Twitter Envirobuild
StoryEditor

Nový druh obojživelníka pomenovali po Trumpovi, strká hlavu do piesku

19.12.2018, 10:46
Autor:
ČTKČTK
Dermophis donaldtrumpi bol objavený v Paname a pomenoval ho šéf spoločnosti EnviroBuild.

Novoobjavený obojživelník, ktorý strká hlavu do piesku a ktorému hrozí vyhynutie kvôli globálnym zmenám klímy, bol pomenovaný po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informoval o tom dnes britský spravodajský web BBC.

Dermophis donaldtrumpi bol objavený v Paname a pomenoval ho šéf spoločnosti EnviroBuild. Tá za možnosť obojživelníka pomenovať po americkom prezidentovi pri aukcii prisľúbila 25 000 dolárov.

Hrozí mu vyhynutie v dôsledku Trumpovej politiky

"(Obojživelníka) obzvlášť ohrozujú následky zmeny klímy a hrozí mu vyhynutie, čo je priamy dôsledok klimatickej politiky jeho menovca (Donalda Trumpa)," uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ EnviroBuild Aidan Bell.

Malé slepé stvorenie žije hlavne pod zemou. Bell ho trochu nelichotivo prirovnal k Trumpovi. "Strkanie hlavy do zeme Donaldovi Trumpovi pomáha, keď chce ignorovať vedecký konsenzus ohľadom klimatických zmien spôsobených ľuďmi," stálo vo vyhlásení.

Medzi poprednými svetovými vedcami panuje zhoda, že globálna zmena klímy je predovšetkým zapríčinená ľudskou činnosťou. Trumpova administratíva však stanovisko vedcov spochybňuje a označuje ho za "politickú agendu".

"Neviem o tom, že by to spôsobili ľudia." povedal Trump v októbrovom rozhovore v relácii 60 Minutes, ktorý vysiela americká televízia CBS. "Nespochybňujem zmenu klímy, ale mohlo by sa to (teploty) vrátiť na pôvodnú úroveň," uviedol Trump bez toho, aby svoje tvrdenie podložil dôkazmi.

Odstúpenie od klimatickej dohody

Minulý mesiac Trump spochybnil správu, ktorú vypracovala jeho vláda a ktorá uvádza. že zmena klímy bude USA stáť každoročne miliardy dolárov a negatívne ovplyvní zdravie občanov. "Neverím tomu," reagoval vtedy na dokument pred novinármi americký prezident.

Trump oznámil odstúpenie USA od historickej parížskej klimatickej dohody, ktorej signatári sa zaviazali obmedziť stúpanie globálnych teplôt.

Svoje rozhodnutie, ktoré urobil krátko po tom, čo sa ujal funkcie prezidenta, zdôvodnil tým, že bol zvolený, aby hájil záujmy občanov Pittsburghu, nie Paríža. Zdôraznil pritom, že klimatická dohoda znevýhodňuje americké podniky a pracujúcich.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 01:16