Ondrěj Košík
StoryEditor

Sledovanie kalórií je nezmysel, potravinová pyramída najväčší omyl modernej výživy

15.01.2019, 23:01
Autor:
Eva TicháEva Tichá
Úspešne ukončila štúdium farmácie, no už na škole bola Margit Slimáková rozhodnutá, že pre tento priemysel nebude pracovať.

Viac ako lieky ju totiž zaujímali otázky okolo prevencie chorôb s pomocou jedla a pohybu. Dnes je Margit Slimáková uznávanou špecialistkou na zdravotnú prevenciu, ale aj kritičkou zastaralých výživových odporúčaní, píše iDNES.cz. 

Vždy ju zaujímala starostlivosť o človeka, ako funguje ľudské telo a preto išla aj na zdravotnícku školu. Potom pokračovala na farmaceutickej fakulte v Hradci Králové. 

"Deväť rokov som študovala o chorobách a ich liečbe liekmi, ale čím viac som vedela, zisťovala som, že pre zdravie je dôležitejšia prevencia ako tabletky. Tá je aj mnohonásobne lacnejšia, účinnejšia a prirodzenejšia. Kvalitné jedlo, to naozajstné, bolo pre mňa vždy podstatné," hovorí. 

Potom prišla na vysokú školu a dozvedala sa aj o negatívnych účinkoch liekov. "Keď mi dekan hneď po prijatí povedal, že asi 25 percent pacientov má problémy kvôli nežiadúcim účinkom liekov, bol to pre mňa šok.

Začala som vyhľadávať informácie o tom, ako predchádzať chorobám, o výžive, pohybe, starostlivosti o telo," spomína na začiatky svojej budúcej kariéry. 

Po revolúcii jeden z vyučujúcich začal podnikať a pomáhala mu v kancelárii. Zároveň radila ľuďom, čo majú jesť, aby sa cítili dobre. A darilo sa jej. "Tí manažéri začali jesť celozrnné pečivo, zeleninu, moje nátierky....

Zistila som, že ich viem presvedčiť. Nakoniec som dostala vo firme viac priestoru a za ich peniaze som organizovala výrobu zdravej výživy a neskôr som o nej začala aj prednášať. Mala som 20 rokov, študovala som, pracovala a prednášala dospelým, ako sa majú stravovať." 

Problém potravinovej pyramídy

Dnes pôsobí ako špecialistka na zdravotnú prevenciu, prednáša, píše knihy a články. Má množstvo fanúšikov aj kritikov. "Potravinárskemu priemyslu prekáža, že kritizujem ich nezdravé jedlá a klamlivé tvrdenia. Propagátori diét a diétnych zázrakov neradi počúvajú, keď učím ľudí jesť zdravo bez potreby ich diét a produktov. 

Expertom, ktorí roky propagovali margaríny a trans tuky alebo iné diétne nezmysly prekáža, že poukazujem na ich pochybenia. Pre mňa je zásadné, že kriticky väčšinou len všeobecne napadnú moje vyjadrenia a odporúčania. Keď ich požiadam, aby našli citáciu, v ktorej som poradila výživovo zle, nenájdu ju," hovorí. 

Za najväčší výživový nezmysel, ktorý sme si osvojili, považuje potravinovú pyramídu. "Hovorím tomu najväčší omyl modernej výživy. Pyramída určuje, čo máme jesť, v akom pomere, koľko bielkovín, tukov, sacharidov.

Viaže sa k tomu aj tvrdenie, že potrebujeme jesť často malé porcie. Som presvedčená, že neexistuje jediný ideálny pomer živín alebo kalórií pre všetkých ľudí na svete a pre všetky ročné obdobia," zdôrazňuje. 

Podľa Slimákovej sú to veľmi individuálne záležitosti a môžu existovať ľudia, ktorí fungujú a prospievajú na úplne iných pomeroch, ako odporúča potravinová pyramída. 

"Dnes je veľmi populárne nízkosacharidové stravovanie s vysokým množstvom tukov. Úplne to búra pyramídu, pritom mnohým ľuďom to vyhovuje. Podstatou zdravej stravy nie sú žiadne jednoznačne dané pomery živín, gramy, sledovanie kalórií či kvantity. Ale kvalita," uvádza. 

Ako teda jesť a nepribrať? 

Základom sú kvalitné potraviny, ktorými sa neprejedáme a nemusíme tak kontrolovať, koľko a kedy zjeme. "Podľa mňa je naväčším omylom hovoriť ľuďom, aby si sledovali kalórie, aby sa kontrolovali, jedli diétne produkty.

To nás priviedlo k diétam, ktoré často porušujeme, k stresu z jedla, k zlému pocity a strachu. Dnes je väčšina ľudí na diéte, po diéte, pred diétou, ale stále to nefunguje. Máme epidémiu obezity a chorôb, ktoré s ňou súvisia." 

01 - Modified: 2018-10-29 19:26:55 - Feat.: 0 - Title: Odborníčka na výživu: Paleo je nezmysel, goji strata peňazí
01 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 02 - Modified: 2024-02-29 12:00:00 - Feat.: - Title: Nedarí sa vám schudnúť? Možno máte tieto raňajkové zlozvyky, ktoré bránia v odbúravaní tukov 03 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 04 - Modified: 2024-01-11 08:38:51 - Feat.: - Title: Pri odhadovaní svojich kalorických potrieb buďte čestní a presní 05 - Modified: 2023-12-21 11:00:34 - Feat.: - Title: Potraviny by sa nemali deliť na zdravé a nezdravé
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:24