviť s dieťaťom aj s dospievajúcim každý deň dostatok času.
  • Pomáhajte dieťaťu nachádzať hodnoty, ktoré mu uľahčia odmietanie alkoholu, napr. zdravie, dobré sebaovládanie, duchovné hodnoty.
  • Môžete mu pomáhať nájsť si medzi rovesníkmi „bezpečných priateľov“. To súvisí so sociálnymi zručnosťami, ako je nadviazanie kontaktu, zdravé presadenie sa či odmietanie nechceného.
  • Naučte sa načúvať dieťaťu, snažte sa mu porozumieť, čo hovorí slovami, ale aj výrazom, mimikou, tónom hlasu a pod.
  • Povzbudzujte dieťa, aby s vami hovorilo, skúste vyjadriť to, čo vám povie vlastnými slovami a spýtajte sa ho, či to tak skutočne myslelo.
  • Dávajte si pozor na vlastné reakcie, zvlášť také, ktoré by si dieťa mohlo interpretovať ako posmech či odmietnutie.
  • Posilňujte jeho zdravé sebavedomie, pri vhodnej príležitosti ho podporujte a chváľte.
  •  Zdôrazňujte dieťaťu, že ste zaň právne zodpovední a máte právo ho kontrolovať aj vedieť, kde a s kým je.
  • Buďte pripravení diskutovať o drogách, alkohole, fajčení. Zistite si potrebné informácie, aby ste vedeli viac ako dieťa.

Čo ak rodičia zistia, že dieťa už problém s drogami má?

  •  Je potrebné, aby o tom vedeli obaja rodičia a pri problémoch spolupracovali, užitočná je aj spolupráca v širšej rodine.
  •  Spolupracujte so školou a učiteľmi vášho dieťaťa.
  •  Pomôžte dieťaťu pretrhať väzby na nebezpečné okolie.
  •  S dieťaťom pod vplyvom drogy sa nemá zmysel hádať.
  •  Trvajte na konkrétnych krokoch, nie sľuboch.
  • Požiadajte o pomoc odborníkov v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, spolupracujte s liečebnými zariadeniami a uvažujte o forme pomoci.
  • Je potrebné vyhľadať lekára, ak dieťaťu hrozí otrava, nedá sa prebudiť alebo nereaguje na podnety, pokúša sa o samovraždu alebo sa samovraždou vyhráža.

Realizované s finančnou podporou ministerstva zdravotníctva – v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít na rok 2018.

01 - Modified: 2018-11-02 12:59:46 - Feat.: 0 - Title: Doba sa mení. A drogy s ňou 02 - Modified: 2018-10-08 18:45:40 - Feat.: 0 - Title: Hra na dobrú dcéru môže stáť život. Ako spoznať drogovú závislosť u detí? 03 - Modified: 2018-09-24 07:40:03 - Feat.: 0 - Title: Drogy bez chémie. Aj nelátkové závislosti môžu stáť život 04 - Modified: 2018-09-17 09:56:18 - Feat.: 0 - Title: Mýty o drogách, ktorým netreba viac veriť
01 - Modified: 2024-04-16 08:58:52 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 12:46