Pixabay
StoryEditor

Lieky používané pri chemoterapii môžu byť nebezpečné pre zdravotné sestry

12.11.2018, 11:54
Autor:
ČTKČTK
Lieky používané na chemoterapiu môžu byť zdraviu škodlivé pre zdravotné sestry. Takzvané cytostatiká sú toxické a ľudia, ktorí s nimi pracujú, musia chodiť na pravidelné zdravotné prehliadky. Podľa informácií Štátneho zdravotného ústavu môžu mať sestry rovnaké vedľajšie účinky ako pacienti.

Pri príprave liekov nosia farmaceuti ochranné obleky a rúška, sestry väčšinou ale chránia len rukavice. Podľa výskumu prezentovaného Aesculap akadémiou bola odporúčaná hranica kontaminácie prekročená až vo štvrtine vzoriek z 19 kontrolovaných českých nemocníc.

"Najčastejšia kontaminácia zdravotníckeho personálu je cez kožu a sliznice. Prevencia je bohužiaľ nedostatočná. Tam, kde sa cytostatiká pripravujú, je zákonom daná dokonalá ochrana personálu. Ale tam, kde sa chemoterapia aplikuje, sú predpísané len rukavice. To je zúfalo málo," uviedla Darja Hrabánková Navrátilová z Onkologickej sekcie Českej asociácie sestier. Nebezpečné môže byť aj nemocničná bielizeň kontaminované potom, stolicou či zvratkami liečených pacientov.

Cytostatiká sa v nemocniciach pripravujú v špeciálnych priestoroch, ktoré sú oddelené. "Všeobecne možno konštatovať, že aplikačné priestory na oddeleniach sú porovnateľne kontaminovanej ako priestory v špeciálnom izolátora v prípravovni cytostatík, kde sa liečebný roztok riedi. Lenže tam sú lekárnici chránení neporovnateľne lepšie," dodala.

Kontaminované pečiatky, ceruzky a telefóny
Prítomnosť cytostatík bola odhalená na pracovných plochách v sesterskej izbe, v sanitárnej miestnosti, ale tiež napríklad na telefónoch, ceruzkách, pečiatkach alebo prenosnom počítači, s ktorým pri aplikácii chemoterapie zdravotnícky personál manipuluje.

Kontaminovaná býva tiež podlaha pod infúznym stojanom, kde pri rozpojovaní infúznych setov môže odkvapnúť liek na podlahu, odkiaľ sa potom môže roznášať na obuvi ďalej po oddelení. Niektoré nemocnice preto používajú špeciálne háky sety, ktoré kvapnutiu infúzie s liekom zabraňujú. "Je to jeden z mála ochranných prostriedkov, ktorý zdravotníkov naozaj chráni v priebehu celého procesu aplikácie až po likvidáciu," dodala Hrabánková Navrátilová.

"Takmer štvrtina vzoriek bola nad odporúčaným limitom. Úroveň kontaminácie v ČR je porovnateľná s ostatnými západoeurópskymi krajinami a vďaka pravidelnému monitoringu sa situácia na pracoviskách stále zlepšuje," uviedla vedúca úseku prípravy cytotoxických liečiv z Ústavný lekárne Masarykova onkologického ústavu v Brne Lenka Doležalová.

Nutné je trvalé vzdelávanie zdravotníkov
"Bezpodmienečne nutná je trvalá edukácia zdravotníkov, ktorí musia byť s rizikami vo svojom pracovnom prostredí oboznámení a sami zodpovedne pristupovali a dodržiavali bezpečnostné opatrenia," povedal garant zdravotníckej vzdelávacie organizácie Aesculap Akadémie Tomáš Kovrzek, ktorá organizovala pre zdravotníkov sympózium.

Štúdie citované na webe Českej onkologickej spoločnosti ukázali, že nechránený zdravotnícky personál mal v moči vyššie hladiny mutagénnych látok. Okrem toho sa u pracovníkov objavili aj iné nežiaduce účinky, ako je častejší výskyt potratov, nízka pôrodná váha ich narodených detí alebo neplodnosť.

Cytostatiká sú lieky, ktoré ničia nádorové bunky, ale poškodzujú aj niektoré zdravé bunky. Preto je chemoterapia sprevádzaná niektorými nežiaducimi účinkami, ako je nevoľnosť a vracanie. Na ich potlačenie ale existujú ďalšie lieky.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 09:16