Pixabay
StoryEditor

Otázka pre vedcov: Ako opiáty a iné drogy pôsobia na zreničky človeka?

25.11.2018, 15:34
Za bežných okolností sa veľkosť zrenice mení podľa osvetlenia. Funguje to rovnako ako automatická clona fotoaparátu.

Na otázku Lidovky.cz odpovedal Prof. Dr. František Vyskočil, DrSc., z katedry fyziológie Prírodovedeckej fakulty UK a FGU AV ČR.

Veľkosť zrenice (otvoru v dúhovke) sa mení podľa osvetlenia. Funguje to rovnako, ako clona pri fotoaparáte. Dnes je to v našich mobiloch automatický proces podobne ako v oku. Clona prístroja i zrenice sa rozšíri pri nedostatku svetla a zmenší (zúži) pri väčšom osvetlení predmetov, ktoré vidíme, alebo chceme fotografovať. V oku to zabezpečujú dva hladké svaly, jeden je kruhový sťahovač (sfinkter) a zrenicu zužuje (tzv. mióza), paprskovitý rozťahovač ju rozširuje (mydriáza).

K rozšíreniu zrenice dochádza reflexívne nielen pri malom osvetlení, ale aj pri stresovej situácii pôsobením autonómnej (vôľou neovládateľnej) sympatickej inervácie z krčného autonómneho gangliá. K zúženiu zrenice dochádza fyziologicky pri vysokom osvetlení; väčším zúžením trpia aj starší ľudia, ktorí z tohto dôvodu horšie vidia za šera. Mnoho látok a drog zrenice rozširuje, ale len niektoré ju zužujú.

Výrazne pôsobia opiáty (niekedy u fajčiarov a žuvací tabak i nikotín), alebo starší tricyklické antidepresíva a to pôsobením protichodnej parasympatickej inervácie z ganglion ciliare, ktorá ju zmenšuje. Anatomicky je ganglion ciliare zhluk nervových buniek (tj. nervové ganglion), ktoré sa nachádza v zadnej časti očnice v blízkosti zrakového nervu. Ganglion ciliare je zdrojom parasympatickej inervácie oka s postganglivými nervovými vláknami a neuroprenášačom acetylcholínom, ktorý je zodpovedný za vznik miózy. Súčasne aj za prispôsobenie šošovky, akomodáciu.

Drogy opiátového typu inhibujú výlev noradrenalínu zo zakončenia sympatika na zrenicu rozširujúcej lúčovej svalovine a to prostredníctvom opioidných receptorov typu kappa. Tie sedia na nervových zakončeniach (sú to teda tzv. autoreceptory) a priškrtia vstup vápnika, nutného pre výlev vlastného neuroprenášača noradrenalínu. Tým prevládne zrazu zužovací vplyv kruhového sťahovača, spusteného acetylcholínom, ktorý sa stále uvoľňuje zo zakončenia parasympatického nervu.

V mozgových oblastiach odmeny a inde je prevaha iných typov opioidných receptorov (hlavne typu mí), meniacich výlev napr. tlmivé GABA a pod. Na ne pôsobia naše vlastné ochranné mozgové "opiáty", endorfíny a enkefalíny, vylučujúce sa hlavne z mozgového kmeňa pri bolesti a námahe. Laici ako rodičia alebo učitelia, a niekedy dokonca aj lekári podľa zreníc pomerne ľahko spoznajú, že syn alebo dcéra sú momentálne "pod vplyvom".

Naopak, keď účinok opiátov odznie, zrenice sa rozšíra. Je to podobné, ako keď očný lekár "rozkape" oko, aby mohol vyšetriť očné pozadie, väčšinou pilokarpínom či tropikamidom (skôr si herci pred predstavením na osvetlenom javisku kvapkali atropín, aby im zostali zrenice rozšírené a mali "prenikavý pohľad"), dočasnými tlmičmi muskarínových receptorov práve po neuroprenášač acetylcholín.

Opiáty odznievajú rôzne dlho po podaní. Polčas (doba zníženie koncentrácie na polovicu) môže byť 1-9 hodín. Napríklad polčas morfia je dosť individuálna (2-7 hodín), kodeínu tiež (1-4 hodiny) a hydrokodón až do 9 hodín. Samozrejme odznenie závisí aj od veľkosti dávky. Stručne povedané, dôvodom zúženia zreníc po požití opiátov je vôľou neovplyvniteľná inhibícia rozširovacej lúčovej svaloviny dúhovky, tejto účinnej clony našej očnej kamery.

01 - Modified: 2018-09-17 09:56:18 - Feat.: 0 - Title: Mýty o drogách, ktorým netreba viac veriť 02 - Modified: 2018-09-24 07:40:03 - Feat.: 0 - Title: Drogy bez chémie. Aj nelátkové závislosti môžu stáť život 03 - Modified: 2018-10-08 18:45:40 - Feat.: 0 - Title: Hra na dobrú dcéru môže stáť život. Ako spoznať drogovú závislosť u detí? 04 - Modified: 2018-11-02 12:59:46 - Feat.: 0 - Title: Doba sa mení. A drogy s ňou
01 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 02 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur 03 - Modified: 2024-03-28 23:05:38 - Feat.: - Title: Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog. K zodpovednosti sa prihlásili islamisti 04 - Modified: 2024-03-28 21:04:53 - Feat.: - Title: Dílerov sťahujú z ulíc. Francúzska polícia počas rozsiahlych protidrogových razií zadržala 1357 osôb 05 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 06:03