Pixabay
StoryEditor

Rakovina srdca existuje. Toto je dôvod, prečo ste o nej (možno) nepočuli

22.12.2018, 12:27
Autor:
sansan
Áno, táto forma rakoviny skutočne existuje, ale je mimoriadne zriedkavá. Lekári odhalili, prečo rakovina srdca nie je taká bežná ako iné druhy rakoviny.

Rakovina pľúc. Mozgové nádory. Rakovina prsníka. Rakovina prostaty. Každý orgán vo vašom tele je citlivý na vytváranie abnormálnych buniek, ktoré napadajú vaše zdravé tkanivo, ale je tu jedna časť tela, kde sa rakovina jednoducho nezdá byť "vecou." Choroby srdca sú častou príčinou smrti, tak prečo tak zriedka počujete o rakovine srdca?

"Primárna rakovina srdca postihuje približne 50 ľudí v jednom milióne," hovorí pre Reader´s Digest Salim Hayek, kardiológ na University of Michigan, ktorý sa špecializuje na kardioonkológiu. 

Ak chcete pochopiť, prečo je rakovina srdca taká zriedkavá, je dôležité vedieť, ako rakovina rastie a šíri sa. "Keď bunky rastú a rozdeľujú sa, môže dôjsť k mutácii, či už z genetických alebo environmentálnych faktorov," hovorí Steve Xydas, šéf kardiologického oddelenia na Columbia University. Tieto mutované bunky začínajú rýchlo narastať a rozdeľovať sa, ignorujú signály určené na to, aby im pomohli zomrieť. Nakoniec môžu vytvoriť rakovinový nádor.

"Je ironické, že faktory, ktoré spôsobujú, že srdce je také zraniteľné voči chorobám, sú taktiež považované za to, že je menej zraniteľné voči rakovine," tvrdí Hayek.

"Väčšina buniek srdcového svalu, tiež známych ako myocyty, sa nedá rozdeliť a rásť v počteSú to bunky, ktoré sú také organizované a špecializované na svoju funkciu, že majú veľa mechanizmov a kontrolných bodov, ktoré im neumožňujú vrátiť sa do skoršieho štádia nezrelosti a regenerovať sa." Bez toho, aby sa mohli rýchlo regenerovať, je pre srdce ťažké opraviť poškodenie, ktoré sa s ním deje - ale tiež nenecháva dvere otvorené veľmi široko pre mutácie, aby prerástli do rakoviny.

Srdce môže byť lepšie chránené aj pred environmentálnymi rizikovými faktormi. Je nižšia schopnosť vystaviť srdce karcinogénom, na rozdiel od inhalácie dymu do pľúc," hovorí Xydas. Existuje niekoľko rizikových faktorov pre rakovinu srdca, ale niektoré stavy, ako je Carneyho komplex, zvyšujú riziko nádorov. 

Aj vtedy je veľká väčšina srdcových nádorov - vrátane tých, ktoré sú spojené s Carneyho komplexom - benígna, nie rakovinová. Na rozdiel od iných benígnych hrčiek, ktoré sú vo všeobecnosti neškodné, tieto  by sa mali nechať odstrániť, aby zabránili tomu, aby blokovali prietok krvi.

Rakovina sa môže rozšíriť do srdca z iných oblastí - najmä z melanómu, leukémie a lymfómu alebo rakoviny pľúc, prsníka alebo pažeráka - aj keď sa to považuje za metastatickú rakovinu skôr ako za "rakovinu srdca". Takmer 10 percent prípadov smrteľných prípadov rakoviny sa rozšírilo do srdca, hovorí Hayek. "Tieto rakoviny, keď metastázujú, sa dostávajú k srdcu bežne cez krvný obeh, alebo priamou inváziou cez okolité tkanivá, ako napríklad pri rakovine prsníka," hovorí.

V zriedkavých prípadoch rakoviny srdca majú príznaky tendenciu napodobňovať iné srdcové stavy - bolesť na hrudníku, búšenie srdca a dýchavičnosť. Únava a strata hmotnosti sú tiež bežné a príznaky sa môžu líšiť v závislosti od toho, ktorá strana tela je ovplyvnená; nádory na pravej strane sa môžu rozšíriť do pľúc a spôsobiť dýchavičnosť, zatiaľ čo tie na ľavej strane môžu viesť k mŕtvici, ak idú do mozgu. 

01 - Modified: 2018-09-04 14:08:12 - Feat.: 0 - Title: Šesť príznakov jedného z najzákernejších typov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať 02 - Modified: 2019-11-12 11:56:46 - Feat.: 0 - Title: Takto spoznáte, že vám zlyháva srdce. Päť príznakov, ktoré by ste nemali ignorovať 03 - Modified: 2018-06-27 10:54:39 - Feat.: 0 - Title: Máte cukrovku alebo choré srdce? Na toto nesmiete zabudnuť pri cestovaní do zahraničia 04 - Modified: 2018-05-02 13:26:15 - Feat.: 0 - Title: Pozor na riziká. Desať jedál, ktoré najviac škodia vášmu srdcu
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-04-05 09:14:48 - Feat.: - Title: Flašík bojuje v umelom spánku o život: V rodine má šéfa onkológie, pomôže mu?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 06:28