StoryEditor

Záchrancovia a ničitelia imunity. Ako nám pomáha céčko či očkovanie

Keby sme ju nemali, zomreli by sme po styku s prvým vírusom. No stačí, že je oslabená, a už sa nám žije podstatne ťažšie. Naozaj platí, že ide o dôsledok komfortného života? Alebo sa pod to podpisujú aj gény?

Imunita je skutočne fascinujúca vec. A dômyselná. Podobá sa armáde, ktorá je neustále v pozore a preveruje všetko, s čím sa náš organizmus dostane do kontaktu. Predný voj predstavuje lymfatická sústava, ktorej bunky – vojaci – presne vedia, ako sa popasovať s vírusmi či baktériami. Obvykle si pritom pomáhajú zápalom, ktorého dôsledkom býva kašeľ, kýchanie či tečenie z nosa.

Keď dostanem chrípku, zbavím sa jej iba vďaka zápalu,“ potvrdzuje Martin Hrubiško z Alergiologicko-imunologickej ambulancie Onkologického ústavu sv. Alžbety. „Aj horúčka je produktom zápalu, zabíja vírusy. No a keď ma môj imunitný systém, ktorý je nositeľom zápalu, z chrípky vylieči, som ten istý zdravý človek ako pred chrípkou.“

Tajomstvo estrogénu
Je to tak. Bez imunitného systému by sme vo svete plnom baktérií, parazitov či vírusov neprežili. Väčšina z nás sa preto rodí s vysoko výkonnou a funkčnou imunitou, ktorá sa postupne vyvíja. Lenže... „... niektorým vírusom sa napriek tomu darilo prenikať dovnútra našich telesných buniek a stať sa súčasťou ich genómu,“ ako hovorí pre Lidové noviny primár Martin Nouza z Centra klinickej imunológie Praha.

„Iné aj v súčasnosti osídľujú v ,spiacej‘ forme organizmy väčšiny zdravých ľudí. Popri typických nákazlivých ochoreniach, ako je napríklad chrípka, sa podieľajú na vzniku a rozvoji množstva neinfekčných chorôb, napríklad astmy, alergie alebo nádorových ochorení.“

Na to, aby v nás tieto spiace vírusy začali škodlivo pôsobiť, stačí len čiastočné zlyhanie našej imunity. Našťastie, tá sa vyvíja aj časom. Pamätá si infekcie, ktorým čelila, a dokáže s nimi opakovane lepšie bojovať. Imunitnú pamäť vytvára aj očkovanie, ktoré môže zabrániť mnohým infekčným chorobám.
Mimochodom, vedeli ste o tom, že ženy pravdepodobne prichádzajú na svet s lepšou imunitou ako muži?

Nahráva tomu nielen fakt, že sa dožívajú vyššieho veku, ale aj štúdia amerických biológov Stevena Austada a Kathleen Fischerovej, o ktorej píše magazín Pátek Lidových novin. Došli v nej k záveru, že mužské a ženské hormóny odlišne pôsobia na imunitný systém.

Potvrdilo im to sledovaním dĺžk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-08-02 09:03:06 - Feat.: 0 - Title: Imunita je pre diabetikov veľmi dôležitá 02 - Modified: 2018-10-11 13:50:00 - Feat.: 0 - Title: Útoky na imunitu. Čo jej škodí a čo prospieva?
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie 05 - Modified: 2024-03-05 18:00:00 - Feat.: - Title: Zelený čaj pôsobí podobne ako modrá tabletka: Takto vám môže zlepšiť intímny život
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 07:38