StoryEditor

Pochybnosti okolo vianočnej klasiky. Kedy je ryba jed a kedy liek

23.12.2018, 12:05
Sú naozaj zdravé, alebo, naopak, plné toxických látok? Odborníci na výživu nás nabádajú, aby sme ich jedli dva- alebo ešte lepšie trikrát do týždňa, no ekologickí aktivisti bijú na poplach a varujú pred kolapsom rybolovu. Prečo sú ryby prospešné a aké riziká skrývajú?

Najnižší výskyt chorôb srdca aj rakoviny. Obyvatelia okolo Stredozemného mora sú výrazne zdravší ako zvyšok sveta. Dôvodom je zrejme strava, ktorá je bohatá na strukoviny, ovocie, zeleninu, kvalitný olivový olej a hlavne ryby.

Diétológovia naprieč západným svetom odporúčajú takzvanú stredomorskú diétu ako ideál životného štýlu. Hlavnú úlohu v jedálničku Španielov, Francúzov či Talianov hrajú ryby. Grilované, pečené, varené, nakladané. Prímorské národy majú vďaka nim dostatok jódu aj omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nápomocné v liečbe aj prevencii mnohých ochorení. S rybami to však nie je také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Obojpohlavné ryby

Do pôdy a do vôd sa dostávajú zvyšky liečiv, chemikálií či hormonálnej antikoncepcie. Vedci majú čoraz viac dát, ktoré potvrdzujú, že množstvo z takéhoto odpadu ovplyvňuje aj živé organizmy, hlavne ryby. Česi potvrdili, že najviac sa to týka riek Labe, Vltava, Jihlava, Svratka či Tichá Orlice. Na Slovensku je to vodná nádrž Zemplínska šírava.

„V postihnutých lokalitách sme pozorovali väčší výskyt intersexu (znaky obidvoch pohlaví), abnormalít v pohlavných žľazách, výskyt samčích aj samičích buniek, zmenšenie pohlavných žliaz u samcov a zníženie hladiny hormónonov,“ povedala pre Lidové noviny Klára Hilscherová z centra Recetox Masarykovej univerzite v Brne. Rybiu medzipohlavnosť vedci dokázali v populáciách mreny severnej, pstruha potočného či jalca hlavatého.

Britskí vedci zistili, že v anglických riekach má každá piata ryba transgenderové a obojpohlavné črty. Odborník na potravinárske technológie Slovenskej technickej univerzity Peter Šimko upozorňuje na situáciu na Zemplínskej šírave.

„Tam môžete ryby loviť, ale nesmiete ich jesť, voda je totiž kontaminovaná polychlórovanými bifenylmi. Rybu zo Šíravy by som nikdy nezjedol. Ale rovnako by sme sa mohli pozrieť na ryby zo znečistených vodných tokov. Ekológovia už dlho bijú na poplach a upozorňujú na novácku továreň, ktorá vraj vypúšťa nejaké škodliviny do vôd, v Nitre potom podochnú ryby. Oni sa následne bránia, že s tým nemajú nič spoločné. No takúto rybu by som tiež nevyhľadával. Ak by som bol rybár, tak rieku Nitra určite obídem.“

Na tokoch rieky Laborec a v nádrži Zemplínska šírava sú ryby extrémne kontaminované odpadmi z bývalého podniku Chemko Strážske, ktorý v rokoch 1959 až 1984 vyrábal polychlórové bifenyly. Ryby tieto látky stále akumulujú. Ich koncentrácia stonásobne prekračuje bežné pomery na Slovensku a v Európe. Vráťme sa však k spomínanej obojpohlavnosti rýb. Zrejme nechutia inak ako bežné ryby, no v ľudskom organizme môžu narobiť poriadnu paseku.

„Pri chlapcoch a mužoch sa diskutuje o možnej súvislosti s klesajúcou kvalitou spermií, rakovinou semenníkov a prostaty. Pri dievčatách a ženách sa spomína príliš skorá puberta, zápaly vaginálnej sliznice, nádory pŕs a vaječníkov,“ varujú podľa Lidových novin vedci na čele s Janou Kánovou z centra RECETOX v Brne.

Aj keď sa voči rybám občas vedie antikampaň, naši veterinári nenachádzajú v ich mäse žiadne toxické látky. Problémy sa väčšinou týkajú označovania a hmotnosti. „Išlo o nesúlad netto hmotnosti pevného podielu pri glazúrovaných produktoch rybolovu a tiež sa zistilo menšie množstvo deklarovaného obsahu rybieho mäsa, ako uvádzali údaje na obale v prípade obaľovaných rybích prstov,“ tvrdí šéf veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Reálnym problémom však stále zostáva kontaminácia ťažkými kovmi. Môžeme sa im vyhnúť tak, že si budeme vyberať ryby z čistejších vôd. Problémovým stále zos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-29 13:37:19 - Feat.: 0 - Title: Žiadne exotické ryby či morské riasy: Toto sú najzdravšie potraviny nás, Slovákov 02 - Modified: 2018-09-05 10:20:24 - Feat.: 0 - Title: Osvojenie si stredomorskej stravy v starobe môže predĺžiť život, zistila štúdia 03 - Modified: 2018-01-11 13:39:51 - Feat.: 0 - Title: Dávajte deťom ryby. Budú po nich lepšie a múdrejšie 04 - Modified: 2017-03-03 21:19:28 - Feat.: 0 - Title: Mlieko ani ryby nepotrebujeme, je to mýtus, tvrdí americký expert na výživu 05 - Modified: 2017-01-14 16:03:52 - Feat.: 0 - Title: Ryby raz týždenne konzumuje takmer polovica Európanov. Slováci sú hlboko pod priemerom
01 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Obyvateľov Tampy Bay budí hlasné bubnovanie, prichádza od mora. Ide o výzvu k milostnému aktu 04 - Modified: 2024-03-04 10:40:51 - Feat.: - Title: Čaká ťa výlet a rád si užívaš nové reštiky? V tento deň by si si za žiadnych okolností nemal objednávať rybu 05 - Modified: 2024-01-16 08:19:34 - Feat.: - Title: Ani si neuvedomujeme, aké sú dôležité. Čo by sa stalo, keby všetky ryby v oceánoch zmiznú?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:10